Show simple item record

dc.contributor.advisorUyarlar, Cangir
dc.contributor.authorBaşar, Müşerref
dc.date.accessioned2020-12-02T09:35:42Z
dc.date.available2020-12-02T09:35:42Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25352
dc.description.abstractBu çalışmada ülkemizde ilk defa farklı bölgelerde üretilen mısır tanesinin protein seviyesinin belirlenmesinde NIR kalibrasyonu oluşturulması hedeflenmiştir. Bu amaçla, Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinden toplam 320 mısır numunesi toplanmıştır. Öğütülmüş numunelerin her birinden spektralar toplanmıştır. Daha sonrasında Kjeldahl referans analizleri yapılan mısır numuneleri için kalibrasyon çalışmaları yürütülmüştür. Oluşturulan kalibrasyon sonucunda kalibrasyon setinin r=0.7384; r2= 0.5452 Standart Sapma = 0.6052 şeklinde değerleri alınmış, validasyon setinden ise r=0.8407; r2= 0.7067 Standart Sapma = 0.4340 değerleri elde edilmiştir. Kalibrasyon aralığı 5.025 olmuşken, validasyon aralığı 5.419 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak; bu çalışma ile Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinde yetişen oldukça geniş bir ham protein içeriği varyasyonuna sahip tane mısırlar için FT-NIR cihazında tatmin edici kalibrasyonlar şekillendirilebileceği gösterilmiştir.
dc.description.abstractThe aim of this study is building a first NIR calibration from corn grains which were obtained from different region of Turkey. For this purpose, totally 320 corn samples were obtained from 7 different regions of Turkey. After grinding, spectras were obtained from each samples. Then, samples were analyzed crude protein by Kjeldahl method. There was occured regression parameters that is r=0.7384; r2= 0.5452 Standart Deviation = 0.6052 for calibration sets and r=0.8407; r2= 0.7067 Standart Deviation = 0.4340 for validation sets. Also, the range of calibration sets was calculated as 5.025 and the range of validation sets was calculated as 5.419. As a conclusion, the results were shown that there are some potentials for building a satisfactory crude protein calibration on corn grain samples which was obtained from seven different regions of Turkey.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleMısır tanesinde ham protein analizi için nır kalibrasyonu oluşturulması
dc.title.alternativeBuilding up A calibration for crude protein analyze of grain corn
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMaize
dc.subject.ytmProtein analysis
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmAnimal feeds
dc.subject.ytmCalibration
dc.subject.ytmVeterinary medicine
dc.identifier.yokid10090715
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid412667


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess