Show simple item record

dc.contributor.advisorŞık, Levent
dc.contributor.authorAydin, Sinem
dc.date.accessioned2020-12-10T11:24:33Z
dc.date.available2020-12-10T11:24:33Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-10-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/259297
dc.description.abstractGıdalarda bulunan mikroorganizmalar insan sağlığı için risk oluşturabilir ve gıdalarda bozulmalara sebep olabilirler. Bitkisel gıdalar üretim aşamasından başlayarak; hasat, depolama, paketleme ve satılana kadar raftaki durumu gibi tüketiciye sunulana kadar geçen her aşamada belirli kontaminasyonlara maruz kalabilirler. Gıdalarda son üründe kalite indikatörü mikroorganizmaların sayısı ve patojen mikroorganizmaların bulunup bulunmadığı son derece önemlidir. Gıda muhafaza yöntemlerinin amacı da gıdanın kimyasal, fiziksel, mikrobiyal yapılarındaki ve depolama koşullarındaki olumsuzlukları sınırlandırmaktır. Gıdaların depolama stabilitesini arttırmak amacıyla birçok fiziksel, kimyasal yöntem tek başına veya hem fiziksel hemde kimyasal yöntem birlikte uygulanmaktadır. Ancak bu uygulanan işlemlere rağmen gıda örneğindeki mikroorganizmalar tamamen yok olmamaktadır. Bu çalışmada seçilmiş olan 10 adet bitkisel kökenli gıda örneğinin (siyah çay, Türk kahvesi, tahin, üzüm pekmezi, beyaz un, toz kırmızıbiber, karabiber, kimyon, kuru nane, kuru üzüm) ambalajı açıldıktan sonraki Enterobacteriaceae Sayımı, Escherichia coli Sayımı, Koagülaz Pozitif Staphylococcus Sayımı, Toplam Koliform Sayımı, Aerobik Mezofilik Bakteri, Maya-Küf Sayımı analizlerinin yapılması amaçlanmıştır. Analizler farklı periyotlarla, (0. Gün, 4.hafta, 8.hafta, 12.hafta) tekrarlanmış ve hepsinin birbirlerinden bağımsız şekilde mikrobiyolojik kalite indikatörü organizma sayıları yönünden değişimlerinin nasıl olacağı araştırılmıştır.Çalışma sonucunda elde edilen veriler, bu örneklerin ambalajı açıldıktan sonra ne kadar süre içinde tüketilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmamızı sağlamıştır. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyoloji, Bitkisel Kökenli Gıdalar, Gıda Güvenliği, Kalite İndikatörleri.
dc.description.abstractMicroorganisms found in foods may pose a risk to human health and cause spoilage in foods. Herbal foods starting from the production stage; They may be exposed to certain contaminations at every stage until they are presented to the consumer, such as harvest, storage, packaging and shelf condition until they are sold.The number of quality indicator microorganisms and presence of pathogenic microorganisms in the final product in foods is extremely important. The purpose of food preservation methods is to limit the adverse conditions in the chemical, physical, microbial structures and storage conditions of food. In order to increase the storage stability of foods, many physical, chemical methods are applied alone or both physical and chemical methods are applied together. However, despite these applied processes, microorganisms in the food sample do not disappear completely.In the present study, it was aimed to perform Enterobacteriaceae Count, Escherichia coli Count, Coagulase Positive Staphylococcus Count, Total Coliform Count, Aerobic Mesophilic Bacteria Count, Yeast-Mold Count after opening the packaging of 10 vegetable samples (black tea, Turkish coffee, tahini, grape molasses, white flour, ground red pepper, black pepper, cumin, dried mint, raisins) selected. The analyzes will be repeated at different periods (Day 0, Week 4, Week 8, Week 12) and it has been investigated how all of them will change independently in terms of microbiological quality indicator organism numbers.The data obtained as a result of the study enabled us to have information about how long these samples should be consumed after unpacking.Keywords: Microbiology, The Plant Origin Food, Food Safety, Quality İndicators.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleBazı bitkisel kökenli gıda örneklerinin ambalajı açıldıktan sonra, değişkenlik gösteren mikrobiyal kalite indikatörü mikroorganizmaların sayılarının belirli periyotlarla ve hızlı test yöntemiyle belirlenmesi
dc.title.alternativeSome of the plant origin food samples after unpacking, variable microbial quality indicator the number of microorganisms, determination with specific period and rapid test method
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-10-08
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10316857
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid639279
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineBotanik Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess