Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzbaş, Mehmet
dc.contributor.authorErüstün Bulutoğlu, Halime
dc.date.accessioned2020-12-10T11:13:52Z
dc.date.available2020-12-10T11:13:52Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257322
dc.description.abstractKaynaştırma eğitimi, özel gereksinimi akranlarıyla eğitim görmesine engel oluşturmayan bireylerin, her eğitim kademesinde mümkün olduğu kadar akranları ile aynı aktivitelere katılarak hayata hazırlanması sürecidir. Bu süreç bir ekip işi olmakla beraber, bu ekipte yer alan her birey (aile, yönetici, öğretmenler, kaynaştırma öğrencisi, ilgili uzmanlar) önemli olup bu kişiler ayrı görev ve sorumluluklara sahiptirler. Bu çalışmanın amacı, kaynaştırma eğitimi sürecinin önemli öğelerinden olan kaynaştırma öğrenci velilerinin, kaynaştırma eğitimi verilen okulların yöneticilerinin ve kaynaştırma eğitimine tabi öğrencisi bulunan öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine yönelik görüşlerini incelemekle beraber bu görüşleri birlikte ele almaktır. Nicel araştırma yöntemi kullanılan bu çalışmada, ölçüt örnekleme tekniği ile belirlenen çalışma grubunda, Sivas İli Suşehri, Akıncılar ve Gölova ilçe merkezlerindeki ilk ve ortaokullarda kaynaştırma eğitimine tabi çocuğu olan 37 veli, bu okullarda görev alan 33 yönetici ile 55 öğretmen yer almaktadır. Araştırmacı tarafından hazırlanan `Veli Anket Formu (VAF)` velilere, `Yönetici Anket Formu (YAF)` yöneticilere ve `Öğretmen Anket Formu (ÖAF)` öğretmenlere uygulanmış ve bu anketlerden elde edilen verilerin analiz sonuçları frekans ve yüzde olarak belirtilmiştir. Mevcut araştırmanın sonuçlarına göre, kaynaştırma öğrenci velileri, yöneticiler ve öğretmenler tarafından kaynaştırma eğitimi yeterince bilinmemekte ve bu konuda doğru bilgiyi edinme noktasında sıkıntı yaşamaktadırlar. Ayrıca, katılımcı bu üç grup birbirleriyle istenilen seviyede iletişim kuramamakta ve bu durumun olumsuz sonucu olarak da kaynaştırma eğitiminden beklenilen başarı elde edilememektedir. Yöneticiler ve öğretmenler, kaynaştırma öğrenci velilerinin çocuğuna karşı ilgisiz olduğunu düşünmektedirler. Kaynaştırma öğrenci velileri ise yöneticileri ve öğretmenleri çocuğuna karşı ilgili görürken, rehber öğretmenlerin yeterince ilgili olmadığını düşünmektedirler. Kaynaştırma eğitiminin, kaynaştırma öğrencilerine pek çok olumlu katkısı olduğu konusunda kaynaştırma öğrenci velileri, yöneticiler ve öğretmenler hem fikir görünmektedir. Sonuç olarak, kaynaştırma eğitimi yeterince bilindiğinde ve tüm paydaşlar üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirdiğinde, bu eğitimden beklenen yüksek seviyedeki verim elde edilebilir. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma eğitimi, veli, yönetici, öğretmen.
dc.description.abstractInclusive education is the process of preparing individuals who do not prevent their special needs from being educated with their peers by participating in the same activities with their peers as much as possible in every education level. Although this process is a team work, each individual (family, managers, teachers, inclusive students, relevant experts) in this team has important duties and responsibilities. The aim of this study is to examine the views of inclusive students'sparents, the administrators of schools in where inclusive students are educated and the teachers who have inclusive students in their classroom and to address these views together. In the study, in which quantitative research method was used, 37 parents who had children under the inclusive education in primary and secondary schools in the district centres of Sivas Province, Akıncılar and Gölova and 33 administrators and 55 teachers working in these schools were included in the study group. `Parent Survey Form (PSF)`, `Administrator Survey Form (ASF)`, and `Teacher Survey Form (TSF)` prepared by the researcher were applied respectively to parents, administrators, and teachers and the results of the analysis were expressed as frequency and percentage. According to the results of the research, inclusion education is not known sufficiently by parents, administrators and teachers and they experience difficulty in getting the right information about this issue. In addition, these three participating groups cannot communicate with each other at the desired level and as a negative result of this situation, the expected success from the inclusive education were not achieved. Administrators and teachers think that inclusion students' parents are indifferent towards their child. Inclusive students' parents consider that the administrators and teachers are careful to their children, but the guidance teachers are not sufficiently careful. The three groups of participants seem to be satisfied in terms of inclusive education with regard to inclusive students. As a conclusion, when the inclusive education is well-known and all stakeholders fulfil their duties and responsibilities, the high level of efficiency expected from this education can be achieved. Keywords: Inclusive education, parent, administrator, teacher.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.titleİlk ve ortaokullarda kaynaştırma eğitimi uygulamalarına ilişkin veli, yönetici ve öğretmen görüşleri (Sivas ili örneği)
dc.title.alternativeParents, administrators and teachers' views on inclusive education practices in elementary and secondary schools (Sivas province example)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-04
dc.contributor.departmentİlköğretim Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10287098
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid588057
dc.description.pages144
dc.publisher.disciplineSınıf Öğretmenliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess