dc.contributor.advisor | Akbulut, Mine | |
dc.contributor.author | Evsen, Handan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:35:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:35:38Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25343 | |
dc.description.abstract | Obezite Dünya Sağlık Örgütü tarafından kronik bir hastalık olarak, vücuda besinler ile alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kitlesinin, yağsız vücut kitlesine göre artması ile karakterize olarak tanımlanan bir hastalıktır. Obezite günümüz dünyasının giderek artan bir sağlık sorunudur. Beraberinde insülin direnci sendromu, Diabetes Mellitus (DM), hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, hiperlipidemi, bazı kanser türleri, obstrüktif uyku apne sendromu ve osteoartrit gibi hastalıklarla artık bir toplum sorunu halini almıştır. Vücutta yağın, besinlerle alınan enerjinin fazla, harcanan enerjinin az olması sonucu yağ dokusu halinde depo edilmesidir. Günümüzde kişiler daha hareketsiz bir yaşam tarzına ve düzensiz beslenmeye yönelmişlerdir. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kalıtsal olarak da geçebilen obezite hızla yayılmaktadır. Bu çalışmamızda obezite etkeni olarak mısır şurubu ve balık yağı verilmiş; antiobezite tedavisinde yarar sağlayan etken maddeler olarak zencefil ve nikotin kullanılmıştır. Toplam 42 adet erkek rat kullanılmıştır. Bu ratlar rasgele yöntemle 19' ar olarak 2 gruba ayrılmıştır. Grup 1' deki ratlara günlük 0,4 cc balık yağı yemleriyle beraber oral yolla verilerek obezite rahatsızlığı oluşturmaya çalışılmıştır. Grup 2 içerisindeki ratlara ise günlük 8 gr mısır şurubu 100 ml suyla karıştırılarak verilmiş ve obezite hastalığı oluşturulmaya çalışılmıştır. Her bir grup kendi içinde iki gruba ayrılarak Grup1a-1b ve Grup 2a-2b oluşturulmuştur. Grup 1a-2a' da ki ratlara antiobezite tedavisi için günlük 0,1gr /200 gr zencefil 1cc' lik gavaj yöntemiyle verilmiştir. Grup 1b-2b' da yer alan ratlara ise antiobezite tedavisi için inhaler olarak nikotin verilmiştir. Bu amaçla yaklaşık 7 hafta süren uygulamadan sonra 42 rat gruplar halinde sırayla ketamin ve ksilazin (5 mg/kg/-50 mg/kg) anestezi altında sakrifiye edilerek analizler için örnekler alınmıştır. Biyokimyasal incelemelerde serumda kolestrol, HDL-C, LDL-C, trigliserit, leptin gibi diğer parametrelere bakıldı. Karaciğerleri ve böbrekleri alınan ratların karaciğer ve böbreklerin bir kısmı histopatolojik inceleme için formaldehitli kaplara gruplar halinde ayırılmıştır. Karaciğer dokularında (hepatic speatosis) yağ birikimi oluşumu, miktarı ve dağılımı belirlenerek yağlanmanın ne kadarlık alanı kapladığı ve dağılımı görüntülenmiştir. Karaciğer ve böbreklerin bir kısmı da genetik inceleme için ayrılmıştır. SPSS 18.0 programı ile istatistik analizleri yapılmıştır.Sonuçlara göre; biyokimyasal analiz sonucunda HDL- C kolestrol değeri (normal aralığı 40-60 mg/dl) olması gereken değere göre balık yağı+nikotin (32,56 mg/dl) ve mısır şurubu+nikotin (29,85 mg/dl) gruplarında düşük bulunmuş olup; özellikle mısır şurubu+nikotine grubundaki değer belirgin derecede düşük çıkmıştır. HDL dokulardaki kolestrolü toplayarak dışarı atılmasını sağladığı için iyi kolestrol olarak bilinmektedir. Yalnızca vücutta bulunur, besinler içerisinde bulunmaz. Bu da; sigara içilmemesi HDL kolestrol düzeyinin arttırılmasında önemli faktörlerdendir maddesini doğrulamaktadır. LDL- C, trigliserit ve leptin gruplar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir.İstatistiksel olarak anlamlı çıkan değerler incelendiğinde; balık yağı ile nikotin ve mısır şurubu ile nikotin zayıflatma arasında istatistiksel olarak fark tespit edilmiştir (p<0,05). Nikotinin zayıflatıcı etkisinin balık yağı verilerek obezite yapılan grupta mısır şurubu ile obezite yapılana kıyasla daha etkili olduğu gözlenmiştir. Mısır şurubu ile nikotin ve mısır şurubu ile zencefil zayıflatma arasında istatistiksel olarak fark belirlenmiştir (p<0,05). Mısır şurubu ile zencefil verilen deneklerin ağırlıkları mısır şurubu ile nikotin verilen deneklerin ağırlıklarına göre daha düşüktür. Mısır şurubu verilerek obezite yapılan grupta anti-obezite etkisi için zencefilin zayıflatıcı etkisinin daha fazla olduğu, kilo kaybına daha çok yol açtığı istatistiki olarak anlamlı düzeyde