Show simple item record

dc.contributor.advisorKalyoncu, Fatih
dc.contributor.authorAltayli, Gökçe Canan
dc.date.accessioned2020-12-10T11:28:20Z
dc.date.available2020-12-10T11:28:20Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/260567
dc.description.abstractBu çalışmada ülkemiz topraklarından toplanan 20 makrofungus türünden (Postia stiptica, Pleurotus ostreatus, Meripilus giganteus, Inocybe leiocephala, Stropharia inuncta, Armillaria mellea, Pleurotus sajor-caju, Lentinula edodes, Paxillus involutus, Pleurotus eryngii, Russula fellea, Inocybe flocculosa var. crocifolia, Ganoderma lucidum, Fomes fomentarius, Stropharia inuncta, Tricholoma caligatum, Pleurotus djamor) elde edilen misellerin enzim aktivite potansiyelleri araştırılmıştır. Çalışmamız Makrofungus suşlarına ait misellerin amilaz ve proteaz enzimlerinin üretim potansiyelleri açısından katı besiyerinde gerçekleşen enzim üretim tarama testi ve sıvı besiyerinde gerçekleşen enzim miktarı belirlenme testi olmak üzere iki ana kısımdan oluşmuştur. Katı besiyeri tarama testinde amilaz için beş, proteaz için on makrofungus pozitif olarak işaretlenmiştir. Sıvı besiyeri denemelerinde amilaz üretimi 22.50 U/ml en yüksek Armillaria mellea, proteaz denemeleri açısından ise 37.69 U/ml Meripilus giganteus en yüksek üretim değerlerini vermiştir.Çalışmamızın son bölümünde enzim üreten organizmaların optimum gelişim parametreleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla farklı karbon kaynağı içeren katı besiyerine aşılanan organizmalarn gelişimi misel büyüme hızlarının düzenli ölçülmesi ile farklı pH ve sıcaklık değerleri kullanılarak yapılmıştır. Bunun sonucunda; Armillaria mellea miselleri; karbon kaynağı olarak sükroz içeren besiyerinde 250C' de ve pH 6.0'da optimum gelişim göstermiştir. Meripilus giganteus miselleri ise; fruktoz içeren besiyerinde, 250C' de ve pH 5.5' de optimum koloni gelişimi sergilemiştir.
dc.description.abstractIn this research, 20 types of macro fungi that are found in our country (Postia stiptica, Pleurotus ostreatus, Meripilus giganteus, Inocybe leiocephala, Stropharia inuncta, Armillaria mellea, Pleurotus sajor-caju, Lentinula edodes, Paxillus involutus, Pleurotus eryngii, Russula fellea, Inocybe flocculosa var. crocifolia, Ganoderma lucidum, Fomes fomentarius, Stropharia inuncta, Tricholoma caligatum, Pleurotus djamor) have been examined for the micelle they contain and the effect on active potential for enzymes. The research was to observe the potential production of the enzymes, protease and amylase, that the macro fungi contain. The conclusions are divided into two outcomes. We put the enzymes into both agar and broth culture and observed their reaction. In conclusion, for amylase, 5 macro fungi came up positive. For protease, there was 10 positive macro fungi. The fungus with the highest amount of amylase was Armillaria mellea with a production of 22.50 U/ml. The fungus with the highest amount of protease was Meripilus giganteus, with a production of 37.69 U/ml.The final part of our research is to figure out the optimum parameter for improving the enzyme production in organisms. To do this, we put organisms in agarose that contain carbon source to measure the production of micelle. There was a control group and experimental group. The control groups had constant factors that favored the production. The experimental group had different pH levels and temperatures to observe how it was affected. In conclusion, the micelles of Armillaria mellea grew in the optimal environment where there was sucrose in the culture, kept at 250C, and had a pH of 6.0. On the other hand, Meripilus giganteus grew colonies at the optimum environment in a fructose culture at 250C with pH of 5.5.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleYabani makrofungus türlerine ait misellerin enzim üretim potansiyellerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe production potential of mycelia in the enzymes that wild macrofungi possess
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-01-23
dc.contributor.departmentTemel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMicrobial enzymes
dc.subject.ytmMacrofungi
dc.identifier.yokid10216150
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid527837
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess