Show simple item record

dc.contributor.advisorOktay, Elif Aybala
dc.contributor.authorDemir, Funda
dc.date.accessioned2020-12-10T11:47:36Z
dc.date.available2020-12-10T11:47:36Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-06-25
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/266581
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, kırmızı şarap ile renklendirilen bir nanofil kompozit [Filtek Ultimate Universal Restorative A1 Enamel (3M ESPE, St. Paul, MN, USA)] örneklerinin, sekiz farklı beyazlatıcı diş macunu (Parodondax Whitening, Colgate Optic White, Curaprox Black is White, Beverly Hills Formula Perfect White Black, Signal White Now CC, Sensodyne True White, Splat Blackwood, R.O.C.S. Sensation Whitening) ile fırçalanması sonrası renk ve pürüzlülük değişim değerlerinin incelenmesidir.6 mm çapında ve 2 mm derinliğinde 90 adet nanofil kompozit örnekler, dört hafta boyunca distile suda bekletildikten sonra, her grupta 10 adet örnek olacak şekilde, dokuz farklı grup (8 diş macunu ve 1 kontrol grubu) oluşturuldu. Pelikıl oluşması için, nanofil kompozit örnekler yapay tükürükte 24 sa bekletildi ve başlangıç yüzey pürüzlülüğü ve renk değerleri, profilometre ve kolorimetre cihazları ile ölçüldü. Gruplardaki örnekler 24 sa şarapta bekletilerek renklendirildikten sonra, ikinci kez yüzey pürüzlülüğü ve renk değerleri ölçüldü. Kontrol grubundaki örnekler macunsuz, sadece yapay tükürük ile fırçalanırken, diğer gruplardaki nanofil kompozit örnekler, ilgili beyazlatıcı diş macunu ile fırçalandı ve ardından son kez yüzey pürüzlülüğü ve renk değerleri ölçüldü. Tüm grupların yüzey pürüzlülüğü ve renk değerleri için elde edilen verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS Stattistics Ver.22.0 (IBM Inc., ABD) programı kulanılarak yapıldı. Yüzey pürüzlülük değerine (Ra) ilişkin; başlangıçta, şarapta bekletme sonrasında ve farklı diş macunları ile fırçalama sonrasında örnekler üzerinde yapılan ölçümlerden elde edilen pürüzlülük değerlerine yönelik, grup içi farklılıkların analizinde `bağımlı örneklerde t-testi` (paired-t), gruplar arasındaki farklılıkların tespiti için ise; `tek yönlü` varyans analizi (ANOVA) testi yapıldı. Sonuçlar (p<0,05) anlamlılık düzeyinde değerlendirildi.Farklı test gruplarına ait pürüzlülük değerleri arasında, kullanılan diş macununa göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı gözlenmiştir (p≥0.05, ANOVA). Bununla birlikte, çalışmada kullanılan diş macunları arasında Splat Blackwood diş macununun nanofil kompozit örnekleri en fazla pürüzlendirdiği, Curaprox Black is White diş macununun ise en az pürüzlendirdiği tespit edilmiştir.Nanofil kompozit örneklerdeki renklenmeye ilişkin; başlangıçta, şarapta bekletme sonrasında ve farklı diş macunları ile fırçalama sonrasında örnekler üzerinde yapılan ölçümlerden hesaplanan renk farklılıklarına (∆E) yönelik, grup içi farklılıkların analizinde `bağımlı örneklerde t-testi` (paired-t), gruplar arasındaki farklılıkların tespiti için ise ANOVA ve Tukey post-hoc testleri yapıldı. Sonuçlar, (p<0,05) anlamlılık düzeyinde değerlendirildi.Tüm test gruplarındaki örneklerde, şarapta bekletme sonrasında istatiksel olarak anlamlı oranda renklenme oluştuğu, fırçalama sonrasında ise renklenmenin tüm test gruplarında istatiksel olarak anlamlı oranda azaldığı tespit edilmiştir (p<0.05, ANOVA). Bununla birlikte, tüm test grupları için şarapta bekletme sonrası oluşan renklenmenin, fırçalama sonrasında klinik olarak kabul edilebilir oranlara indirilemediği gözlenmiştir (∆E ≥ 3,3).Çalışmamızda, Colgate Optic White diş macunu ile fırçalama sonucunda elde edilen renk iyileşmesinin, yapay tükürük (kontrol grubu) ile fırçalanan nanofil kompozit örneklere göre istatiksel olarak anlamlı bir şekilde fazla olduğu (p<0.05, ANOVA, Tukey), diğer beyazlatıcı diş macunu grupları ile kontrol grubu arasındaki renk farklılıklarının ise istatiksel olarak anlamlı olmadığı (p≥0.05, ANOVA, Tukey) tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Nanofil kompozit, renk, pürüzlülük, beyazlatıcı diş macunu.
dc.description.abstractThe aim of this study is to examine the color and roughness changes of a nanofil composite, colored by red wine [Filtek Ultimate Universal Restorative A1 Enamel (3M ESPE, St. Paul, MN, USA)], after brushing with Beverly Hills Formula Perfect White Black, Signal White Now CC, Sensodyne True White, Splat Blackwood, ROCS Sensation Whitening.After the 90 composite specimens of 6 mm diameter and 2 mm depth were kept in distilled water for four weeks, nine different groups (8 toothpaste and 1 control group) were formed, where there were 10 composite specimens in each group. Composite specimens were held in artificial saliva for 24 h to produce pellicle and after that, initial surface roughness and color values were measured with profilometer and colorimeter devices. After the samples were kept in wine for 24h, their surface roughness and color values were measured for the second time. The samples in the control group were brushed with artificial saliva without paste, while the composite samples in other groups were brushed with the corresponding whitening toothpaste and then the surface roughness and color values were measured for the last time.Statistical analysis of the data obtained for the surface roughness and color values of all groups was performed using IBM SPSS Stattistics Ver.22.0 (IBM Inc., USA) program.For surface roughness (Ra); related to the roughness values obtained from the measurements on the samples (initially, after waiting in wine and after brushing with different toothpastes), paired-t test was used in the analysis of intra-group differences, and one-way ANOVA test was used to determine the differences between the groups. The results were evaluated at significance level (p<0.05).There was no statistically significant difference between the roughness values of different test groups (p≥0.05, ANOVA). However, among the toothpastes used in the study, it was found that Splat Blackwood toothpaste caused the highest roughness and the Curaprox Black is White toothpaste caused the least roughness on the samples.For the coloring of the samples; Related to the color difference (ΔE) values calculated from the color measurements on the samples (initially, after waiting in wine and after brushing with different toothpastes), paired-t test was used in the analysis of intra-group differences, one-way ANOVA and Tukey post-hoc tests were used to determine the differences between the groups. The results were evaluated at significance level (p<0.05).In all of the test groups, there was a statistically significant coloration after waiting in wine, and the coloration decreased significantly in all test groups (p<0.05, ANOVA) after brushing. However, for all test groups, it was observed that the coloration after waiting in the wine could not be reduced to clinically acceptable rates after brushing (ΔE ≥ 3.3).In our study, we found that the color improvement obtained as a result of brushing with Colgate Optic White toothpaste was statistically significantly higher than the brushed samples with artificial saliva (control group) (p<0.05, ANOVA, Tukey). On the other hand, we found that the color improvement obtained as a result of brushing with other whitening toothpastes were not statistically different than the brushed samples with artificial saliva (control group), (p≥0.05, ANOVA, Tukey).Keywords: Nanofil composite, color, roughness, whitening toothpaste.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.titleBeyazlatıcı diş macunlarına maruz bırakılan restoratif materyalin renk ve yüzey değişikliklerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of the color and surface changes of restorative material exposed to whitening toothpastes
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-06-25
dc.contributor.departmentRestoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmTooth bleaching
dc.subject.ytmToothpaste
dc.subject.ytmDental restoration-permanent
dc.subject.ytmTooth discoloration
dc.subject.ytmTooth surface
dc.subject.ytmDental enamel
dc.identifier.yokid10225656
dc.publisher.instituteGülhane Diş Hekimliği Fakültesi
dc.publisher.universitySAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ
dc.type.subdentistThesis
dc.identifier.thesisid523894
dc.description.pages134
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess