dc.contributor.advisor | Bülbül, Tuba | |
dc.contributor.author | Kara, Zeynep | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:35:41Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:35:41Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-12-14 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25351 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma farklı bitkisel yağ kaynakları içeren rasyonların bıldırcınlarda besi performansı, karkas kalite özellikleri ile bazı kan parametreleri ve oksidatif durum üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada toplam 400 adet üç günlük yaşta Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) kullanıldı. Araştırma her biri 100 bıldırcından oluşan 4 grup halinde yürütüldü. Her bir grup 20 bıldırcından oluşan 5 alt gruba ayrıldı. Deneme rasyonlarına % 3 düzeyinde soya yağı, ayçiçeği yağı, aspir yağı ve zeytin yağı ayrı olarak katıldı. Araştırma 6 haftada tamamlandı.Araştırmada soya yağı, ayçiçeği yağı, aspir yağı ve zeytin yağı katılan tüm deneme grupları arasında canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, karkas ağırlıkları ve randımanları ile karaciğer, kalp, dalak, taşlık, bezli mide ve abdominal yağ ağırlıklarının canlı ağırlığa oranlarının değişmediği belirlendi (p>0,05). Serum ALP, ALT, AST, toplam protein, trigliserit ve kolesterol düzeylerinin yağların katımıyla etkilenmediği tespit edildi (p>0,05). Serum malondialdehit (MDA) düzeyinin aspir yağı katılan grupta azalırken, serum antioksidan aktivite (AOA) düzeyinin aynı grupta arttığı belirlendi (p<0,05). Göğüs eti MDA düzeyinin gruplar arasında değişmediği tespit edildi (p>0,05).Araştırmadan elde edilen verilere dayanılarak; bıldırcın rasyonlarına soya yağı, ayçiçeği yağı, aspir yağı ve zeytin yağı katılmasının besi performansı, karkas özellikleri ve bazı kan parametreleri ile göğüs etinin oksidasyonu üzerine herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı, serumda lipid oksidasyonunu önleyici etkisinin aspir yağında daha güçlü olduğu ifade edilebilir. | |
dc.description.abstract | This study was carried out to determine effects of diets containing different oil sources on fattening performance, carcass quality traits, some blood parameters and oxidative status.A total of 400 Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) aged three-day-old were used in the experiment. The birds were divided into one control group and four groups containing 100 quails in each. Each group was sub-divided into five replicates each containing 20 quails. Soybean oil, sunflower oil, safflower oil and olive oil was supplemented to experimental diets separately at level of 3%. The experimental period was lasted for 6 weeks. The results of the study showed that there were no changes in terms of body weights, body weight gain and feed intake as well as carcass weights, relative weight of liver, heart, spleen, gizzard, proventriculus and abdominal fat in all experimental groups with soybean oil, sunflower oil, safflower oil and olive oil supplementation (p>0,05). Morover, ALP, ALT, AST, total protein, triglyceride and cholesterol levels were not affected by oils supplementation (p>0,05). Serum malondialdehyde (MDA) level was decreased in the the safflower oil-supplemented group, whereas serum antioxidant activity level was increased in the same group. No significant difference was observed between the groups in term of the MDA level of breast meat (p>0.05).Based on the findings from this research, it may be stated that the supplementation of soybean oil, sunflower oil, safflower oil and olive oil to diets has no any adverse effect on the fattening performance, carcass traits, some blood parameters and oxidation of the breast meat as well as the prevention of serum lipid oxidation might be more effective in quails. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Bıldırcın rasyonlarına katılan farklı yağ kaynaklarının besi performansı, karkas ve bazı kan parametreleri ile oksidatif durum üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effects of different oil sources supplementation in quail diets on fattening performance, carcass traits, some blood parameters and oxidative status | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-12-14 | |
dc.contributor.department | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Carcass characteristics | |
dc.subject.ytm | Blood parameters | |
dc.subject.ytm | Oxidative stress | |
dc.subject.ytm | Lipids | |
dc.subject.ytm | Japanese quail | |
dc.subject.ytm | Plant oils | |
dc.subject.ytm | Quail | |
dc.subject.ytm | Fattening performance | |
dc.identifier.yokid | 10095572 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 420104 | |