gözlenmiştir (p<0,05). Kontrol grubu ile mısır şurubu ve balık yağı verilerek kilo aldırma açısından mısır şurubu grubunda bir fark oluşmakla beraber bu farklılık kilo alımları açısından istatistiki olarak anlamlı bulunmamıştır. Genetik analizlerde ise karaciğer doku örneklerinde leptin mRNA analizi yapılmış olup kontrol grubu ile kıyaslandığında balık yağı verilerek obezite yaratılan gruplarda tedavi amaçlı zencefil uygulaması ile leptin sentezi düzeyinde hiçbir değişim yaratmayarak obeziteyi bir ölçüde azalttığı söylenebilir. Mısır şurubu verilerek obezite yaratılan gruplarda tedavi amaçlı zencefil uygulaması ile leptin sentezi düzeyinde kontrol grubuna kıyasla azda olsa bir artış gözlenmiş olup zencefil uygulamasının mısır şurubunda balık yağı grubuna göre obeziteyi engellemede daha etkili olduğu veya mısır şurubu grubunda balık yağına kıyasla; daha fazla kilo artışı gözlemlendiğinden rasyonel olarak zencefilin antiobezite etkisinin daha açık ve etkili bir şekilde oluştuğu söylenebilir. Ancak nikotin tedavisinde özellikle leptin sentezinin yarı yarıya azaldığı gözlenmiş olup; leptin seviyesinin azalmasına bağlı olarak obezite oluşumunu engelleyemediği söylenebilir. | |
dc.description.abstract | Obesity is a chronic disease of the amount of energy consumed and nutrients into the body due to the fact it is received with more than and body fat mass, increase Lean Body Mass, according to is characterized by.Obesity is a growing health problem of today's world. When you join together, insulin resistance syndrome, Diabetes Mellitus (DM), hypertension, coronary heart disease, hyperlipidemia, non-alcoholic fatty liver disease, some cancers, Sleep Apnea, and diseases such as osteoarthritis has become a community problem no longer .Especially as obesity is rapidly rising in developed and developing countries, which can be transmitted to hereditary. Basically that facilitate the formation of obesity, physical inactivity, and excessive eating is a result of, although the emergence of these two factors, therefore, include the contribution of many factors to be individual or social. This study, 42 male rats were used for treatment antiobezite. 42 male rats were randomly divided into group 1 and group 2 as SAR 19. Rats in Group 1 and group 2 were placed in a rat cage cages to be in their own groups between 3 er. A cage experiment in the experimental group and the control group practiced a total of 15. Rata 0.4 cc in Group 1 and 19 to receive oral fish oil daily with the feed of each rating is provided. Experimental obesity was initiated to create a condition. Separated as the control group and 2 rats from this group to their food fish oil is not included. 19 in Group 2 gr 100 ml daily mixed with water and corn syrup rata each rating should receive the leeches have been set to 8, and is provided to receive oral. Experimental obesity was initiated to create a condition. Corn syrup as the control group and 2 rats in the waters separated from this group are not included. 8 are divided into two groups as group 1 and 19 in the rat. Group 3 and group 4 was created. In Group 3, which takes place approximately 30 days 8 rata obesity has been established.In this group 8 per day for three weeks antiobezite rata treatment 0.1 g /200 gr of ginger 1cc are given by gavage method. The Weekly weight tracking day Sunday each week weighed and reviewed. Located in Group 4, 8 rata obesity in approximately 30 days has been established. Antiobezite rata for the treatment of nicotine inhaler as 8 in this group were given. 3 Letter sizes of 8 rats in Group 4 70x50x50 cm cages placed around airtight manner is closed. The tip of one Cigarette with matches and then all the smoke was burned until it is completely finished, with the help of a special mechanism closed around the cage has been pushed into. In this way the subjects were exposed for 20 minutes to smoke a cigarette and opens the cage to the cage at the end of this period Vented. This process was repeated every 20 min to 3 weeks twice a day for week. Sunday the day is weighed and weight of the subjects was followed .Within these groups the control group and rats treated with nicotine or 3 has not been separated as ginger. 8 are divided into two groups of 19 in Group 2 rat. Group 5 and group 6 was created. Located in group 5, 8 rata obesity in approximately 30 days has been established. Rata for daily treatment for three weeks anti obesity in this group 8 0.1 g/200 gr of ginger by mixing with water 1cc given by gavage method. The Weekly weight tracking day Sunday each week weighed and reviewed. Located in group 6, 8 approximately 30 days obesity in rata has been established.In this group the nicotine inhaler is given for the treatment of antiobezite 8 rata in the way. Group 6 rats 3 Letter sizes of 8 cm 70x50x50 the cages placed around airtight manner is closed. The tip of one Cigarette with matches and then all the smoke was burned until it is completely finished, the inside of the cage were sprayed with the help of a special mechanism closed around it. In this way the subjects were exposed for 20 minutes to smoke a cigarette and opens the cage to the cage at the end of this period Vented. This process was repeated twice a day for 20 min to 3 weeks. The days of the week every Sunday, and weight is weighed by the subjects was followed. Within these groups the control group and rats treated with nicotine or 3 has not been separated as ginger.For this purpose, about 7 weeks after the treatment groups of rats in order 42 ketamine and xylazine ( 5 mg/kg-50 mg/kg )were sacrifice under anesthesia. Tube Biochemistry review for the blood entering the heart was taken by the two rails. Biochemical investigations serum cholesterol, HDL-C, LDL-C, Triglyceride, leptin, such as les and other parameters were measured. Livers and kidneys were taken for histopathological examination a portion of the rails of the liver and kidneys were separated in groups of formaldehitli containers. Liver (hepatic steatosis) is the accumulation of fat in of occurrence, quantity and distribution was determined. In the statistical analysis the SPSS packet programme were applied. Histopathological examination, biochemical and genetic investigations on people in reasons availability has been tested. According to the results; Biochemical analysis revealed low levels of fish oil + nicotine (32.56 mg / dL) and corn syrup + nicotine (29.85 mg / dL) compared to the value required for HDL-C cholesterol level (normal range 40-60 mg / dL). Especially in the corn syrup + nicotine group. HDL is known as good cholesterol because it collects cholesterol in tissues and allows it to be expelled. It is found only in the body, not in the foods. This, too, Smoking is an important factor in increasing HDL cholesterol levels. There was no significant difference between LDL-C, triglyceride and leptin groups.For the genetic analysis leptin mRNA were performed from liver tissue. Comparison to the control group; no changes in the level of leptin synthesis were seen in the therapeutic application of ginger within the fish oil groups creating obesity indicating a small amount of decrease in the obesity. A small increase was observed compared with the control at the level of leptin using ginger. In the treatment of obesity; caused by application of corn syrup groups. This finding indicating the ginger application as a treatment of obesity has an more anti-obesity effect in corn syrup group compare to fish oil application group or because the more weight gain was observed in the corn syrup group compare to fish oil application group it can be said that the antiobesity effect of ginger occur in a more clear and effective manner. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Genetik | tr_TR |
dc.subject | Genetics | en_US |
dc.title | Ratlarda obezite oluşumunda balık yağı ve mısır şurubunun etkisi ile zencefil ve nikotinin obezite olan ratlardaki antiobezite etkisinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | The determination of the antiobesity effects of nicotine and ginger in the rats with obesity using fish oil and corn syrup | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Medikal Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Rats | |
dc.subject.ytm | Obesity | |
dc.subject.ytm | Fish oil | |
dc.subject.ytm | Corn syrup | |
dc.subject.ytm | Ginger | |
dc.subject.ytm | Nicotine | |
dc.subject.ytm | Weight loss | |
dc.identifier.yokid | 10132221 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 447158 | |