Show simple item record

dc.contributor.advisorGürler, Zeki
dc.contributor.authorİpekçioğlu, Volkan
dc.date.accessioned2020-12-02T09:37:12Z
dc.date.available2020-12-02T09:37:12Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25528
dc.description.abstractBu çalışma Afyonkarahisar'da piyasada satışa sunulan Afyon kaymağı örneklerinde Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7 ve Listeria monocytogenes'in varlığının belirlenmesi amacı ile yapıldı. Bu amaçla, Afyonkarahisar'daki 9 farklı satış yerinden 2007-2008 yıllarıarasında ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında satın alınan 100 adet Afyon kaymağı materyal olarak kullanıldı.Analize alınan 100 adet Afyon kaymağı örneğinden, 7 adet örnekte E. coli sayıları sırasıyla: 2,1x102, 1,8x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,2x101, 1,0x102 kob/g seviyelerinde bulundu. Örneklerin hiçbirinde E. coli O157:H7 ve Listeria monocytogenes saptanmadı.Sonuç olarak, Afyon kaymağı örneklerinde Escherichia coli'nin varlığı halk sağlığı için potansiyel bir riski işaret etmektedir. Bu nedenle süt işletmelerinde kritik kontrol noktalarının belirlenmesi ve halk sağlığının korunması için üretim şartlarının iyileştirilmesi gereklidir.
dc.description.abstractThis study was undertaken to determine the presence of E.coli, E. coli O157:H7 and L.monocytogenes in the samples of Afyon kaymagı sold at markets in Afyonkarahisar. For this purpose, a total of 100 Afyon kaymagı samples collected from 9 different salers between 2007-2008 during the mounths of spring, autumn and winter were used as research material.In the analyzed 100 samples of Afyon kaymagı, E. coli was found in the seven samples at the numbers of 2,1x102, 1,8x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,0x102, 1,2x101, 1,0x102 kob/g, respectivly. No E. coli O157:H7 was determined in the samples. Suspicious 32 colonies were detected on the Oxford Agar for Listeria spp. but none of them was confirmed as L.monocytogenes.As a result, the presence of E. coli in the samples of Afyon kaymagı indicated a potential public health risk. Therefore it is necessary to detemine and monitor critical control points in the dairy plants and improve the production conditions in terms of to protect public health.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleAfyonkarahisar`da tüketime sunulan Afyon Kaymaklarında bazı patojen bakterilerin aranması
dc.title.alternativeSearching for some pathogenic bacteria in the Afyon Kaymagi supplied to the market in Afyonkarahisar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid343311
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid243234


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess