Spor yapan bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ve yeme tutumlarının incelenmesi
dc.contributor.advisor | Ağgön, Eser | |
dc.contributor.author | Keyf, Erdil | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:16:30Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:16:30Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-06-19 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/258073 | |
dc.description.abstract | Düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmenin yaşam kalitesine olumlu etkisi uzun süredir bilinmektedir. İnsan sağlığının temel belirleyicilerinden olan fiziksel aktivite ve beslenme davranışlarını belirlemek birçok araştırmanın odak noktası olmuştur. Bu araştırmada amaç; Spor yapan bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ve yeme tutumları arasındaki ilişkiyi farklı değişkenler açısından incelemektir.Materyal ve MetodAraştırmaya Adana İl merkezinde farklı spor salonlarında spor yapan yaşları 18-45 yaş aralığında değişen 63 kadın, 322 erkek toplamda 385 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Sporculara Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA)'nin kısa formu ve Yeme Tutum Testi (EAT40) uygulandı.Çalışmanın analizleri SPSS 22.0 programında yapıldı. Veri setinin normal dağılmadığı Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilks testleri ile tespit edildi. Bu nedenle bağımsız ikili grup karşılaştırmalarında Mann-Whitney U testi, bağımsız çoklu gruplarda ise Kruskal Wallis H testi ile birlikte anlamlı farkların olduğu gruplarda, hangi gruplar arasında fark olduğunu tespit edebilmek için ise ikili gruplar halinde Mann-Whitney U testi kullanıldı. Fiziksel aktivite düzeyleri ile yeme tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek için Spearman korelasyon testi kullanıldı. Sonuçlar p≤0.05 anlamlılık düzeyine göre değerlendirildi.BulgularAraştırmamız sonuçlarına göre; Beslenmelerine dikkat eden sporcuların etmeyenlere göre daha yüksek fiziksel aktivite düzeyine ve daha yüksek yeme tutum puanına sahip olduğu görülmektedir. Suplement kullanan bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin kullanmayanlardan yüksek olduğu, hazır yiyecek ve içecek tüketen bireylerin yeme tutumlarının tüketmeyen bireylerden düşük olduğu görülmektedir. Ayrıca Fiziksel aktivite ve genel yeme tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir.SonuçBeslenmelerine dikkat eden bireylerin daha yüksek fiziksel aktivite düzeyine sahip oldukları, ancak spor yapan bireylerde de öğün atlama davranışının çok görüldüğü, egzersizin insan sağlığına yararlarının doğru beslenme alışkanlıkları ile daha mümkün olacağı söylenebilir.Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Beslenme, Yeme Tutumu | |
dc.description.abstract | It has long been known that the positive effect of regular physical activity and healthy nutrition on quality of life. The main determinants of human health, physical activity and nutritional behaviors were the focus of many studies. The aim of this study was to examine the relationship between physical activity levels and eating attitudes of sports individuals in terms of different variables.Material and MethodAs a total 385, ages ranging from 18-45 years 63 female and 322 male voluntarily participated in the study. The athletes were administered the short form of the International Physical Activity Questionnaire (UFAA) and the Eating Attitude Test (EAT40).The analysis of the study was performed by SPSS 22.0 program. Its detected Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilks İn which the data set was not normally distributed. For this reason, Mann-Whitney U test was used for independent group comparisons and in groups with significant differences with independent Kruskal Wallis H test and Mann-Whitney U test was used to determine the difference between groups. Spearman correlation test was used to examine the relationship between physical activity levels and eating attitudes. The results were evaluated according to p<0.05 significance level.ResultsAccording to the results of research; It is observed that the athletes who take care of their nutrition have higher physical activity levels and eating attitude than those who do not. It was seen that physical activity levels of individuals who use suplement are higher than those who do not use, and eating attitudes of individuals who consume fastfood and beverages are lower than those who do not consumefastfood. In addition, there was no statistically significant relationship between physical activity and general eating attitude scores.ConclusionIt can be said that the individuals who pay attention to their nutrition can have higher physical activity level, however, skipping behavior is observed in individuals who do sports.The benefits of exercise to human health are more likely with proper eating habits.Key words: Physical activity, Nutrition, Eating attitudes | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Spor | tr_TR |
dc.subject | Sports | en_US |
dc.title | Spor yapan bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ve yeme tutumlarının incelenmesi | |
dc.title.alternative | Examination of physical activity and eating attitudes of i̇ndividuals engaged in sports | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-06-19 | |
dc.contributor.department | Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Sports | |
dc.subject.ytm | Physical activity | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Feeding behavior | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Attitudes | |
dc.identifier.yokid | 10225108 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 523309 | |
dc.description.pages | 96 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |