Hemşirelerin total parenteral beslenmeye ilişkin bilgi düzeylerinin saptanması
dc.contributor.advisor | Yılmaz, Sezgin | |
dc.contributor.author | Çelebi, Zeycan Meltem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:37:06Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:37:06Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25555 | |
dc.description.abstract | Araştırma, Afyon Kocatepe Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde, Genel Cerrahi yoğun bakım, Dahiliye yoğun bakım, Anestezi yoğun bakım, Koroner yoğun bakım ve KVC yoğun bakım ünitelerinde ki 49 hemşire üzerinde, total parenteral beslenmeye ilişkin bilgi düzeylerinin saptanması üzerine yapılan bir alan araştırmasıdır.Araştırmanın evrenini; Aralık 2009-Ocak 2010 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Genel Cerrahi, Dahiliye, KVC, Anestezi ve Koroner yoğun bakım ünitelerinde görevli hemşireler oluşturmaktadır.Verilerin toplanmasında, Total Parenteral Beslenmeye ilişkin anket formu, Hemşirelik Bakımı Gözlem Formu kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından hemşireler ile yüz yüze görüşülerek toplanmıştır.Araştırmada toplanan verilerin girişinde ve değerlendirilmesinde, Statistics Package for Social Sciences (SPSS) 15.0 istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler için sayı yüzde gösterimi kullanılmıştır. Değerlendirme sonrasında açık uçlu sorular, bilenler/bilmeyenler şeklinde gruplandırılmıştır.Araştırmanın bulgularına göre, hemşirelerin beslenme destek tedavisi hakkında bilgilerinin iyi olduğu ve Total parenteral beslenme hakkında yeterli bilgiye sahip oldukları; Total parenteral beslenmeye bağlı gelişebilecek komplikasyonların bir çoğu ile, erişkin bir bireyin günlük kalori ihtiyacı hakkında bilgi sahibi olmadıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak hemşirelere verilen hizmet içi eğitimin, onların uygulamalarını ve bilgi düzeylerini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Yetersiz olunan hususlarda etkin hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi ve eğitimin sürekliliğinin sağlanması değerlendirilmiştir.Anahtar Kelimeler: Total parenteral beslenme ve hemşirelik bakımı, Total parenteral beslenme komplikasyonları. | |
dc.description.abstract | This research has been conducted on 49 nurses from Afyon Kocatepe University Research and Application Hospital. The aim of the research is to find out the knowledge level of the nurses on Total parenteral nutrition. Design of the research is a field research and the 49 nurses belong to General surgery intensive care, İnternal medicine intensive care, Anesthesia intensive care, Coronary intensive care and Cardiovascular surgical intensive care units.Scope of the research focuses on the nurses who are from General surgery intensive care, İnternal medicine intensive care, Anesthesia intensive care, Coronary intensive care and Cardiovascular surgical intensive care at Afyon Kocatepe University Research and Application Hospital between December 2009 ? January 2010.Data has been collected with a questionnaire of Total parenteral nutrition and nursing care observation form. Data has been collected by the researcher through face- to- face interview with nurses.Collected data has been analyzed with Statistics Package for Social Sciences (SPSS) 15,0. Percentage exhibition has been employed for descriptive statistics. Open- ended questions have been grouped by ``know/ do not know.??Findings from the research shed light on the following; nurses are well equipped on diet support treatment and knowledge on Total parenteral nutrition. However, they lack knowledge on the complications related to total parenteral nutrition and required daily calorie intake for adults. As a result, we have found that in- house training has increased their knowledge and applicability levels. However, for matters which they lack knowledge, efficient in- house training should be employed and training should be in the form of continuing education.Key words: Total parenteral nutrition and nursing care, Complications of Total parenteral nutrition | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Hemşirelik | tr_TR |
dc.subject | Nursing | en_US |
dc.title | Hemşirelerin total parenteral beslenmeye ilişkin bilgi düzeylerinin saptanması | |
dc.title.alternative | Total parenteral nutrition knowledge level of nurses regarding determination of being | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.subject.ytm | Parenteral nutrition | |
dc.subject.ytm | Parenteral nutrition-total | |
dc.subject.ytm | Nurses | |
dc.subject.ytm | Nursing research | |
dc.subject.ytm | Nursing care | |
dc.subject.ytm | Complications | |
dc.identifier.yokid | 360962 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 247813 |