Çeşitli ortamlardan l-sistein üreten bakterilerin izolasyonu, tanımlanması ve l-sistein üretim miktarlarının saptanması
dc.contributor.advisor | Aldanmaz, Emine | |
dc.contributor.author | Şimşek, Fatma Nuray | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:03:19Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:03:19Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-12-30 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/255043 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, l-sistein üreten bakteriler çeşitli ortamlardan izole edilmiş ve l-sistein üretim miktarları saptanmıştır. Araştırmada Hatay, Antakya ilinden toplam 28 farklı kaynaktan 224 adet bakteri suşu izole edilmiştir. İzole edilen bakteri suşları glikoz besiyeri ve üre besiyeri olmak üzere iki farklı fermantasyon ortamında inkübasyona bırakılmıştır. Fermantasyon sonucunda ürettikleri l-sistein miktarı spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. Araştırma sonucunda en yüksek sistein üretim miktarı 0.096 g/L, en düşük üretim miktarı 0.001 g/L, en yüksek pH değeri 9.49, en düşük pH değeri 3.78, en yüksek toplam kuru madde miktarı %1.589, en düşük toplam kuru madde miktarı %0.005 olarak belirlenmiştir.Her iki besiyerinde yüksek miktarda l-sistein üretimi yapan suşlar seçilmiş ve mikroskobik özellikleri incelenmiştir. İzole edilen bu suşların tamamı gram (+) olarak belirlenmiştir. Ayrıca morfolojik olarak %77'si çubuk, %23'ü kokobasil olarak saptanmıştır. İzole edilen suşlarının %31'i Bacillus cereus, %15'i Bacillus amyloliquefaciens, %8'si Bacillus altitudinis, %23'ü Bacillus pumilus, %23'ü Bacillus subtilis olarak tanımlanmıştır. Bacillus pumilus'dan en yüksek l-sistein üretimi elde edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, l-cysteine producing bacteria were screened from various sources and its l-cysteine production quantities were determined. 224 strains from 28 different sources were isolated from the province of Antakya, Hatay in the study. The screened bacterial strains were inoculated in two different fermentation medium, such as glucose medium and urea medium. At the end of the fermentation process, amount of l-cysteine production was measured spectrophotometrically. In accordance with the result of study, maximum amount of l-cysteine production is 0.096 g/L, minimum amount of l-cysteine production is 0.001 g/L. Maximum pH value is 9.49, minimum pH value is 3.78, maximum total dry cell mass is 1.589%, minimum dry cell mass is 0.005%.L-cysteine overproducer bacterial strains were selected and microscopic features of these strains were examined. The selected bacterial isolates were 100% gram (+). Additionally morphological properties of these isolates were determined as bacillus 77%, coccobacillus 23%. The isolated bacterial strains were identified as Bacillus cereus 31%, Bacillus amyloliquefaciens 15%, Bacillus altitudinis 8%, Bacillus pumilus 23%, Bacillus subtilis 23%. Maximum l-cysteine was produced by Bacillus pumilus. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Çeşitli ortamlardan l-sistein üreten bakterilerin izolasyonu, tanımlanması ve l-sistein üretim miktarlarının saptanması | |
dc.title.alternative | Isolation and identification of l-cysteine producing bacteria from various sources and determination of l-cysteine production quantities | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-30 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10281568 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 598332 | |
dc.description.pages | 79 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |