Show simple item record

dc.contributor.advisorYücel, Yasin
dc.contributor.authorKiliçoğlu, Abdullah Lütfi
dc.date.accessioned2020-12-10T11:04:20Z
dc.date.available2020-12-10T11:04:20Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-12-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/255239
dc.description.abstractTürkiye'nin zengin bir bitki örtüsüne ve farklı iklim kuşaklarına sahip olması çok çeşitli meyvelerin üretilmesini sağlamaktadır. Farklı bölgelerin sahip oldukları çevresel faktörler üretilen meyvelerin kalitesini etkilemektedir. Çevre kirliliği tarımsal gıda üretiminde önemli bir problem haline gelmiştir. Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan Hatay, petrol ve doğal gaz hattının geçtiği bir bölge olup, demir çelik, gübre, çimento fabrikaları gibi pek çok sanayi kuruluşunu bünyesinde barındırmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar gıdalarda ağır metal içeriğinin çevre kirliliğini belirlemede bir gösterge olarak kullanılabileceğini göstermiştir.Bu çalışmada, Hatay ilinin sanayileşmiş ve sanayileşmemiş bölgelerinden 23 zeytin örneği toplanmıştır. Zeytin numunelerinin ağır metal analizi yüksek çözünürlüklü sürekli ışın kaynaklı atomik absorpsiyon spektrometresi (HR-CS AAS) ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçların Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği ve Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar yönetmeliğine uygunluğu incelenmiştir. Numunelerden elde edilelen deneysel veriler kemometrik metotlar kullanılarak değerlendirilmiş ve numuneler istatistiksel olarak karakterize edilmiştir.
dc.description.abstractTurkey's rich flora and its various climate zones enable a variety of fruits to be produced. Environmental factors of different regions affect the quality of the produced fruits. Environmental pollution has become a major problem in the agricultural food production. Hatay where located at the Eastern Mediterranean area, has got many industries as iron and steel works, fertilizer plants, cement plants, and several medium and small size steel factory and the international pipe line terminals. Studies in recent years have shown that heavy metal content in foods could be used as an indicator of environmental pollution. In this study, 23 olive samples were collected from industrialized and non-industrialized areas of the Hatay province. The heavy metal analysis of the olive samples were carried out by high-resolution continuum source atomic absorption spectrometer (HR-CS AAS).The results were investigated for the suitability on Turkish Food Codex for Olive and Turkish Food Codex for contaminants. Experimental data obtained from the samples were evaluated using chemometric methods and the samples were statistically characterized.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleÇevre kirliliğinin bir göstergesi olarak Hatay ilinde yetiştirilen zeytinlerin metalik kirlilik durumunun değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of metallic pollution in olives grown in Hatay as an indicator of environmental pollution
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-04
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10198062
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid521807
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess