Show simple item record

dc.contributor.advisorÇalışkan, Sevgi
dc.contributor.authorBedir, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-10T11:49:08Z
dc.date.available2020-12-10T11:49:08Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-07-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/267172
dc.description.abstractBu çalışma, Türkiye ve Almanya'da ıslah edilmiş farklı patates çeşit ve hatlarınınturfanda üretim koşullarında verim ve kalite performansları belirlemek amacıyla 2018yılında Hatay ili Reyhanlı ilçesinde yürütülmüştür. Araştırmada bitkisel materyal olarak200 adet patates genotipi (90 adet Almanya özel ıslah firmasından, 90 adet Türkiye özelıslah firmasından ve 20 adet her iki ülkede yetişen sanayilik çeşitler) kullanılmıştır.Deneme, sıra arası 75 cm, sıra üzeri 30 cm, sıraların uzunluğu 6 m ve her genotip 2 sıraolacak şekilde Augmented Deneme Desenine göre kurulmuş ve denemede 5 adetstandart çeşit (Agria, Alegria, Hermes, Jelly ve Rumba) kontrol olarak kullanılmıştır.Çalışma sonucunda, ortalama yumru verimi değerleri 63.90 t/ha (904-212-10) ile 6.03t/ha (DT14010.18) arasında değişim göstermiş, standart ortalaması 34.63 t/ha olmuştur.Standart çeşitlerde en yüksek yumru verimi Agria çeşidinden (38.55 t/ha) eldeedilmiştir. Yumru verimi bakımından üstün performans gösteren 900-205-10, Kiwi,Fidelia, Romanze, Adretta, DT13124.21, 904-212-10 genotipleri bölgeye uygungenotipler olabileceği sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractThis research was carried out in Reyhanlı district of Hatay in 2018 in order to determineyield and quality performances of different potato varieties and lines developed inGermany and Turkey in new potato production conditions. Experiments were conductedin Reyhanlı district of Hatay province for early crop production. In this study, as plantmaterial 200 potato genotypes (90 German from a private breeding companies, 90private breeding company from Turkey and 20 who prosessing potato cultivars grownin both countries were used. The experiment was established according to theAugmented Experimental Design and row space 75 cm, row distance 30 cm, row lenghtof 6 cm and each genotype with 2 rows, and 5 standart cultivars (Agria, Alegria,Hermes, Jelly and Rumba) were used as control. As a result of the study, the averagetuber yield values ranged between 63.90 t/ha (904-212-10) and 6.03 t/ha (DT14010.18)and mean of standard cultivars was 34.63 t/ha. The highest tuber yield was obtainedfrom Agria cultivar (38.55 t/ha) in standard cultivars. It was concluded that 900-205-10,Kiwi, Fidelia, Romanze, Adretta, DT13124.21, 904-212-10 genotypes are superior toearly potato production.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı patates genotiplerinin turfanda koşullarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of yield and quality traits of some potato genotypes under early crop production conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-07-05
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid10220768
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid548117
dc.description.pages116
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess