Çörek otunun (nigella sativa) pırlak kuzularda, besi performansı üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Bayram, İsmail | |
dc.contributor.author | Özçelik, Uğur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:37:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:37:35Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25623 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma pırlak kuzu rasyonlarında kullanılan çörek otu tohumunun (Nigella Sativa) canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, kan serumunda antioksidan kapasite, total protein, üre ile rumen sıvısında ph ve rumen üre azotu düzeylerine olan etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmada her birinde 6 kuzu bulunan toplam 5 grup oluşturulmuştur. Araştırma, deneme grupları rasyonlarına çörek otu katılmayan (kontrol grubu) ve sırasıyla % 1, 2, 3 ve 4 oranlarında çörek otu ilave edilen toplam 5 grup üzerinde yürütülmüştür. Gruplarda 12-14 haftalık yaşta, toplam 30 kuzu barındırılmıştır. Araştırma 8 hafta sürdürülmüştür. Rasyonlarda kaba yem olarak yonca otu kullanılmıştır. Su ve yem ( kaba ve konsantre yem) serbest olarak verilmiştir. Canlı ağırlıkları belirlemek için kuzular haftalık olarak tartılmıştır. Yem tüketimlerini belirlemek için günlük olarak yemler tartılmıştır. Kuzular grup yemlemesine tabi tutulmuştur. Besi süresi sonunda bütün kuzulardan kan, rumen sıvısı numunesi alınmıştır.Canlı ağırlık artışları ortalaması kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla 325.0, 320.3, 312.8, 324.2, 323.8 g olarak tespit edilmiş ve istatistik olarak anlamlı bulunmamıştır.Çörek otunun % 4 düzeyine kadar pırlak rasyonlarında kullanılması ile yemden yararlanma oranları ile kan serumunda incelenen parametrelerden total protein, üre ve antioksidan kapasite ve rumen sıvısında üre değerleri üzerine herhangi bir olumsuz etkisi görülmemiştir. Buna karşın rumen sıvısının ph değerini kontrol grubu ile karşılaştırıldığında artırdığı (P<0.05) görülmüştür.Sonuç olarak çörek otu tohumunun kuzu besi rasyonlarında % 4 düzeyine kadar kullanılmasının besi performansı ve bazı kan parametreleri açısından sakıncasının olmadığı, hatta yoğun konsantre yemlerle beslenen ruminantlarda olumsuzluğa yol açan asidoz problemine karşı rumen sıvısında ph değerini artırması ile olumlu etkilerinin olduğu söylenebilir.Anahtar Kelimeler :Çörek otu, kuzu, besi performansı | |
dc.description.abstract | This study was carried out for the purpose of determining the effect of black cumin (Nigella Sativa) on body weight, feed consumption, feed convertion ration, antioxidant capacity of blood serum , and the levels of total protein, ph and urea levels in the rumen.For the research, totally 5 group was formed including 6 lambs in each. During the resarch to the ratios of one of the experiment groups (control) was not given black cumin and to the other groups black cumin was given with the ratios of 1 %, 2 % , 3 %, 4 % respectively. In the groups there were 30 lambs aging from 12 to 14 weeks. The research lasted 8 weeks. For the diets as roughage alfalfa hay was used. Water and feeds was given ad libitum. The lambs were weighed weekly to determine their body weight performance. Feed consumption were weighed daily. The lambs were exposed to the group feeding. At he end of the trial samples of blood and rumen liquid were taken.The mean body weight gain were found as 325.0, 320.3, 312.8, 324.2, 323.8 respectively in the control and experiment groups. It was found that these numbers have no significant statistically.With the use of black cumin to the level of 4 % in pirlak lambs diets, no negative effect was seen between proportions of feed convertion ratio and the values of parametres in blood serum; total protein, urea, and antioxidant capacity, rumen liquid urea valuses. On the other hand when the value of rumen ph values were compared with the control group it was found that it increased ( P < 0.05) .As a result it was found that the use of black cumin to the level of 4 % for the feed convertion ratio of lambs had no negative effect on the body weight gain of specific blood parametres. Even it could be said that the use of black cumin had positive effect by increasing ph value of rumen liquid against the problem of acidose which causes the ruminants that were fed with concantrated feeding negative effects.Keywords: black cumin, lamb, body growh performance | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Çörek otunun (nigella sativa) pırlak kuzularda, besi performansı üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of black cumin(nigella sativa) on performance in the pirlak lambs. | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 306182 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 204198 |