Mısır tanesinde ham protein analizi için nır kalibrasyonu oluşturulması
dc.contributor.advisor | Uyarlar, Cangir | |
dc.contributor.author | Başar, Müşerref | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:35:42Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:35:42Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25352 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada ülkemizde ilk defa farklı bölgelerde üretilen mısır tanesinin protein seviyesinin belirlenmesinde NIR kalibrasyonu oluşturulması hedeflenmiştir. Bu amaçla, Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinden toplam 320 mısır numunesi toplanmıştır. Öğütülmüş numunelerin her birinden spektralar toplanmıştır. Daha sonrasında Kjeldahl referans analizleri yapılan mısır numuneleri için kalibrasyon çalışmaları yürütülmüştür. Oluşturulan kalibrasyon sonucunda kalibrasyon setinin r=0.7384; r2= 0.5452 Standart Sapma = 0.6052 şeklinde değerleri alınmış, validasyon setinden ise r=0.8407; r2= 0.7067 Standart Sapma = 0.4340 değerleri elde edilmiştir. Kalibrasyon aralığı 5.025 olmuşken, validasyon aralığı 5.419 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak; bu çalışma ile Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinde yetişen oldukça geniş bir ham protein içeriği varyasyonuna sahip tane mısırlar için FT-NIR cihazında tatmin edici kalibrasyonlar şekillendirilebileceği gösterilmiştir. | |
dc.description.abstract | The aim of this study is building a first NIR calibration from corn grains which were obtained from different region of Turkey. For this purpose, totally 320 corn samples were obtained from 7 different regions of Turkey. After grinding, spectras were obtained from each samples. Then, samples were analyzed crude protein by Kjeldahl method. There was occured regression parameters that is r=0.7384; r2= 0.5452 Standart Deviation = 0.6052 for calibration sets and r=0.8407; r2= 0.7067 Standart Deviation = 0.4340 for validation sets. Also, the range of calibration sets was calculated as 5.025 and the range of validation sets was calculated as 5.419. As a conclusion, the results were shown that there are some potentials for building a satisfactory crude protein calibration on corn grain samples which was obtained from seven different regions of Turkey. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Mısır tanesinde ham protein analizi için nır kalibrasyonu oluşturulması | |
dc.title.alternative | Building up A calibration for crude protein analyze of grain corn | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Maize | |
dc.subject.ytm | Protein analysis | |
dc.subject.ytm | Proteins | |
dc.subject.ytm | Animal feeds | |
dc.subject.ytm | Calibration | |
dc.subject.ytm | Veterinary medicine | |
dc.identifier.yokid | 10090715 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 412667 |