Show simple item record

dc.contributor.advisorUğur, Şenay
dc.contributor.authorÖztürk, Ayşe
dc.date.accessioned2020-12-10T11:47:45Z
dc.date.available2020-12-10T11:47:45Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/266595
dc.description.abstractMantar üretici için alternatif bir üründür. Yaz aylarında ve kış aylarında uygun şartlar (sıcaklık, nem) sağlanarak üretim yapılabilmektedir. Ancak, misel üretimi Türkiye'de yaygın yapılmadığından üreticiler yurtdışından misel almaktadır. Misellerin taşınması esnasında sıcaklık misel kalitesini etkilediğinden, özellikle yaz aylarında özel soğutuculu araçlarla transferleri sağlanmaktadır. Bu da misel fiyatlarını yükseltmektedir. Bu yüzden üretimin yapıldığı bölgelere yakın mesafelerde misel üretiminin yapılması maliyeti etkileyecektir. Bu tez ile yöresel misel üretimine ilk adım atılması planlanmıştır. Mantar işletmesinde üretilen mantarlardan türün özelliklerini taşıyan başların alınarak spor elde edilmiştir. Elde edilen sporlar farklı yöntemler kullanılarak çimlendirilmiştir. Misel üretim sonuçlarında mantardan alınacak vejetatif parça kullanılarak tahıllara sardırma yönteminin çiftçi koşullarında en ekonomik ve en hızlı yöntem olduğu sonucuna varılmıştır. Hasat olgunluğunda toplanan mantar öneklerinde yapılan analizler sonucu fiziksel parametreler bakımından Natura TR90 ve Futar HK35 çeşitleri arasında farklılık gözlenmezken fitokimyasal farklılıkların bulunduğu tespit edilmiştir. Protein ve ham selüloz içeriklerinin de birbirinden farklı olmadığı istatistik analiz sonuçları ile belirlenmiştir.
dc.description.abstractMushroom is an alternative farming product for farmers. Its is produced in summer and winter season after acheiving suitable environmental condtions (temperature and humidity). The local producers use to buy micelle from foreign countires due to limited micelle production facilty in Turkey The quailty of micelle is affected by temperature during transportation, therefore special refrigerated vehicles are used for transporting of micelle which results in increase of price. The production of micelles near to mushroom producing region will reduce its cost. Therefore, the present study was conducted to take first step for producing local micelles. The spores were isolated using specie specific mushroom obtanied from local mushroom production units. Spores were sterilized and germinated by tissue culture method. However, the micelles could not be used for mushroom production due to the lack of suitable growing medium. The phyical properties (mushroom weight, diameter, stalk diameter, stalk length), chemical properties (dry matter, protein analysis, brix, pH values, determination of total phenolic, total antioxidant activity, fiber analysis, organic matter and crude ash) were investigated from harvested Natura TR90 and Futar HK35 mushrooms.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleİstiridye mantarı (Pleurotus ostreatus) sporlarından farklı yöntemlerle misel üretimi ve futar HK35, natura TR90 çeşitlerinin fiziksel ve fitokimyasal özelliklerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of physical and phytochemical characteristics of furat HK5, natura TR90 varieties from different methods from oil mushroom (Pleurotus ostreatus) sports
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-07
dc.contributor.departmentBitkisel Üretim ve Teknolojileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10283108
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid574989
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess