dc.contributor.advisor | Şahin Sağlam, Aynur Medine | |
dc.contributor.author | Özkan, Merve | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:27:26Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:27:26Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-11-13 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/260261 | |
dc.description.abstract | ÖZETBeyaz Nokta Lezyonlarının Onarılmasında Doğal Bir Probiyotik Olan Kefirin Etkinliğinin İn Vitro Olarak İncelenmesiBu çalışmanın amacı, doğal bir probiyotik olan kefirin beyaz nokta lezyonlarının remineralizasyonuna etkisini, günümüzde sıkça kullanılan CPP-ACP ve %0,05'lik NaF ile DIAGNOdentTM Pen cihazı, Mikrosertlik cihazı ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) kullanarak in vitro koşullarda karşılaştırmalı değerlendirmektir.Çalışmada üzerinde kırık ve çatlak içermeyen 60 adet insan premolar dişi kullanılmış, bu dişler rastgele dört gruba ayrılmış ve tüm gruplardaki dişler başlangıç ölçümleri yapıldıktan sonra beyaz nokta lezyonu oluşturmak amacıyla demineralizasyon solüsyonuna bırakılmıştır. Beyaz nokta lezyonu oluşturulan örneklerin ölçümleri tamamlandıktan sonra, tüm gruplar 30 gün süreyle demineralizasyon-remineralizasyon siklusuna (pH siklusu) tabi tutulmuşlardır. Örneklere gün içerisinde 3 saat demineralizasyon solüsyonu, 4 dk bulunduğu gruba ait remineralizasyon ajanı ve geri kalan sürede remineralizasyon solüsyonu uygulanmıştır. Birinci grupta remineralizasyon ajanı kefir, ikinci grupta NaF solüsyonu, üçüncü grupta CPP-ACP kremdir. Dördüncü grup ise, kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Tüm örnekler her aşamada DIAGNOdentTM Pen cihazı ve Mikrosertlik cihazı ile ölçülmüştür. SEM görüntüleri ise, her gruptan belli 5 örnek üzerinden her aşamada alınmıştır.Çalışmanın sonunda DIAGNOdentTM değerleri incelendiğinde, en düşük değerlerin CPP-ACP grubunda, en yüksek değerlerin ise kontrol grubunda olduğu ve aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür (p<0,05). Kefir grubunun DIAGNOdentTM değerleri, CPP-ACP grubundan ve NaF grubundan daha yüksek olup, CPP-ACP grubu ile aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı iken, NaF grubu ile aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Mikrosertlik değerleri incelendiğinde, büyükten küçüğe sırasıyla CPP-ACP, NaF, kefir ve kontrol grupları ortalamalarının hepsi birbirinden istatistiksel olarak önemli farklılığa sahip bulunmuştur (p<0,05). Çalışmada alınan SEM görüntüleri, bu bulguları destekler niteliktedir.Anahtar kelimeler: Diş çürüğü, beyaz nokta lezyonu, probiyotik, kefir, florür, CPP-ACP. | |
dc.description.abstract | ABSTRACTIn Vitro Investigation of the Effectiveness of Kefir as a Natural Probiotic in the Repair of White Spot LesionsThe purpose of present study is to evaluate the effect of kefir, CPP-ACP and NaF 0,05% on the remineralization of white spot lesions with in vitro conditions using DIAGNOdent™ Pen, Microhardness device and Scanning Electron Microscope (SEM).In the study, 60 human premolar teeth without fractures and cracks were used and these teeth were randomly divided into four groups and the teeth in all groups were placed in the demineralization solution to make a white spot lesion after initial measurements were made. After the measurements of the white spot lesion-formed samples were completed, all groups were subjected to a demineralization-remineralization cycle (pH cycle) for 30 days. Demineralization solution for 3 hours, remineralization agent for 4 minutes and remineralization solution for the rest of the days were applied to the samples. Kefir in the first group, NaF solution in the second group and CPP-ACP cream in the third group. The fourth group was designated as the control group. All samples were measured at each step with DIAGNOdent ™ Pen and Microhardness device. SEM images were taken at each stage over 5 samples from each group.The results of the study, it was seen that the lowest values were in the CPP-ACP group and the highest values were in the control group and the difference between them was statistically significant (p<0,05). DIAGNOdentTM values of kefir group were higher than CPP-ACP group and NaF group, while the difference with CPP-ACP group was statistically significant, while the difference with NaF group was not statistically significant. Big to small respectively, all of the averages of CPP-ACP, NaF, kefir and control groups were found statistically significant difference when the microhardness values were examined (p<0,05). The SEM images taken in the study support these findings.Keywords: Tooth caries, white spot lesion, probiotic, kefir, fluoride, CPP-ACP. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Diş Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Dentistry | en_US |
dc.title | BEYAZ NOKTA LEZYONLARININ ONARILMASINDA DOĞAL BİR PROBİYOTİK OLAN KEFİRİN ETKİNLİĞİNİN İN VİTRO OLARAK İNCELENMESİ | |
dc.title.alternative | In Vitro Investigation of the Effectiveness of Kefir as a Natural Probiotic in the Repair of White Spot Lesions | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-11-13 | |
dc.contributor.department | Ortodonti Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10221055 | |
dc.publisher.institute | Diş Hekimliği Fakültesi | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | dentistThesis | |
dc.description.pages | 110 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |