Show simple item record

dc.contributor.advisorÇandır, Elif
dc.contributor.authorAksoy, Mehmet Can
dc.date.accessioned2020-12-10T11:03:00Z
dc.date.available2020-12-10T11:03:00Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-03-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/254958
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, derim sonrası kitosan (CH) ve modifiye atmosferde paketleme (MAP) uygulamalarının 'Hicaznar' nar çeşidi meyvelerinin depo ve raf ömrüne etkisinin belirlenmesidir. Meyveler derimden hemen sonra %1 CH uygulandıktan sonra açıkta veya MAP torbalarda 6°C'de 6 ay süre ile depolanmıştır. Raf ömrünün değerlendirilmesi için 2 ay aralıkla soğuk hava deposundan çıkarılan meyveler 20°C'de 7 gün bekletilmiştir. Hiçbir uygulama yapılmamış meyveler kontrol uygulaması ve saf su uygulanan meyveler kontrol su uygulaması olarak değerlendirilmiştir. Depo ve raf ömrü sırasında, ağırlık kaybı, meyve kabuk ve tane rengi, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarı, titre edilebilir asit (TEA) miktarı, meyve suyu pH'sı, askorbik asit miktarı, toplam fenolik madde miktarı, toplam monomerik antosiyanin (TMA) miktarı, antioksidan aktivite, fizyolojik ve mantarsal bozulma oranları incelenmiştir. Ayrıca, depo ve raf ömrü sırasında meyvelerde duyusal değerlendirme yapılmıştır. Sonuçta CH+MAP ve MAP ambalaj uygulamaları ağırlık kaybını kontrol uygulamasına göre 5 kat azaltmıştır. Sadece CH uygulaması ağırlık kaybını azaltmada CH+MAP ve MAP ambalaj uygulamaları kadar etkili olmamıştır. Soğukta muhafaza ve raf ömrü periyodu boyunca MAP ambalaj, CH+MAP ve CH uygulamaları fizyolojik ve mantarsal bozulmaları azaltmış, meyvelerin kabuk rengini, TEA ve askorbik asit miktarını kontrol uygulamasına göre daha iyi korumuşlardır. CH+MAP ve MAP ambalaj uygulamalarında tane rengi diğer uygulamalara göre daha parlak (daha yüksek L* değeri) fakat daha açık kımızı (daha düşük a* ve C*) olmuş ve daha düşük antioksidan aktivite, TMA ve toplam fenolik madde miktarı belirlenmiştir. CH uygulanan meyveler en koyu kırmızı tanelere (yüksek a* ve C* değerleri) ve en yüksek antioksidan aktivite, TMA ve toplam fenolik madde miktarına sahip olmuşlardır. CH+MAP ve MAP ambalaj uygulamalarına ait meyveler 6°C'de 6 ay ve 20°C'de 7 gün bekletildikten sonra pazarlanabilir kalitede iken Kontrol ve CH uygulamalarına ait meyveler 6°C'de sadece 4 ay ve 20°C'de 7 gün süre ile pazarlanabilir kalitede kalmışlardır.
dc.description.abstractThe objective of this study is to determine effects of postharvest chitosan (CH) treatment and modified atmosphere packaging (MAP) on storage and shelf life of 'Hicaznar' pomegranate fruits. Fruits were subjected to %1 CH treatment and packaged with or without MAP bags and then kept at 6°C for 6 months. Fruit were removed from cold storage at a 2 month-interval and kept at 20°C for 7 days to simulate a shelf life period. Untreated fruits were served as control treatment, respectively. Weight loss, peel and seed color, total soluble solid (TSS), titratable acidity (TA), pH ofjuice, ascorbic acid content, total phenolic content, antioxidant activity, total monomeric anthocyanin (TMA) content, rate of physiological disorders and fungal decay were assessed during storage and shelf life. Sensory evaluation was also performed during storage and shelf life.In comparison to control treatment, CH+MAP and MAP treatments reduced weight loss by 5 fold. CH treatment alone was not effective in reducing weight loss as CH+MAP and MAP treatments. MAP, CH+MAP and CH treatments reduced incidence of physiological disorders and fungal decay and better maintained peel color, TA and ascorbic acid content of fruits during storage and shelf life period, compared to control. Seed color of fruits from CH+MAP and MAP treatments were lighter (higher L*), less intense and reddish (lower a* and C*) with a lower antioxidant activity, TMA and total phenolic content in comparison to those from other treatments. The arils of CH treated fruits were deepest red (higher a* and C* value) and had highest antioxidant activity, TMA and total phenolic content. Fruit from MAP and CH+MAP treatments remained marketable after 6 months at 6°C plus 7 days at 20 °C while CH treated and control fruits remained marketable for only 4 month at 6°C plus 7 days at 20°C.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleDerim sonrası kitosan uygulaması ve modifiye atmosferde paketlemenin `Hicaznar` nar çeşidinin muhafazasına etkisi
dc.title.alternativeEffects of postharvest chitosan tretament and modified atmosphere packaging on the storage and shelf life of pomegranate fruits cv. 'Hicaznar'
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-03-26
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10311039
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid617187
dc.description.pages142
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess