Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzdemir, Ahmet Erhan
dc.contributor.authorKaraca, İbrahim
dc.date.accessioned2020-12-10T11:02:55Z
dc.date.available2020-12-10T11:02:55Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/254948
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Mersin ilinde yetiştirilen 'Hayward' kivi çeşidi meyvelerinin kontrol ve modifiye atmosferde paketlenerek (MAP) muhafaza sırasında meyve kalitesinde görülen değişimlerin belirlenmesidir. Bu çalışmada materyal olarak Mersin ilinde yetiştirilen, 'Hayward' kivi çeşidinin meyveleri kullanılmıştır. Meyveler kontrol ve MAP koşullarında 0±0,5 C ve %90‒95 oransal nemde 6 ay süreyle depolanmıştır. Ağırlık kayıpları, görünüş (1‒5), torbalar içindeki CO2 ve O2 konsantrasyonlarının belirlenmesi, fizyolojik ve mantarsal bozulmalar, meyve kabuk ve et rengi, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarı, titre edilebilir asit (TEA) miktarı, meyve suyu pH değeri, SÇKM/TEA oranı, C vitamini miktarı ve tat (1‒9) puanlaması analizleri yapılmıştır. Kontrol ve MAP torbalarda depolanan kivilere ait meyvelerin her yinelemesindeki raf ömürlerinin belirlenmesi için, meyveler 20 oC'de %70 (±5,0) oransal nemde 7 gün süreyle bekletilmiş ve analizler tekrarlanmıştır.Bulgularımıza göre, tüm kalite parametreleri birlikte değerlendirildiğinde; MAP uygulanan 'Hayward' kivi çeşidi meyvelerin kalitelerinden bir şey kaybetmeden 0 C sıcaklık ve %90 oransal nem koşullarında 6 ay başarıyla muhafaza edilebileceği saptanmıştır. Kontrol meyvelerinin ise 0 C sıcaklık ve %90 oransal nem koşullarında 4 ay başarıyla depolanabileceği belirlenmiştir.
dc.description.abstractThe aim of this study, effects on the quality in 'Hayward' kiwifruit variety grown in Mersin and performance of this variety were determined in modified atmosphere and cold storage. As the material in this study, 'Hayward' kiwifruit variety grown in Mersin was used. Kontrol and modified atmosphere packaging (MAP) after stored at 0±0,5 C and %90±5 relative humidity for 6 months in cold stores and were analyzed every month. In addition to kiwifruits werekept at 20ºC and 70±5 % relative humidity for 7 days and were analyzed. The weight loss, appearance (1‒5), CO2 and O2 concentrations in the bag, incidence of physiological disorders and fungal decay, fruit skin and flesh color, fruit flesh firmness, total soluble solid content (TSS), titratable acidity (TA), TSS/TA rate, juicepH value, vitamin C content and taste (1‒9) were determined during storage and shelf life.Based on our findings, when all quality parameters are assessed together, MAP 'Hayward' kiwifruitfruits can be successfully stored for 6 months under 0 C temperature and 90% relative humidity conditions without losing their quality. Control fruits can be stored for 4 months under 0 C temperature and 90% relative humidity conditions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMersin yöresinde yetiştirilen `hayward` kivi çeşidinde modifiye atmosfer paketlemenin soğukta muhafazaya etkisi
dc.title.alternativeModified atmosphere storage of 'Hayward' kiwifruit variety grown in Mersin region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-07
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10299958
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid599994
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess