Show simple item record

dc.contributor.advisorİşlek, Cemil
dc.contributor.authorKaya, Dilek
dc.date.accessioned2020-12-10T11:47:46Z
dc.date.available2020-12-10T11:47:46Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/266596
dc.description.abstractBu çalışmada Kahramanmaraş biber tohumlarına ait hücre süspansiyon kültüründe, kapsaisin üretimi üzerine farklı konsantrasyonlarda çeşitli uyarıcıların etkileri incelenmiştir. In vitro koşullarda çimlendirilmiş biber fidelerinin hipokotil eksplantlarından kallus elde edilmiştir ve kalluslardan hücre süspansiyonları oluşturulmuştur. Hücre süspansiyonlarına bakır sülfat, TDZ (0,1-0,4 mM) ve sıcaklık (30, 35, 40 ̊C) uyarıcıları uygulanmıştır ve uyarıcı uygulanmayan kontrol grupları oluşturulmuştur. Etil asetat ile ekstraksiyon yapılarak hücrelerdeki ve bunların süzüntülerindeki kapsaisin konsantrasyonları HPLC cihazında belirlenmiştir. Uyarıcıların kapsaisin birikimi üzerine artırıcı etki yaptığı belirlenmiştir. Bakır sülfat uyarıcısının kapsaisin birikimi üzerine etkisi, TDZ ve sıcaklık uygulamasına göre daha etkili bulunmuştur. Süzüntüye geçen en fazla kapsaisin miktarı serbest hücrelerde 12. günde 0,4 mM bakır sülfat uygulamasında 90,352 µg/g t.a. olarak belirlenmiştir. Tüm uyarıcı gün ve dozları karşılaştırıldığında en fazla toplam kapsaisin miktarı hücrelerde 0,2 mM bakır sülfat uygulamasında 8. günde 168,754 µg/g t.a. olarak belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, the effect of elicitation of some elicitors on the production of capsaicin in the cell suspension culture of Kahramanmaraş pepper seeds were studied. Calluses were obtained by using in vitro germinated hypocotyl explants of pepper seedlings and cell suspensions were prepared from these calluses. Elicitors such as cupper sulphate (0,1-0,4 mM), thidiazuron (0,1-0,4 mM) and temperature (30, 35, 40 ̊C) were applied cell suspensions and control groups without elicitors were prepared. The concentration of capsaicin in suspended cells and their filtrates were identified after extraction with ethyl acetate by HPLC. It was identified that the addition of elicitor had an increasing effect on the capsaicin accumulation. The effect of copper sulphate on the accumulation of capsaicin were found to be higher than temperature and the thidiazuron. The highest amount of capsaicin in the filtrate for cells was identified as 90,352 µg/g f.w. in the 12th day for the 0,4 mM copper sulphate applied samples. When all the elicitors and the sampling days were compared, the highest total capsaicin amount for the suspended cells was determined as 168,754 µg/g f.w. in the 8th day for the 0,2 mM copper sulphate applied samples.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleCapsicum annuum L. hücre süspansiyon kültürlerinde kapsaisin üretimi üzerine sıcaklığın ve çeşitli uyarıcıların etkisi
dc.title.alternativeThe effect of temperature and various elicitors on capsaicin production in cell suspension cultures of Capsicum annuum L.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-05
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10276328
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid574270
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess