H2O2 ön uygulamalarının su baskınına maruz kalan buğday fidelerinde büyüme ve antioksidan enzimler üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Ergün, Nuray | |
dc.contributor.author | Yürük, Fatma | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:02:36Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:02:36Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-07-03 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/254887 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, Buğday (Triticum monococcum L. cv. Siyez, Triticum aestivum L.Konya-2002, Karahan-99 ) fidelerinde üzerine; Su baskını (SB), Hidrojen peroksit (HP)ve Su baskını + Hidrojen peroksit ( SB+ HP ) uygulamalarının fidelerinin büyüme veantioksidant enzimler üzerine etkileri incelenmiştir. Sürgün boyu, sürgün taze ağırlığı,sürgün kuru ağırlığı, katalaz enzim aktivitesi (CAT) ve glutatyon redüktaz (GR)antioksidan enzim aktiviteleri ve serbest prolin aminoasit miktarı değerleri incelenmiştir.Yapılan çalışmada buğday (T. monococcum L. cv. Siyez, T. aestivum L. Konya2002, Karahan-99 ) fidelerinde SB + HP uygulamasına sürgün boyu, sürgün tazeağırlığı ve sürgün kuru ağırlığında kontrole göre azalmalar tespit edilmiştir. H2O2uygulamasında sürgün boyu, sürgün taze ağırlığı ve sürgün kuru ağırlığında kontrolegöre; Konya-2002 çeşidi buğday fidelerinde artış gözlenmiştir. GR aktivitesi üzerineetkileri kontrole göre HP ve SB+HP uygulamalarında her üç buğday çeşidi fidelerindede azalma göstermiştir. CAT enzim aktivitesi üzerine etkileri Siyez ve Konya-2002 çeşidibuğday fidelerinde kontrole göre artmış, Karahan-99 çeşidi buğday fidelerinde azalmıştır.Serbest prolin birikimi miktarı kontrole göre tüm uygulamalar için Siyez çeşidi buğdayfidelerinde artmış, HP uygulamalarında ise tüm çeşitlerde artış göstermiştir.Çalışmamızda istatistiksel olarak çeşit ve uygulamalar arasındaki fark (p≤ 0,01)önemdüzeyine sahiptir.Bu çalışmada kullandığımız Siyez ve Konya-2002 çeşidi buğday fidelerinin subaskını ve hidrojen peroksit uygulamalarında daha dayanıklı olduğu düşünülebilir.2019, 31 SayfaAnahtar kelimeler: T.monococcum, Siyez, Su baskını, Prolin, CAT | |
dc.description.abstract | In this study, wheat (Triticum monococcum L. cv. Siyez, Triticum aestivum L.Konya-2002, Karahan-99) on the seedlings; The effects of flooding (SB), Hydrogenperoxide (HP) and flooding + hydrogen peroxide (SB + HP) applications on seedlinggrowth and antioxidant enzymes were investigated. Shoot length, shoot fresh weight,shoot dry weight, catalase enzyme activity (CAT) and glutathione reductase (GR)antioxidant enzyme activities and free proline amino acid content values wereinvestigated.In this study, wheat (T. monococcum L. cv. Siyez, T. aestivum L. Konya-2002,Karahan-99) seedling, SB + HP application shoot length, shoot fresh weight and shootdry weight decreases were compared to the control. HP application shoot length, shootfresh weight and shoot dry weight according to control; Konya-2002 cultivars showed anincrease in wheat seedlings. The effects on GR activity were decreased in HP and SB +HP applications in all three wheat cultivars compared to control. varieties decreased inwheat seedlings. The amount of free proline increased in wheat seedlings and increasedin HP in all cultivars for all applications. In our study, the difference between varietiesand applications was statistically significant (p≤ 0.01).The wheat seedlings of Siyez and Konya-2002 varieties used in this study may beconsidered more resistant to flooding and hydrogen peroxide applications.2019, 31 PagesKey words : T.monococcum, Siyez, Flood, Prolin, CAT | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | H2O2 ön uygulamalarının su baskınına maruz kalan buğday fidelerinde büyüme ve antioksidan enzimler üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of H2O2 preparations on growth and antioxidant enzymes in wheat seedlings exposed to water pressure | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-07-03 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10337506 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 626205 | |
dc.description.pages | 43 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |