dc.contributor.advisor | Ergün, Nuray | |
dc.contributor.author | Oğuz, Ceren | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:03:20Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:03:20Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-12-25 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/255045 | |
dc.description.abstract | Buğday (Triticum aestivum L cv. Karahan- 99, Kınacı- 97) fidelerinde tuz, jasmonik asit (JA), Tuz-JA etkileşimleri incelenmiştir. Kök ve sürgün boyu, kök ve sürgün kuru ağırlıkları, kök ve sürgün yaş ağırlıkları, klorofil a (kla), klorofil b (klb), toplam klorofil (kl a+b) miktarı, prolin birikimi, katalaz (CAT), glutatyon redüktaz (GR) antioksidant enzim aktiviteleri, abiyotik stres olan tuzluluk stresinin varlığında aktive olan TaMYB73, TaSRG, TaERF1 genlerinin ifadesi RT-PCR ile belirlenmiştir. Her iki buğday çeşidinde de kök ve sürgün boyu, kök ve sürgün kuru ağırlıkları kök ve sürgün yaş ağırlıkları, kla, klb, toplam klorofil miktarı tuz uygulamasıyla azalırken, Tuz+JA uygulamasıyla tüm uygulamalarda iyileşme gözlenmiştir. Tuz uygulamasıyla prolin birikimi, antioksidan enzimleri (CAT, GR), TaMYB73, TaSRG VE TaERF gen ifadelerinde artış gözlenmiştir.Jasmonik asit uygulamasının tuzluluk stresinin olumsuz etkilerinin giderilmesinde özellikle Karahan-99 buğday çeşidinde etkili olduğu belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | Salt, jasmonic acid, salt- jasmonic acid and their interactions were investigated on the wheat seedlings (Triticium aestivum L.cv Karahan-99, Kınacı-97). Root and shoot length, root and shoot dry weight, root and shoot fresh weight, chlorophyll a, chlorophyll b, chlorophyll a+b content, proline content, Catalase (CAT), Glutation Reductase (GR) antioxidant enzyme activities, expression of activated TaMYB73, TaSRG, TaERF1 genes in the presence of abiyotic stress, salinity stress was determined by RT-PCR. In both wheat cultivars, root and shoot length, root and shoot dry weights, root and shoot age weights, kla, klb, total chlorophyll amount decreased with salt application, while salt + JA application was improved in all applications. İncreased proline accumulation, antioxidant enzymes (CAT, GR), TaMYB73, TaSRG and TaERF gene expression were observed with salt application.It was determined that the application of jasmonic acid was effective in removing the negative effects of salinity stress, especially in Karahan-99 wheat cultivars. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Buğday (Triticum aestium L.) fideleri üzerine jasmonik asit tuzluluk etkileşimlerinin gen ifadesi ve antioksidant enzimleri üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of jasmonic acid salt interactions on gene expression and antioxidant enzymes on wheat (Triticum aestivum L.) seedlings | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-25 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Bread wheat | |
dc.identifier.yokid | 10275195 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 597698 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |