Show simple item record

dc.contributor.advisorTirtom, Vedia Nüket
dc.contributor.authorDemirtaş, Ayşe
dc.date.accessioned2020-12-10T11:26:31Z
dc.date.available2020-12-10T11:26:31Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-09-12
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/259923
dc.description.abstractGünümüzde mide rahatsızlıkları, sindirim sistemi hastalıkları, idrar yolları hastalıkları, kalp damar hastalıkları, böbrek taşı, diyabet (şeker) hastalığı, gut, prostat, tansiyon hastalığı gibi çok çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılarak yöresel şifalı olduğu söylenen sular tedavi amaçlı içilmektedir. Bu hastalıklardan biri olan böbrek taşı hastalığı çok ağrılı olup, yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürmekte ve malesef her geçen gün de hasta sayısı artmaktadır. Hastaların bir umut olarak şifalı diye içtikleri bu yöresel sular çoğunlukla Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu rutin su kontrollerinin yapılmadığı sulardan oluşmaktadır. Bu çalışmada özellikle böbrek taşı hastalığına iyi geldiğine inanılarak içilen dört ayrı bölgeden (İzmir, Manisa, Bursa, Giresun) aldığımız yöresel şifalı sular ile karşılaştırma yapabilmek içinde aynı bölgelerden temin ettiğimiz kaynak, şebeke, şişelenmiş suların içme suyu yönetmeliğine (TS 266) uygunluk ve aralarındaki farklar incelendi. Suların iletkenlik, pH, toplam sertlik ölçümleri ile bazı ağır metal (kurşun, civa, kadmiyum, arsenik), anyon (florür, klorür, nitrit, bromür, nitrat, fosfat, sülfat) katyon (sodyum, potasyum, kalsiyum, mağnezyum, alüminyum, mangan) analizleri yapıldı. Manisa-Demirci ve İzmir-Kınık şifalı sularında sodyum ve potasyum değerleri diğer su örneklerine göre yüksek olduğu, Bursa şifalı, şişelenmiş, kaynak suları, Manisa Demirci şifalı, şişelenmiş, İzmir Dikili şifalı, şişelenmiş sularının demir değerlerinin izin verilen sınır değeri (200 µg/L) aştığı hatta Bursa Kaynak ve İzmir Dikili şifalı sularının sınırın çok üstünde olduğu görüldü. Bu çalışmada bilimsel dayanaktan yoksun şifalı diye bilinen yöresel suların bilimsel anlamda verilerle değerlendirerek böbrek taşı hastalarına kolay, ucuz, hiçbir yan etkisi olmayan tedavi seçeneği sunmayı ve öz kaynaklarımızdan daha etkin ve bilinçli yararlanılmasına katkı sağlamayı amaçladık.
dc.description.abstractNowadays, it is believed that it is good for a variety of diseases such as stomach diseases, diseases of the digestive system, urinary tract diseases, cardiovascular diseases, kidney stones, diabetes (sugar) disease, gout, prostate, blood pressure disease. One of these diseases, kidney stone disease is very painful, quality of life seriously reduces and unfortunately, the number of patients with each passing day is increasing. These local waters, which are drunk as a hope of patients, consist mostly of waters where the Ministry of Health has not carried out routine water checks.In this study, especially in terms of kidney stone disease is believed to be good to drink from four different regions (Izmir, Manisa, Bursa, Giresun) to compare with the local healing waters in order to obtain the source, network, bottled water compliance with drinking water regulations (TS 266) and between them differences were examined. Water conductivity, pH, total hardness, measurements of some heavy metals (lead, mercury, cadmium, arsenic), anion (fluoride, chloride, nitrite, bromide, nitrate, phosphate, sulfate), cation (sodium, potassium, calcium, magnesium, aluminum, manganese) analysis. Manisa-Demirci and İzmir-Kınık medicinal waters have higher sodium and potassium values compared to other water samples, Bursa medicinal, bottled, spring waters, Manisa Demirci medicinal, bottled, İzmir Dikili medicinal, bottled water permissible limit values (200 µg / L) exceeding even the source of Bursa and Izmir Dikili healing waters were found to be far above the border.In this study, we aimed to evaluate the regional waters, which are known as ına healing without any scientific basis, in terms of scientific data and to provide easy, inexpensive treatment options without any side effects to kidney stone patients and to contribute more effectively and consciously to our own resources.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleYöresel suların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi ve diğer içme suları ile karşılaştırılması
dc.title.alternativeDetermination of physical and chemical properties of local waters and comparison with other drinking water
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-09-12
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHeavy metals
dc.identifier.yokid10264031
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid558777
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineAnalitik Kimya Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess