Show simple item record

dc.contributor.advisorKahraman, Ahmet
dc.contributor.authorÇakar, Hamdullah
dc.date.accessioned2020-12-02T09:38:23Z
dc.date.available2020-12-02T09:38:23Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25731
dc.description.abstractXIV ÖZET Etanolun Oluşturduğu Karaciğer Hasarı Üzerine Quercetinin Etkisi Alkolik karaciğer hastalığı, kronik etonol tüketiminin neden olduğu önemli bir sağlık sorunudur. Etanol tüketimini takiben sırasıyla inflamasyon, nekroz, steatohepatit, fibrozis ve siroz gelişebilmektedir. Bu patolojik durumlar inflamasyon ve oksidatif hasarın rolü ile açıklanabilir. Quercetin (3,5,7,3',4'-Pentahidroksiflavon) eksojen kaynaklı bir antioksidan flavonoid olup, çeşitli mekanizmalarla oksidatif hasarı ve hücre ölümünü engellerler; oksijen radikallerini temizler, lipid peroksidasyonuna karşı koruma sağlar. Antiinflamatuar, antioksidan, antitrombotik, antibakteriyal, antiviral, antialerjik ve antitümöral gibi klinik özellikleri vardır. Bu çalışmanın amacı ratlarda alkolik karaciğer hastalığında oksidatif stres ve inflamasyona karşı quercetin tedavisinin koruyucu bir rolünün olup olmadığını değerlendirmektir. Bu amaçla, 25 Adet Sprague-Dawley yetişkin erkek rat 4 gruba ayrıldı: 1. Kontrol grubu (K); Intragastrik olarak serum fizyolojik (SF) verildi (2 ml/gün). 2. Alkol grubu (EtOH); Intragastrik olarak %80 (v/v)'lik EtOH (1 ml/gün) ve SF (1 ml/gün) verildi. 3. Quercetin grubu (Q); quercetin (1 mi/3 gün) ve SF (1 ml/gün) verildi. 4. Alkol+Quercetin grubu (EtOH+Q); Alkol verilmeden 2 saat önce quercetin verildi. Quercetin (3 g) 100 mi SF ile süspanse edildi. 30 gün sonra ratların karaciğer numuneleri alındı ve çalışılıncaya kadar -20 °C'de saklandı. Karaciğer homojenatında, lipid peroksidasyonunun göstergesi olarak tiyo barbitürikasit reaktif ürünleri (TBARS) düzeyleri, protein oxidasyonunun göstergesi olarak da protein karbonil düzeyleri, antioksidan kapasiteninXV göstergesi olarak redükte glutatyon (GSH) ile protein sülfidril (SH) gruplarının düzeyleri ve katalaz (CAT) ile süperoksit dismutaz (SOD) enzim aktiviteleri, inflamatuar proçesin göstergesi olarak da proinflamatuvar sitokinlerden tümör nekroz faktör-alfa (TNF-a) ve interferon-gama (IFN-y) düzeyleri ölçüldü. Yapılan çalışmalar sonucunda EtOH grubunda kontrol grubuna göre artmış TBARS, protein karbonil seviyeleri, TNF-a ve IFN-y düzeyleri ile azalmış GSH, SH düzeyleri ve düşük CAT aktivitesi gözlendi. EtOH+Q grubunda ise EtOH grubuna göre azalmış TBARS, protein karbonil düzeyleri, TNF-a ve IFN-y düzeyleri ile artmış CAT aktivitesi, GSH ve SH düzeyleri bulundu. SOD aktivitesi ise gruplar arasında farklılık göstermedi. Sonuç olarak, quercetinin karaciğer TBARS, karbonil, TNF-a ve IFN-y düzeylerini azaltarak, SH ve GSH düzeyleri ile CAT aktivitesini arttırarak, alkolik karaciğer hastalığı patogenezi üzerine olumlu etki gösterdiği tespit edilmiştir. Quercetinin antioksidan ve antiinflamatuvar etkilerinden dolayı alkolün neden olduğu hasara karşı karaciğer hücrelerini koruduğunu gösterdik. Anahtar Sözcükler: Etanol, interferon-gama (IFN-y), oksidatif stres, quercetin, tümör nekroz faktör-alfa (TNF-a).
dc.description.abstractXVI SUMMARY The Effect of Quercetin on Ethanol-lnduced Hepatic Injury Alcoholic liver disease is a primary health problem of chronic ethanol consumption. Inflammation, necrosis, steatohepatitis, fibrosis and cirrhosis of liver could develop after ethanol consumption, respectivelly. The pathogenesis could be explained by role of inflammation and oxidative damage. Quecetin (3,5,7,3',4'-pentahydroxyflavone) is an exogen antioxidant flavonoid. It prevents oxidant injury and cell death via several mechanisms; such as scavenging oxygen radicals, protecting against lipid peroxidation, and chelating metal ions. It has been recognized for having clinical properties, such as antiinflammatory, antioxidant, antithrombotic, antibacterial, antiviral, antihistaminic, antitumoral activities. The aim of the present study is to evaluate whether the quercetin treatment could have a protective effect against oxidative stress and inflammation in alcoholic liver injury in rats or not. For this purpose, twenty five male Sprague-Dawley rats (adult) were divided four groups: 1. Control group (C); received saline, intragastrically (2 ml/day). 2. Alcohol group (EtOH); received EtOH, (1 ml/day, 80% v/v) intragastrically and saline (1 ml/day). 3. Quercetin group (Q); received quercetin (1 ml/3day) and saline (1 ml/day). 4. AIcohoI+Quercetin group (EtOH+Q): Quercetin (1 ml/3day) was introduced 2 h before EtOH administration (1ml 80% v/v). Quercetin (3 g) was suspened in 100 ml of saline. Liver samples were taken after 1 month and stored at -20 °C until the analyses.XVII Thibbarbituric acid reactive substance (TBARS) levels as an indicator of lipid peroxidation, content of protein carbonyl as an indicator of protein oxidation, the levels of reduced glutathion (GSH) and protein sulphydril groups (SH) and catalase (CAT) and superoxid dismutase (SOD) activities as indicator antioxidant capacity and tumor necrosis factor-alpha (TNF-a) and interferon-gamma (IFN-y) levels from proinflammatory cytokines, as an indicator of inflammatory process and have been estimated in the homogenates of liver. As a result of these measurements, it has been shown that increased tissue TBARS, protein carbonyl groups, TNF- a and IFN-y and decreased GSH, SH levels and decreased CAT activities in EtOH group were found when compared to C group. Decreased plasma TBARS, protein carbonyl groups, TNF-a and IFN-y levels and increased GSH and SH levels and increased CAT activities in EtOH+Q group were also found when compared to EtOH group. The SOD activities were not significantly different from other groups. In conclusion, it has been shown that quercetin has positive effects on pathogenesis of alcoholic liver disease by decreasing the levels of TBARS, carbonyl, TNF-a and IFN-y, increasing the levels of SH and GSH and activities of CAT. We shown that quercetin is of benefit by protecting cells from the harmful effects of alcohol! or at least it reduces the damage. Key Words: Ethanol, Interferon-gamma (IFN-y), oxidative stress, quercetin, tumor necrosis factor-alpha (TNF-a).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleEtanolün oluşturduğu karaciğer hasarı üzerine quercetinin etkisi
dc.title.alternativeThe effect of quercetin on ethanol-induced hepatic injury
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid194549
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid171656


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess