Show simple item record

dc.contributor.advisorUğur, Şenay
dc.contributor.authorArzybek Uulu, Munarbek
dc.date.accessioned2020-12-10T11:49:15Z
dc.date.available2020-12-10T11:49:15Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/267228
dc.description.abstractTarihçesi çok eski çağlara dayanan aşılama metodu son yıllarda sebze yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Biotik ve abiotik streslere karsı toleransı artırmak amacı ile özellikle meyvesi yenen sebzelerde aşılama tekniği yaygın kullanılan bir teknoloji olmuştur. Örtü altı domates yetiştiriciliğinde anaçların üstün özelliklerinden faydalanmak için aşılı fide kullanımı yaygınlaşmıştır. Anaçların meyve verim ve kalitesi üzerine etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada domates çeşidi olan Alyanak kontrol olarak kullanırken aynı zamanda bu ceşit Enpower (Bayer Nunhems), Super Pro ve Classmate (Vilmorin) anaçlarına aşılanarak örtü altında yetiştirilmişlerdir. Hasat olgunluğuna gelmiş olan ilk salkımları alınarak fitokimyasal özellikeleri incelenmiştir. Super Pro anacı toplam fenolik bakımından kontrol çeşidine göre %15,5 oranda artış göstermiştir. Anaçlar toplam antioksidan kapasite açısından belirgin etki göstermişlerdir. Karotenoidlerin seviyeleri (likopen, lutein ) kontol çeşidine göre aşılanmış bitkilerde arttığı görülmüştür. Alınan sonuçlar anaçların bitki/meyve büyüme ve gelişmesinin yanında fitokimyasal içeriklerine de etki ettiğini göstermiştir.
dc.description.abstractMethods of plant grafting that date back to ancient times are widely used in recent years. In order to increase the tolerance against biotic and abiotic stress, the technique of grafting has been a widely used technology, especially in vegetables that have been eaten. In order to use the properties of the rootstocks when growing tomatoes in greenhouses, grafted seedlings are widely used. It is known that the use of this kind of rootstocks affects the yield and quality of the product. In this study, Alyanak, which is a tomato type, was used as a control and was also grown under cover by grafting with Enpower (Bayer Nunhems), Super Pro and Classmate (Vilmorin) rootstocks. The first crop clusters were taken and their phytochemical properties were evaluated. Super Pro rootstock showed an increase of 15.5% in terms of total phenolic control. Rootstocks showed significant effect in terms of total antioxidant capacity. Levels of carotenoids (lycopene, lutein) have been found to increase in grafted plants according to control type. The results showed that the rootstocks affect the phytochemical content as well as the growth and development of plant / fruit.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAnaç çeşit ilişkisinin domatesin fitokimyasal içeriği üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of different rootstocks on phytochemical content of tomato
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-01-23
dc.contributor.departmentBitkisel Üretim ve Teknolojileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10216666
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid527853
dc.description.pages50
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess