Tarsus`ta (Mersin) yetiştirilen incir genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Çalışkan, Oğuzhan | |
dc.contributor.author | Şimşek, Erdem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:04:04Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:04:04Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-03-21 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/255190 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Tarsus (Mersin)'ta yetiştirilen incir genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Tarsus'tan seçilen 24 incir genotipinde 45 özellik incelenmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda, genotiplerden Haziran İnciri'nin ilkbahar ürününü olgunlaştırdığı ve diğer genotiplerin yaz ürününü olgunlaştırdığı tespit edilmiştir. İncir genotiplerinde meyve ağırlığı değerlerinin 22.37 g (Çöp İnciri) ile 90.16 g (Kara İncir) arasında değiştiği saptanmıştır. Meyve eni değerleri dikkate alınarak yapılan irilik sınıflandırılması göre, 2 genotipin 55-60 mm meyve eni ile `iri`, 11 genotipin 39-48 mm meyve eni ile `orta` ve 11 genotipin 49-54 mm ile `orta iri` meyvelere sahip oldukları tespit edilmiştir. Tarsus'tan seçilen incir genotipleri hem iç tüketim hem de dış pazarlama açısından değerlendirmek amacıyla yapılan tartılı derecelendirme yöntemi sonucunda Siyah İncir6 genotipi (900), Bardak1 (820), Sarı İncir1 ve Siyah İncir3 (780) genotipleri en yüksek puanları almışlardır. Yapılan Temel Bileşen Analizi sonuçlarına göre, toplam 45 morfolojik özellikten 26'sının genotipleri temsil edebilecek bilgiyi sağladığı belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | The study was carried out to determine the phenological, morphological and fruit quality characteristics of fig genotypes grown in Tarsus (Mersin). In the study, 45 characteristics of 24 fig genotypes selected from Tarsus were determined. As a result of these evaluations, it was determined that the genotype of Haziran İnciri ripened in the spring crop and the other genotypes matured the main crop. The fruit weight of the fig genotypes ranged between 22.37 g (Çöp İnciri) and 90.16 g (Kara İncir).According to the size classification made by taking the fruit width values, 2 genotypes were `large` with 55-60 mm fruit width, medium 11 genotypes were `medium` with 39-48 mm fruit width and 11 genotypes were `medium-large` with 49-54 mm. Siyah İncir6 (900) Bardak1 (820), Sarı İncir1 (780) and Siyah İncir3 (780) scored the highest in overall quality according to the weighted ranked method. According to the results of TBA, 26 of the 45 morphological parameters provided information that could represent the genotypes. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Tarsus`ta (Mersin) yetiştirilen incir genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of the phenological, morphological and fruit quality characteristics of fig genotypes grown in Tarsus (Mersin) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-03-21 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10233186 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 536042 | |
dc.description.pages | 114 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |