Show simple item record

dc.contributor.advisorDonuk, Suat
dc.contributor.authorKösem, Vildan Ceylan
dc.date.accessioned2020-12-10T11:44:28Z
dc.date.available2020-12-10T11:44:28Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-06-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/265584
dc.description.abstractBu araştırmada 2018-2019 eğitim öğretim yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği alanında eğitim görmekte olan öğretmen adaylarının kitap okuma tutumları ile eleştirel okuma öz yeterlik algıları arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma genel tarama modellerinden ilişkisel tarama türünde bir araştırmadır. Tarama modelleri, `geçmişte ya da halen var olan bir durumu var olduğu biçimiyle ortaya koymayı amaçlayan araştırma yaklaşımlarıdır. Bu modelde önemli olan, var olanı değiştirmeye kalkmadan gözlemleyebilmektir''. İlişkisel tarama modelleri `iki ya da daha çok sayıdaki değişken arasında birlikte değişim varlığını ve/veya derecesini belirlemeyi amaçlayan araştırma modelleridir` (Karasar, 2008). Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği bölümlerinde eğitim görmekte olan 415 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada Kuzu ve Doğan (2015) tarafından geliştirilen `Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği` ile Karabay (2013) tarafından geliştirilen `Eleştirel Okuma Öz yeterlik Algı Ölçeği` kullanılmıştır. 38 maddelik Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği' nin tümü ve alt boyutları için Cronbach Alfa değerleri .65 ile .94 arasında değişmekte olup ölçeğin, kabul edilebilir düzeyde güvenirliğe sahip olduğu belirlenmiştir. 41 maddelik Eleştirel Okuma Öz yeterlik Algı Ölçeği' nin tümü ve alt boyutları için Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı .69 ile 91 arasında olup ölçeğin, güvenilir olduğu belirlenmiştir. Elde edilen veriler Spss. 22 programıyla analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarının kitap okuma tutumları ile eleştirel okuma öz yeterlik algıları; yaş, cinsiyet, yaşanılan bölge, anne ve baba eğitim durumu, eğitim gördükleri bölüm, sınıf düzeyi, kütüphane üyeliği, e kitap üyeliği ve yıllık okunan kitap sayısı değişkenleri açısından incelenmiştir. Sınıf ve Türkçe öğretmen adaylarının kitap okuma ve eleştirel okuma öz yeterlik algı düzeyleri arasında anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractIn this study, it is tried to determine the relationship between the reading attitudes of the teacher candidates who are studying in Manisa Celal Bayar University Education Faculty and the teaching of Turkish Language Teaching in the field of Turkish Language Teaching Education. This research is a research of relational screening type of general screening models. Screening models are `research approaches that aim to present a situation that exists in the past or the present. What is important in this model is to be able to observe the existing ones without changing. Relational screening models are birlikte research models aiming to determine the presence and / or degree of coexistence between two or more variables ya (Karasar, 2008: 77). The study group of the research consisted of pre - service teachers who are studying in Manisa Celal Bayar University Faculty of Education, Department of Primary School Teaching and Turkish Language Teaching. In this study, 2013 Attitude Scale for Reading el developed by Kuzu and Doğan (2015) and `Critical Reading Self-Efficacy Perception Scale aya developed by Karabay (2013) were used. The 38-item Attitude Scale for Reading, Cronbach's Alpha Center. The scale for the ninth and lower level between .65 and .94, that is, the scale should have acceptable reliability. The Cronbach's alpha internal consistency coefficient was found to be between .69 and 91 for the 41 items Critical Reading Self-efficacy Perception Scale and the sub-dimensions of the scale. The data obtained are Spss. 22 programs and were analyzed. In the study, the reading attitudes of teacher candidates and critical reading self-efficacy perceptions; age, gender, region of residence, education level of the mother and father, department, class level, library membership, e book membership and number of books read annually. It was found that there was a significant relationship between the level of self-efficacy perception and reading and critical reading.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.titleÖğretmen adaylarının kitap okuma tutumları ile eleştirel okumaözyeterlik algıları arasındaki ilişki (Manisa Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi örneği)
dc.title.alternativeCritical reading with teacher reading attitudes the relationship between self-efficacy perceptions (Manisa Celal Bayar University Faculty of Education)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-15
dc.contributor.departmentTemel Eğitim Anabilim Dalı
dc.subject.ytmCandidate teachers
dc.subject.ytmCritcal reading
dc.subject.ytmBook reading
dc.subject.ytmTeachers
dc.subject.ytmReading
dc.subject.ytmReading behaviours
dc.subject.ytmReading habit
dc.subject.ytmCritcal reading
dc.subject.ytmSelf-efficacy belief
dc.subject.ytmUniversity students
dc.identifier.yokid10231412
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityMANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid553050
dc.description.pages132
dc.publisher.disciplineSınıf Eğitimi Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess