Show simple item record

dc.contributor.advisorKaya, Şerafeddin
dc.contributor.authorZahal, Süleyman
dc.date.accessioned2020-12-10T11:03:03Z
dc.date.available2020-12-10T11:03:03Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/254974
dc.description.abstractBu çalışmada, Hatay'da üretilen ve ruminantların beslenmesinde yaygın olarak kullanılan bazı kuru kaba yemlerin besin madde içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak Hatay ili genelinde 19 adet buğday samanı, 18 adet yonca kuru otu (YKO), 2 adet fiğ kuru otu, 2 adet mercimek samanı, 1 adet yer fıstığı kuru otu, 4 adet karışık çayır kuru otu (ÇKO) olmak üzere 46 adet kuru kaba yem örneklenmiştir.Örneklenen kaba yemlerde KM, HK, HP, HY, OM, HS, ADF, NDF ve ADL düzeyleri belirlenmiş ve kaba yemlerin ME düzeyleri hesaplama yoluyla tespit edilmiştir. Besin madde içerikleri YKO için HP % 15.58, HS %32.84, ADF %37.52, NDF %44.38 ve ME düzeyi 1727 kcal/kg olarak, Fiğ kuru otu için aynı sırayla %13.96, % 31.26, % 32.68, % 43.31 ve 1766 kcal/kg ME, buğday samanı için de % 3.22, % 41.04, % 48.40, % 68.60 ve 864 kcal/kg ME olarak tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen değerlerin söz konusu kuru kaba yemler için, gerek yapılan önceki çalışmalarda gerekse yemlerin besin madde içeriklerini açıklayan ve genel kabul gören tablo değerlerine uyumlu olduğu, arada ortaya çıkan farklılıkların yem bitkisinin çeşidine, yetiştiricilik yapılan bölgenin iklim ve toprak özelliklerine bağlı olarak ortaya çıktığı söylenebilir. Ülkemizde mevcut hayvanların yeterli beslenmesi için hali hazırda kaba yem olarak en fazla kullanılan tahıl samanı yerine kaliteli kaba yem üretimi için yem bitkileri ekiminin artırılması ve üretilen bu kaba yemlerin de besin madde içerikleri bilinerek hayvanların gereksinimleri karşılanmalıdır.
dc.description.abstractThis resarch was conducted to determine of nutrient contents of some roughages produced in Hatay province. For this purpose, 46 dry coarse samples including 19 wheat straw, 18 alfalfa hay, 2 vetch hay, 2 lentil straw, 1 peanut hay, 4 mixed meadow hay were sampled in Hatay province.DM, Ash, CP, EE, OM, CF, ADF, NDF, ADL and ME levels of roughages were determined. The nutrient contents of CP were 15.58%, CF 32.84%, ADF 37.52%, NDF 44.38% and ME level was 1727 kcal/kg ME for alfalfa hay and 3.22%, 41.04%, 48.40%, 68.60% and 864 kcal/kg ME was determined as for wheat straw.It can be said that the values obtained in the study were consistent with the values of the table for explaining the nutrient contents of the feeds in the previous studies and for the dry roughage, and the differences occurred between the plants and the climatic and soil characteristics of the breeding area.In order to ensure the adequate nutrition of the animals in our country, the requirements of the animals should be met by increasing the cultivation of fodder crops for the production of high quality fodder instead of cereal straw, which is the most commonly used forage, and the nutrient contents of the produced fodder.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleHatay ilinde üretilen bazı kuru kaba yemlerin besin madde içeriklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of nutrient contents of some roughages produced in Hatay
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-07
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10297144
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid599888
dc.description.pages36
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess