dc.contributor.advisor | Sermenli, Tamer | |
dc.contributor.author | Gürsu, Ertuğ Yaşar | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:03:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:03:23Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-01-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/255037 | |
dc.description.abstract | Sunulan bu çalışmada, köy domatesi pazarı için F1 hibrit çeşitlerin geliştirilmesi, ıslah çalışmalarında seleksiyonun önemi ve bu çeşitlerin denemeye alınması hedeflenmiştir. Çalışma süresince 3007 F1 ve 3035 F1 çeşitlerine, ebeveynlerine ve F2-3 popülasyonlarına ait boğum arası, bitki boyu, meyve ağırlığı, meyve büyüklüğü, meyve rengi, erkencilik, yeşil yaka, çatlama, Sçkm gibi 9 farklı agronomik karakter için genetik-çevre varyansı ve geniş-dar anlamda kalıtım dereceleri hesaplanmıştır. Çalışmada, Argeto Tohum şirketinin gen havuzunda bulunan 3007 F1 ve 3035 F1 hibrit çeşitleri, ebeveynleri ve F2-3 popülasyonları kullanılmıştır.3007 popülasyonu için en yüksek çevre varyans değeri meyve ağırlığı 33.15, en düşük çevre varyans değeri ise bitki boyu, meyve büyüklüğü, meyve rengi, erkencilik, yeşil yaka, çatlama için 0 olarak, en yüksek genetik varyans değeri meyve ağırlığı 239.59, en düşük genetik varyans değeri Sçkm 0.04 olarak, en yüksek geniş anlamda kalıtım derecesi (H2) değeri bitki boyu, meyve büyüklüğü, meyve rengi, erkencilik, yeşil yaka, çatlama için 1, en düşük geniş anlamda kalıtım derecesi boğum arası için 0.66 olarak, en yüksek dar anlamda kalıtım derecesi (h2) değeri meyve büyüklüğü 0.016, en düşük dar anlamda kalıtım derecesi bitki boyu 0.0004 olarak hesaplanmıştır.3035 popülasyonu için en yüksek çevre varyans değeri meyve ağırlığı 39.90, en düşük çevre varyans değeri bitki boyu, meyve büyüklüğü, meyve rengi, erkencilik, yeşil yaka, çatlama için 0 olarak, en yüksek genetik varyans değeri meyve ağırlığı 140.36, en düşük genetik varyans değeri Sçkm 0.05 olarak, en yüksek geniş anlamda kalıtım derecesi (H2) değeri bitki boyu, meyve büyüklüğü, meyve rengi, erkencilik, yeşil yaka, çatlama için 1, en düşük geniş anlamda kalıtım derecesi boğum arası 0.76 olarak, en yüksek dar anlamda kalıtım derecesi (h2) değeri yeşil yaka 0.03, en düşük dar anlamda kalıtım derecesi meyve rengi için 0 olarak hesaplanmıştır. Çalışma kapsamında, kullanılan F1 hibrit çeşitlerin denemeye alınmasına karar verilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, it is aimed to develop F1 hybrid varieties for village tomato market, the importance of selection in breeding studies and to try these varieties. During the study 3007 F1 and 3035 F1 varieties, their parents and F2-3 populations, genetic-environment variance and broad-narrow sense heritability was calculated internode length, plant height, fruit weight, fruit size, fruit color, earliness greenback, cracking, water soluble dry matter for 9 different agronomic characteristics. In the study, 3007 F1 and 3035 F1 hybrid varieties, parents and F2-3 populations were used in the gene pool of Argeto Vegetable Seeds.For the population of 3007, the highest environmental variance value 33.15 for fruit weight, the lowest environmental variance value was calculated as 0 for plant height, fruit size, fruit color, earliness, greenback, cracking. The highest genetic variance value 239.59 for fruit weight, the lowest genetic variance value 0.04 water soluble dry matter, the highest broad sense heritability degree (H2) value 1 for plant height, fruit size, fruit color, earliness, greenback,cracking , the lowest broad sense heritability degree 0.66 for internode length, the highest narrow sense heritability degree (h2) value 0.016 for fruit size, the lowest narrow sense heritability was calculated as 0.0004 for plant height.For the population of 3035, the highest environmental variance value 39.90 for fruit weight, the lowest environmental variance value was calculated as 0 for plant height, fruit size, fruit color, earliness, greenback, cracking. The highest genetic variance value 140.36 for fruit weight, the lowest genetic variance value 0.05 for water soluble dry matter, the highest broad sense heritability degree (H2) value 1 for plant height, fruit size, fruit color, earliness, greenback,cracking, the lowest broad sense heritability degree 0.76 for internode length, the highest narrow sense heritability degree (h2) value 0.03 for greenback, the lowest narrow sense heritability value was calculated as 0 for fruit color.The scope of the study, F1 hybrid varieties were decided to be tested. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bazı F1 hibrit domates çeşitlerinde önemli agronomik karakterler bakımından çevre-genetik varyansının ve geniş-dar anlamda kalıtım derecesinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of environmen-genetic variance and broad-narrow sense heritability in some F1 hybrid tomato varieties for significant agronomic characters | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-01-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10295016 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 599696 | |
dc.description.pages | 63 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |