Show simple item record

dc.contributor.advisorDündar, Yılmaz
dc.contributor.authorKüçükkurt, İsmail
dc.date.accessioned2020-12-02T09:37:49Z
dc.date.available2020-12-02T09:37:49Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25654
dc.description.abstractSaponin içerikli bitkilerin özellikle hipokolesterolemik, hipoglisemik, antiinflamatuar veantiprotozoal etkileri yıllardır araştırılıyor olmasına karşın, enerji metabolizmasında rol alanhormonlarla etkileşimlerini ele alan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu tez, steroidsaponin içeren Yucca schidigera'nın metabolik hormon düzeylerine ve bazı biyokimyasalparametrelere etkilerinin araştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmamız 15 adet 2-3aylık erkek Sprague-Dawley sıçan içeren biri kontrol, ikisi deneme olmak üzere toplam 3grupta yapılmıştır. Kontrol Grubu (KG) standart rat yemi ile; 100 ppm Y. schidigera grubu(100 ppm YS) standart rat yemi+100 ppm Y. schidigera tozu (Sarsaponin 30®) ve 200 ppmY. schidigera grubu (200 ppm YS) standart rat yemi+200 ppm Y. schidigera tozu (Sarsaponin30®) ilave edilmiş deneme rasyonuyla 30 gün boyunca ad libitum beslenmişlerdir.Çalışmamızda plazma leptin seviyesi KG'na göre her iki deneme grubunda da önemli düzeydeartmıştır (p=0,000). 100 ppm YS Y. schidigera ilavesi plazma insulin düzeylerini hem, hem de200 ppm YS ilave edilen grupta KG'na göre yükseltmiştir (p=0,007). 100 ppm YS tozu ilavesiuygulanan hayvanlardaki plazma ST3 ve ST4 değerleri dışında, her iki deneme grubunun tümtiroid hormon göstergelerini KG'na göre TT3 (p=0,015), ST3 (p=0,021), TT4 (p=0,022), ST4(p=0,019)'ü istatistiksel olarak azaltmıştır. Plazma glikoz düzeyleri deneme gruplarınınikisinde de istatistiksel önemde düşmüştür (p=0,029). Y. schidigera verilen gruplarda plazmatotal kolesterol (p=0,000), trigliserit (p=0,000) ve LDL (p=0,000) düzeyleri KG'na göreistatistiksel olarak düşük, plazma HDL (p=0,002) düzeyi ise, istatistiksel önemde yüksekbulunmuştur. Diyete 100 ppm YS ilavesi, 200 ppm YS ilavesine göre daha fazla kolesteroldüşüşüne yol açmıştır. Öte yandan diyete 200 ppm YS ilavesi plazma trigliserit ve LDLdüzeylerini 100 ppm YS verilmesine oranla istatistiksel olmamakla birlikte daha çokdüşürmüştür. Bulgularımız Y. schidigera ilavesinin plazma HDL seviyelerini yükselttiğinigöstermektedir. HDL artışı bildiren bu bulgu, HDL düzeyinin değişmediği ileri sürülen diğerçalışmalardan ayrılmaktadır. Plazma üre-N düzeyi deneme gruplarında KG'na göreistatistiksel önemde düşük olarak saptanmıştır (p=0,000). Plazma total protein düzeyi Y.schidigera ilaveli gruplarda KG'na göre istatistiksel olmayan bir azalma göstermiş (p=0,134),yine bulgularımıza göre deneme gruplarında istatistiksel önemde olmamakla birlikte serum β-karotin düzeyi artarken (p=0,366), serum A vitamini seviyeleri düşmüştür (p=0,693).Önemli düzeyde artan plazma leptin seviyelerinin Y. schidigera'nın ihtiva ettiği saponinleryanısıra fenolik maddeler, fiber, resveratrol ve stilbenler gibi fitokimyasallardankaynaklanabileceği ve organizmada yağ doku artışına yol açabileceği düşünülmektedir.İnsulin artışı kan glikozunun karaciğerde glikojen, yağ dokuda ise, yağ asiti şeklindedepolanmasına yol açarak yemden yararlanmayı artırabileceği ve verim performansınıyükselteceği; Y. schidigera'nın hipoglisemik ve hipokolesterolemik etkilerinin pethayvanlarda diabetes mellitus oluşumunu baskılamada yararlı olabileceğini göstermektedir.Tez çalışmamızda Y. schidigera'lı gruplardaki artmış plazma HDL düzeyleri literaratüraçısından farklı bir referans niteliğindedir ve ateroskleroz ile diğer kardiyovasküler sorunlarakarşı önemli bir destek oluşturabilir. Steroidal saponin içeriği ile dikkat çeken Y. schidigera,kolesterol ve amonyak bağlayıcı, üreaz aktivitesini önleyici ve azot metabolizmasınıdüzenleyici bir bitki olarak hayvanlarda verimin artırılmasına katkı sağlayabilir. Sıçanlardadiyete uyguladığımız Y. schidigera'nın hayvanlarda protein emilim ve sindirimini dikkatedeğer düzeyde azaltmamış olması ve serum β-karotin düzeylerini hafif de olsa artış yönündeetkilemesi antioksidan statü açısından olumlu karşılanabilir.Sonuç olarak; elde edilen veriler, kronik sindirim bozukluklarının önlenmesi ile enerjimetabolizması ve hormonal işleyişin düzenlenmesinde koruyucu hekimlik uygulamalarınakatkı sağlayabilecektir. Ayrıca Y. schidigera'nın insanlar için yeni bir fitokimyasal besindesteği, hayvanlar için ise, yeni bir rasyon bileşeni olarak değerlendirilebileceğidüşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: Yucca schidigera, Steroidal Saponin, Leptin, İnsulin, Tiroid Hormonları,Antioksidan, Fitokimyasal.
dc.description.abstractAlthough, hypocholesterolemic, hypoglycemic, anti-inflammatory, and antiprotozoal effectsof saponin containing plants have been investigated largely, studies in their interactions withhormones playing a role in energy metabolism, are rare. The present thesis was carried out toinvestigate the effects of Yucca schidigera, which contains steroid saponin, on metabolichormon levels and certain biochemical parameters. Our study was carried out on 15 Sprague-Dawley rats, aged 2-3-months-old divided into 3 groups as a control and 2 study groups.While control group (CG) was fed with standard rat diet; 100 ppm Y. schidigera group (100ppm YS) was fed with standard rat diet + 100 ppm Y. schidigera powder (Sarsaponin 30®)whereas 200 ppm Y. schidigera group (200 ppm YS) was fed with standard rat diet + 200 ppmY. schidigera powder (Sarsaponin 30®) for 30 days ad libitum.In our study, plasma leptin level was elevated in both study groups compared to the CG group(p=0.000). Addition of Y. schidigera has elevated plasma insulin levels in both study groupscompared to that of CG (p=0.007). Except the plasma ST3 and ST4 levels in animals fed on100 ppm YS, all the thyroid hormon indicators in both study groups showed a statisticallysignificant drop compared to CG (TT3 (p=0,015), ST3 (p=0,021), TT4 (p=0,022) and ST4(p=0,019). Plasma glucose levels showed a statistically significant decrease in both studygroups (p=0,029). While in groups fed with Y. schidigera; plasma total cholesterol (p=0,000),triglyceride (p=0,000) and LDL (p=0,000) levels were statistically lower than the CG group;plasma HDL (p=0,002) level was found to be statistically high. Hundred ppm addition to dietcaused more drop in cholesterol level than that of 200 ppm YS addition. On the the otherhand, 200 ppm YS has decreased the plasma triglyceride and LDL levels more than that of100 ppm YS, albeit not at a significant amount. Our results show Y. schidigera added group ascausing an increase in plasma HDL levels. This result reported a HDL elevation, which differsfrom other studies reported HDL as unchanged. Plasma urea nitrogen level was determined tobe statistically low in study groups compared to the CG group (p=0,000). Plasma total proteinlevel was decreased without statistically in study groups compared to the CG (p=0,134); againnot statistically significant, β-carotene level was increased (p=0,366) and serum vitamin Alevel was dropped (p=0,693).The cause of the significant elevated plasma leptin levels are thought to be due to saponins,phenolic agents, fiber, resveratrol, and stilbenes. Because increase in insulin level cause bloodglucose to be stored as glycogen in liver and as fatty acid in fat tissues and thus elevating thefeed conversion ratio and productivity; hypoglycemic and hypocholestrolemic effects of Y.schidigera may be of use in suppressing the development of diabetes mellitus in pet animals.Elevated plasma HDL levels shown in our thesis present a different reference regarding therelated literature and may indicate an important support against atherosclerosis and othercardiovascular problems. Y. schidigera, attracting attention for its steroidal saponin content,may contribute to development of yield performance through binding of cholesterol andammoniac, inhibiting urease activity, and regulating nitrogen mechanism. Because Y.schidigera applied to the rations of the rats not reduced the protein absorption and digestionsignificantly, and slightly elevated the serum β-carotene levels, antioxidant status of it can beconsidered as positive effects.In conclusion, obtained data may contribute to methods of preventive medicine in preventingdigestive disorders and regulating energy metabolism and hormonal functions. Furthermore,while Y. schidigera is considered to be a new phytochemical nutrient for human being, it isalso thought to be a new ration component for animals.Key words: Yucca schidigera, Steroidal Saponin, Leptin, Insulin, Thyroid Hormones,Antioxidant, Fytochemicals.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleDiyete farklı miktarlarda yucca schidigera tozu katılmasının sıçanlarda plazma leptin, insulin ve tiroid hormonları ile bazı biyokimyasal parametrelere etkilerinin araştırılması.
dc.title.alternativeInvestigation of effects of various quantities of yucca shidigera powder added to diets on plasma leptin, insulin, thyroid hormones and some biochemical parameters in rats.
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya (Veterinerlik) Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid192460
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid194841


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess