Show simple item record

dc.contributor.advisorToplu, Celil
dc.contributor.authorKara, Ahmet
dc.date.accessioned2020-12-10T11:03:11Z
dc.date.available2020-12-10T11:03:11Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-30
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/255009
dc.description.abstractBu araştırmada, Mersin bölgesinde son yıllarda üretimi hızla artan ve yetiştiriciliği bölgemiz koşullarına uygun olan 'Hayward' kivi çeşidinin fiziksel ve kimyasal kalite özelliklerinin farklı rakımlara göre değişimi ve optimum hasat döneminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal olarak, düşük rakımı (370 m) ve yüksek rakımı (1193 m) temsil edecek 2 bahçe belirlenmiş, belirlenen bu bahçelerden seçilen 5 bitkiden 1 Ağustos 2017 tarihinden 15 Ekim 2017 tarihine kadar 15 gün arayla meyve örnekleri alınmış her tekerrürden alınan meyvelerin fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmıştır.Rakım arttıkça meyve ağırlığı (110.07 g – 99.09 g), meyve eni (57.97 mm – 52.42 mm), meyve boyu (73.19 mm - 69.07 mm), SÇKM değeri (%8.43 - %5.45), meyve kabuk rengi a* değeri (6.30 – 4.14) ve kuru madde miktarının (%13.01-%12.20) azaldığı; meyve eti sertliği (1.36 kg/kuvvet - 2.28 kg/kuvvet), TEA değeri (%1.36 - %1.46), pH değeri (3.21 – 3.,39), meyve kabuk rengi L*değeri (32.96 – 36.62), b* değeri (27.02 – 28.50) ve C vitamini (82.67 mg/100g – 92.09 mg/100g) değerlerinin arttığı tespit edilmiştir. Çalışmada, örnek alma süresince meyve ağırlığı (79.39 g – 119.68 g), meyve eni (43.52 mm – 58.66 mm), meyve boyu (61.19 mm - 75.01 mm), SÇKM değeri (%4.34 - %10.52), pH değeri (2.67 – 3.37), a* değeri (1.05 - 8.03), kuru madde miktarının (%9.69 - %14.55) değerlerinin arttığı; meyve eti sertliği (2.66 kg/kuvvet - 0.88 kg/kuvvet), meyve kabuk rengi L*değeri (42.24 - 28.74), b* değeri (31.18 - 24.59) ve C vitamini (106.82 mg/100g – 64.87 mg/100g) değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir.Sonuç olarak, en uygun hasat zamanının düşük rakımlı Dağlı (370 m) lokasyonunda 15 Eylül (SÇKM: %6.64), yüksek rakımlı Sıraç (1193 m) lokasyonunda 15 Ekim (SÇKM: %6.52) tarihleri olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this research, it is aimed to state the change depending on physical and chemical quality features on different altitudes and optimum harvest period of a type of kiwi 'Hayward' suitable for the Mersin region and whose production is increasing dramatically. As a material, two gardens were chosen one in the low altitude (370 m), the other one is in the high altitude (1193 m), fruit samples were taken from the 5 trees selected from these gardens on in 15 days from the 01 August 2017 to the 15 October 2017 and physical and chemical analysis were made in each repetition.As the altitude increases, fruit weight (110.07 g - 99.09 g), fruit width (57.97 mm - 52.42 mm), fruit length (73.19 mm - 69.07 mm), TSS value (8.43% - 5.45%), fruit color a * value of the skin (6.30 - 4.14) and the amount of dry matter (13.01% -12.20%) decreased; fruit flesh hardness (1.36 kg /force - 2.28 kg /force), TEA value (1.36% - 1.46%), pH value (3.21 - 3., 39), fruit shell color L * value (32.96 - 36.62), b * (27.02 - 28.50) and vitamin C (82.67 mg / 100g - 92.09 mg / 100g) values were found to increase.In the study, during the sampling period fruit weight (79.39 g - 119.68 g), fruit width (43.52 mm - 58.66 mm), fruit length (61.19 mm - 75.01 mm), TSS value (4.34% - 10.52%), pH value (2.67 - 3.37), a * value (1.05 - 8.03), the amount of dry matter (9.69% - 14.55%) values increased; fruit flesh hardness (2.66 kg /force - 0.88 kg /force), fruit shell color L * value (42.24 - 28.74), b * value (31.18 - 24.59) and vitamin C (106.82 mg / 100g - 64.87 mg / 100g) values of decreased.As a result, the most suitable harvest time was determined as 15 September (TSS value: 6.64%) at low altitude Dağlı (370 m) and 15 October (TSS value: 6.52%) at high altitude Sıraç (1193 m).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMersin koşullarında yetiştirilen Hayward kivi çeşidinde fiziksel ve kimyasal kalite değişimi ve optimum hasat döneminin belirlenmesi
dc.title.alternativeStating the physical and chemical quality change and optimum hervest period of the Hayward kiwi grown in the conditions of mersin
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-30
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10286288
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid598692
dc.description.pages98
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess