Show simple item record

dc.contributor.advisorDilek, Osman Nuri
dc.contributor.authorUysal, Serpil
dc.date.accessioned2020-12-02T09:38:24Z
dc.date.available2020-12-02T09:38:24Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25732
dc.description.abstractÖZET Bu çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi genel cerrahi servisinde yatmakta olan 120 erişkin hastanın beslenme konusundaki bilgi düzeyleri ve hemşirelerin etkinliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak karşılıklı görüşme yöntemi ile uygulanan 30 soruluk bir anket formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Pearson Korelasyon, One Way ANOVA testleri ve yüzdeleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma hastaların kişisel özellikleri, yeme sorunları nedenleri, yeme sorunlarıyla kimlerin ilgilendiği ve ilgilenmelerini istedikleri, hemşirelerin bu konuda etkinliğini kapsamaktadır. Çalışmamızın sonuçlarına göre; bireylerin beslenme konusunda bilgileri ve hemşirenin etkinliğinde; bireylerin kadın ya da erkek olması, okur-yazar ve meslek durumlarının farklı olması önemli bir rol oynamamaktadır. Ancak evli ve bekar kesim ile 55 ve altı yaş gruplarında olanlarda beslenme konusu ile hemşirelerin etkinlikleri düşük seviyede bulunmuştur. Bu nedenle hastaların beslenme konusundaki bilgi düzeylerinin arttırılması için hemşirelerin beslenme konusunda faaliyetlerini arttırmaları gerekmektedir. ANAHTAR KELİMELER Beslenme, Hemşire, Cerrahi Servisi, Hasta
dc.description.abstractSUMMARY The purpose of the present study is to determine the nutrition knowledge level of 120 adult hospitalizied patients in Afyon Kocatepe Üniversitesi general surgery serv ice and the effectiveness of nurses' s on the nutrition of the patients. A public survey form including 30 questions was used for collecting the data. Pierson carrelation and One- Way ANOVA tests and percentage method was used for evolution of the collected data. The research contains the personel characteristhics of patients, causes of feeding and whom the patients wonder to concer their feeding problems and effectiveness of nurses. According to results of our research; The difference of the genders, the education levels and the occupations of the patients do not play an important role on the knowledge of nutrition and the effectiveness of nursing services. But the effectiveness of nurses about the nutrition of the patients in the group who is single or married, in other words not widow or widowers, and under 55 years was found low. Because of this, the nurses have to improve themselves in order to increase the knowledge levels of nutrition. KEY WORDS Nutrition, Nurse, Surgery Service, Patienten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectGenel Cerrahitr_TR
dc.subjectGeneral Surgeryen_US
dc.subjectHemşireliktr_TR
dc.subjectNursingen_US
dc.titlePostoperatif dönemdeki hastaların beslenme konusundaki bilgi düzeyleri ve hemşirelerin etkinliği
dc.title.alternativeThe patients' information levels regarding nutrition and nurses' efficiency postoperative period
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentCerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid194401
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid171673


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess