Improvement the quality of fish by use of gelatin film incorporated with citrus seed extract
dc.contributor.advisor | Bağdatlı, İlknur | |
dc.contributor.author | Abuibaid, Ahlam | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:47:05Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:47:05Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-04-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/266423 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, %2 turunçgil tohumu ekstraktları ile zenginleştirilen yenilebilir jelatin filmlerle kaplanan levrek filetosunun 4±1oC'de 15 gün depolanması sırasında kalitesinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Bu amaçla levrek filetoları jelatin filmle kaplanan filetolar (CF), %2 narenciye çekirdeği ekstraktları ilaveli jelatin filmle kaplanan filetolar (portakal P2, limon L2) ve kaplama yapılmayan filetolar (kontrol, C) olarak dört gruba ayrılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda tüm gruplarda fiziko-kimyasal değerler depolama sonuna kadar artmış ve en yüksek değerler C ve CF gruplarında bulunmuştur. Depolama boyunca en düşük değerler ise L2 grubunda belirlenmiştir. En düşük mezofilik, psikrofilik bakteri ve Enterobacteriaceae sayısı limon çekirdeği ekstraktı ile zenginleştirilmiş filmlerle kaplanan gruplarda gözlenmiştir. Sonuç olarak, portakal veya limon çekirdeği ekstrakları ilavesi jelatin filmlerin etkinliğini arttırmış, bu filmlerle kaplanan levrak filetolarında lipit oksidasyonu, duyusal ve mikrobiyal bozulma geciktirilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, the effect of edible gelatin films enriched with 2% of citrus seeds extracts on the quality of seabass fillets during refrigerated temperature at 4±1oC for 15 days of storage were determined. For this purpose samples were divided into four groups entitled as; fillets wrapping with gelatin film (CF), fillets wrapping with gelatin film with 2% of citrus seeds extract (orange O2, lemon L2) and fillets without coating (control, C). According to the results, physiochemical values were increased in all samples till the end of storage and the highest values were found in the C and CF groups. The lowest values were determined in L2 group during the storage. By the microbial results, the lowest mesophilic, psychrophilic bacteria and Enterobacteriaceae counts were observed in the groups wrapped with films incorporated with lemon seed extract. As a result it was determined that the supplementation of orange or lemon seeds extract raised the effectiveness of the gelatin films and the lipid oxidation, sensory and microbial deterioration were delayed in seabass fillets wrapped with these films. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Bilim ve Teknoloji | tr_TR |
dc.subject | Science and Technology | en_US |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Improvement the quality of fish by use of gelatin film incorporated with citrus seed extract | |
dc.title.alternative | Narenciye çekirdeği ekstraktı ile zenginleştirilmiş jelatinfilmler kullanılarak balık kalitesinin geliştirilmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-04-06 | |
dc.contributor.department | Hayvansal Üretim ve Teknolojisi Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10331089 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 617467 | |
dc.description.pages | 72 | |
dc.publisher.discipline | Hayvansal Biyoteknoloji Bilim Dalı |