dc.contributor.advisor | Yılmaz Akyüz, Elvan | |
dc.contributor.author | Geyik, Pinar | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:49:42Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:49:42Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-03-17 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/267387 | |
dc.description.abstract | ÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı gebelik süresince beslenme durumunun depresyon ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Gebe polikliniğine başvuran, gebeliğinin 1. trimesterinde olan 140 kadın ile yürütülmüştür. Gebelere demografik özellikleri ve önceki gebeliklerine ilişkin bilgileri içeren kişisel bilgi anketi, 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı, 1 haftalık besin tüketim sıklığı anketi ve Edinburgh Postnatal Depresyon Ölçeği uygulanmış, 2. ve 3. trimesterde tekrarlanmıştır.Bulgular: Çalışmada gebelerin yaş ortalamasının 28,15 ± 5,97 yıl olduğu bulunmuştur. Gebelerin depresyon puanları ortancasının 1. trimesterde, 2. ve 3. trimestere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,0001). Gebeliğin ilk iki trimesterinde vücut ağırlığı (sırasıyla r=0,171, p=0,044; r=0,183, p=0,031) ve beden kütle indeksi (sırasıyla r=0,207 p=0,014; r=0,273, p=0,001) ile depresyon puanları pozitif ilişki göstermiştir. Çalışmada 1. ve 2. trimesterde; süt, yoğurt ve peynirin (sırasıyla p<0,0001, p=0,004), kırmızı etin (sırasıyla p=0,033, p=0,008) ve kurubaklagilin (sırasıyla p=0,004, p=0,025) haftalık tüketim sıklığının depresyon puanlarına göre anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Gebeliğin 2. ve 3. trimesterinde kefir (sırasıyla p<0,0001, p<0,0001), zeytin (sırasıyla p=0,042, p=0,017) ve bal (sırasıyla p<0,0001, p=0,001) haftalık tüketim sıklığı depresyon puanları açısından anlamlı farklılık göstermiştir. Gebeliğin tüm trimesterlerinde; balık, yumurta, ekmek ve kuruyemişin haftalık tüketim sıklığının depresyon puanlarına göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p<0,0001). Enerji, protein, yağ, su, posa, triptofan, folik asit, demir ve çinko gibi besin ögelerinin diyetle alım miktarı ile depresyon puanları her üç trimesterde ilişkili bulunmuştur (p<0,0001).Sonuç ve Öneriler: Gebelik sürecindeki beslenme ve ağırlık artışı depresyon ile ilişkilidir. Doğru beslenme, anne adayı ve fetüste metabolik ihtiyaçların karşılanmasının yanı sıra depresyonun neden olacağı olumsuz durumların engellenmesi ve gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için önemlidir. Gebelere, gebeliğin planlanmasından başlayarak gebelik süresince diyetisyen tarafından beslenme ile ilgili gerekli izlem ve müdahaleler yapılmalı, gebenin ve bebeğin gereksinimlerinin karşılandığından emin olunmalıdır.Anahtar Kelimeler: Gebelikte Beslenme, Besin Ögeleri, Depresyon, Duygudurumu | |
dc.description.abstract | ABSTRACTObjective: The aim of this study was to investigate the relationship between nutritional status and depression during pregnancy.Materials and Methods: The study was conducted with 140 women who were in the 1st trimester of pregnancy and admitted to the Department of Obstetrics and Gynecology, Pregnancy Unit of Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital of Health Sciences University. In this study, personal information questionnaire who was including demographic characteristics and other pregnancy informations and Edinburgh Postnatal Depression Scale were administered, 24-hour dietary recall and one-week food frequency record were used and repeated in the 2nd and 3rd trimester.Results: In the study, the mean age of the pregnant women was found to be 28.15 ± 5.97 years. The median depression scores were higher in the 1st trimester compared to the 2nd and 3rd trimesters (p<0.001). In the 1st and 2nd trimesters, depression scores was found to be positively correlated with pregnancy body weight (r=0,171, p=0,044; r=0,183, p=0,031, respectively) and body mass index (r=0,207 p=0,014; r=0,273, p=0,001, respectively) in all trimesters. In the 1st and 2nd trimesters; It was determined that the weekly consumption frequency of milk, yoghurt and cheese (p<0.0001, p=0.004), red meat (p=0.033, p=0.008, respectively) and legumes (p=0.004, p=0.025, respectively) were significantly different from depression scores. The weekly consumption frequency of kefir (p<0.0001, p<0.0001, respectively), olive (p=0.042, p=0.017, respectively) and honey (p<0.0001, p=0.001, respectively) were significantly different from depression scores in the 2nd and 3rd trimesters. In all trimesters of pregnancy; It was determined that the weekly consumption frequency of fish, eggs, bread and nuts were significantly different from depression scores (p<0.0001). Dietary intake of nutrients such as energy, protein, fat, water, fiber, tryptophan, folic acid, iron and zinc were found to be correlated with depression scores in all trimesters (p<0.0001). Conclusion and Recommendations: Nutrition and weight gain are associated with depression during pregnancy. Proper nutrition is important for meeting the metabolic needs of the expectant mother and fetus as well as preventing negative conditions caused by depression and maintaining the pregnancy process in a healthy way. Beginning from the planning stage of pregnancy, pregnant women should be monitored and interventions by the dietitian about the nutrition and the needs of the pregnant and the baby should be met.Keywords: Pregnancy Nutrition, Nutrients, Depression, Mood | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Gebelik süresince beslenme durumunun depresyon ile ilişkisi | |
dc.title.alternative | The relationship between nutritional status and depression during pregnancy | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-03-17 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10324394 | |
dc.publisher.institute | Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 609085 | |
dc.description.pages | 113 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |