dc.contributor.advisor | Pamuk, Şebnem | |
dc.contributor.author | Koktay Büyükçavuşoğlu, Özlem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:36:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:36:38Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25471 | |
dc.description.abstract | Araştırma 12/03/2011-20/08/2011 tarihlerinde Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi gören obez yetişkin (20-65 yaş) toplam 500 hasta üzerinde yapılmıştır. Araştırma kapsamına alınan bireylere kişisel bilgileri, beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgilerini değerlendirme amaçlı bir anket uygulanmıştır.Araştırmaya katılanların %14,6'sı erkek, %85,4'ü kadındır. Araştırmaya katılan 500 kişi beden-kitle indeksine (BKI) göre sınıflandırıldığında 31 ve altı %6,8, 31,01-33 arası %13,6, 33,01-35 arası %17,4, 35,01-37 arası %19,2, 37,01-39 arası %16,2, 39,01 ve üzeri %26,8 kişi olduğu görülmüştür.Obez bireylerin %55,2'si öğünlerde yemekleri hızlı, %41,8'i normal, %3,0'ü yavaş olarak tüketmektedir. Araştırmaya katılan bireylerden %3,8'i ara öğün tüketmemektedir. Ara öğün tüketen bireylerden %42,4'ü günde 2 ara öğün, %28,8'i günde 3 ara öğün, %20,6'sı günde 3'den fazla ara öğün ve %4,4'ü günde 1 ara öğün tüketmektedir. Araştırmaya katılanların %30,6'sı öğün atlamadıklarını söylerken %55,8'i öğün atladığını, %13,6'sı bazen öğün atladığını söylemektedir. Öğün atlayanların %33,8'i kuşluk, 25,2'si öğle yemeği öğünlerini atlamaktadır. Öğün atlayanların %38,0'i canı istemediği için, %27,4'ü unutmak/fırsat bulamadığı için, %4,0'ü zayıflamak için öğün atladığını belirtmiştir. | |
dc.description.abstract | Research is done on 500 obese adult (20-65 years old) who take outpatient treatment in Afyonkarahisar State Hospital on 12/03/2011 and 20/08/2011. People who are in the research are applied survey which wants to assess personal information, nutrition habits, and nutrition information.%14,6 people of the research are men and %85,4 people of the research are women. When 500 people of the survey are classified according to their body mass index, it is see that there are %6,8 people on 31 and downwards, %13,6 people between 31 and 33, %17,4 people between 33 and 35, %19,2 people between 35 and 37, %6,2 people between 37 and 39, %26,8 people on 39 and upwards.%55,2 of obese people eat their meal fast, %41,8 of obese people eat their meal in normal speed. %3,8 people of the research do not have half time meal. %42,4 of people who have half time meal have it twice a day, %20,6 of people have three times a day and more and %4,4 have half time meal once a day. %30,6 people say that they have all of their meal, %55,8 of them do not have all of their meal and %13,6 of them sometimes do not have all of their meal whole day.Among people who do not have all of their meal in a day, %33,8 do not have the meal before lunch, %25,2 do not have their lunch. Among people who do not have all of their meal in a day, % 38,0 do not have it because they do not want to eat something, %27,4 do not have it because they forget to have it and %4,0 do not have it because they want to lose weight. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.title | Afyonkarahisar Devlet Hastanesi`nde ayakta tedavi gören obez yetişkin (20-65 yaş) hastaların beslenme bilgi düzeylerinin ve beslenme alışkanlıklarının saptanması | |
dc.title.alternative | Conforming obese adult (20-65 years old) peoples ınformation level and nutrition habits who take outpatient treatment ın Afyonkarahisar State Hospital | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Obesity | |
dc.subject.ytm | Nutritional habits | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Diet-atherogenic | |
dc.identifier.yokid | 418742 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 301354 | |