Show simple item record

dc.contributor.advisorKuşaksız, Tamer
dc.contributor.authorÖzaslan, Erol
dc.date.accessioned2020-12-10T11:26:44Z
dc.date.available2020-12-10T11:26:44Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-07-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/260001
dc.description.abstractBu çalışma, Manisa ili Salihli ilçesi ekolojik koşullarında üç farklı silajlık mısır çeşidi ile (C-955, TK-6063 ve Kolosseus) yedi farklı azot dozunun (0, 4, 8, 12, 16, 20 ve 24 kg N/da) mısır çeşitlerinin silaj verimi ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek için 2015 yılında şahsa ait arazide üç tekerrürlü olarak `Tesadüf Blokları Deneme Desenine` göre yürütülmüştür. Araştırmada azot dozlarının silaj verimi unsurları üzerine etkileri istatistiksel açıdan önemli farklılıklar göstermiştir.Araştırma sonuçlarına göre mısır çeşitlerinin ortalama; bitki boyu, sap çapı, yaprak sayısı, koçan sayısı, koçan boyu, koçan çapı, yeşil otta koçan yüzdesi, yeşil ot verimi, kuru madde oranı, kuru madde verimi, ham protein verimi üzerine azot dozlarının etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuş, bununla birlikte mısır çeşitlerinin ortalama; ilk koçan yüksekliği, yaprak ayası boyu, yaprak ayası eni, yeşil otta yaprak yüzdesi, yeşil otta sap yüzdesi ve ham protein oranı üzerine azot dozlarının etkisi önemli bulunmamıştır.Azot dozlarının önemli etki ettiği silaj verimi unsurları; bitki boyu 248,2 -299,4 cm, sap çapı 2,4-2,7 cm, yaprak sayısı 11,4-14,3 adet, koçan sayısı 1-1,3 adet, koçan boyu 20,9-24,0 cm, koçan çapı 4,956-5,189 cm, yeşil otta koçan yüzdesi %27,1-%31,0, yeşil ot verimi 7406,0-8880,1 kg/da, kuru madde oranı %33,3-%35,8, kuru madde verimi 2607-3174,7 kg/da, protein verimi 235,2-295,6 kg/da, arasında bulunmuştur. Denemede kullanılan azot dozları arasında silaj verimi açısından en uygun azot dozu 20 kg/da olarak tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Azot dozları, Mısır, Silaj verimi
dc.description.abstractThis study was carried out in the experimental field at Salihli district of Manisa Province in 2015, aiming to determine the effect of different nitrogen doses (0, 4, 8, 12, 16, 20 and 24 kg N / da) on silage and quality characteristics of maize cultivars (C-955, TK-6063 and Colosseus).The field experiment was designed in a Randomized Complete Block (RCBD) with three replications. The effects of nitrogen doses on the silage yield components showed statistically significant differences.According to the results of the study; the effect of different nitrogen doses on plant height, stem diameter, number of leaves, number of ear, ear length, ear diameter, ear ratio (%), herbage yield (kg/da), dry matter content (%), dry matter yield (kg/da) and crude protein yield (kg/da) were statistically significant. However, the effect of different nitrogen doses on the first ear height, leaf length, leaf width, leaf ratio (%), stem ratio (%) and crude protein content (%) were not found statistically significant.The average value of plant height of maize genotypes varied between 248,2 and 299,4 cm; stem diameter between 2,4 and 2,7 cm; number of leaves per plant between 11,4 and 14,3; number of ear between 1,0 and 1,3, ear length between 20,9 and 24,0 cm, ear diameter between 4,956 and 5,189 cm, ear ratio between 27,1 % and 31,0 %, herbage yield between 7406,0 and 8880,1 kg/da, dry matter content between 33,3 and 35,8 %, dry matter yield between 2607,0 and 3174,7 kg/da, crude protein yield between 235,2 and 295,6 kg/da.Among the nitrogen doses used in the experiment, the optimum nitrogen dose in terms of sillage yield was determined as 20 kg/da.Keywords:Nitrogen doses, Maize, Silage yielden_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı azot dozlarının mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin silaj verimi ve kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffect of different nitrogen doses on silage and quality characteristics of maize (Zea mays L.) cultivars
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-07-11
dc.contributor.departmentTarımsal Bilimler Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10251825
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid549414
dc.description.pages88
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess