Ailevi akdeniz ateşi hastalarında epikardiyal yağ dokusu ölçümü ile klinik ve metabolik faktörler arasındaki ilişkinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Çelik, Muhammet Murat | |
dc.contributor.author | Ağir, Melda | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T10:59:59Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T10:59:59Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-01-09 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/254102 | |
dc.description.abstract | Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi gibi sistemik inflamasyonun hakim olduğu hastalıklarda kardiyovasküler risk artar. Son yıllarda epikardial yağ dokusu (EYD) kalınlığı KVH için bir risk faktörü olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmadaki amaç AAA hastalarında EYD ölçümü ile klinik ve metabolik faktörler arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dahiliye Polikliniğine başvuran AAA hastaları arasından 45 atak, 57 remisyon vakası seçilerek yapılmıştır. Hastalar 47 kişilik sağlıklı kontrol grubu ile kıyaslanmış olup, EYD ölçümleri transtorasik ekokardiyografi ile yapılmıştır.Bulgular: Epikardiyal yağ dokusu kalınlığı AAA hastalarında 5,5±1,9 mm, kontrol grubunda 4,6±1,5 mm olup istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0.01). Üç grup kıyaslandığında epikardiyal yağ dokusu kalınlığı atak grubunda 5,7±1,9 mm, remisyon grubunda 5,3±2,0 mm, kontrol grubunda 4,6±1,5 mm olup gruplar arasındaki fark önemli idi (p=0.01).Sonuç: Bu çalışmada, AAA gibi inflamasyonun hakim olduğu otoinflamatuvar hastalıklarda, son yıllarda kardiyovasküler risk belirteci olarak kullanılan EYD kalınlığının arttığını tespit ettik. Sonuç olarak, EYD ölçümü klinikte AAA hastalarında artmış kardiyovasküler riski değerlendirmek için kullanılabilir.Anahtar kelimeler: Ailevi akdeniz ateşi, aterosklerotik risk faktörleri, epikardiyal yağ dokusu | |
dc.description.abstract | Objective: Cardiovascular risk increases in diseases of where systemic inflammation predominates like familial mediterranean fever (FMF). Thickness of Epicardial adipose tissue (EAT) is defined as a risk factor for cardiovascular disease (CVD) in the last years. The aim of this study is to evaluate the relationship between the clinical and metabolic factors in FMF patients with measurements of EAT.Materials and Methods: This study was made by selecting 45 attacks and 57 remission cases among FMF patients who had applied to Mustafa Kemal University Hospital's Internal Medicine Outpatients. Patients were compared with a healthy control group of 47 patients and EAT measurements were made by transthoracic echocardiography.Results: Mean EAT thickness was 5,5 ± 1,9 mm in FMF patients and 4,6 ± 1,5 mm in control group, and statistically significant difference was detected (p=0.01). When the three groups were compared, the epicardial fat tissue thickness was 5,7 ± 1,9 mm in the attack group, 5,3 ± 2,0 mm in the remission group and 4,6 ± 1,5 mm in the control group and the difference between the groups was significant (p=0.01). Conclusion: In this study, we found that in autoinflamatory diseases where inflammation is predominant such as FMF, the thickness of the EAT has increased, used as a cardiovascular risk marker in recent years. In conclusion, EAT measurement can be used for to evaluate the cardiovasculer risk in FMF patients in clinic .Key words: Familial mediterranean fever, atherosclerotic risk factors, epicardial fat tissue | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Romatoloji | tr_TR |
dc.subject | Rheumatology | en_US |
dc.title | Ailevi akdeniz ateşi hastalarında epikardiyal yağ dokusu ölçümü ile klinik ve metabolik faktörler arasındaki ilişkinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Researching the relationship between epicardial adipose tissue measurement with clinical and metabolic factors in familial mediterranean fever patients | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2019-01-09 | |
dc.contributor.department | İç Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Epicardial fat tissue | |
dc.subject.ytm | Atherosclerosis | |
dc.subject.ytm | Risk factors | |
dc.subject.ytm | Cardiovascular diseases | |
dc.subject.ytm | Familial mediterranean fever | |
dc.identifier.yokid | 10189851 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 506803 | |
dc.description.pages | 71 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |