Show simple item record

dc.contributor.advisorSürmen, Mustafa
dc.contributor.authorBeyaz, Fatih
dc.date.accessioned2020-12-10T10:56:53Z
dc.date.available2020-12-10T10:56:53Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-11-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/253435
dc.description.abstractBu çalışma, 13 farklı yonca çeşidinin (Magna 601, Nimet, Diana, Blue Moon, Gea, Isparta Sentetik, Queen, Blue Ice, Dimitra, Özpınar, Verdor, Alsancak, Populasyon) Aydın-Karacasu ekolojik koşullarına adaptasyon yetenekleri ile bazı verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Deneme Aydın İli Karacasu İlçesinde çiftçi arazisinde, 2016 yılında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı (HPO), ham protein verimi (HPV), ADF oranı, NDF oranı, sindirilebilir kuru madde, ham kül oranı, kuru madde tüketimi ve nispi yem değeri incelenmiştir. Çalışma sonucunda ortalama bitki boyunun 67,65 cm (Dimitra)-65,67cm (55,72 Diane), toplam yeşil ot veriminin 13569 kg/da (Alsancak)-9256,9 kg/da (Blue Moon), toplam kuru ot veriminin 2922 kg/da (Dimitra)-1945,7 kg/da (Blue Moon), ortalama ham protein oranının %23,92 (Populasyon)-%21,46 (Gea), toplam ham protein veriminin 655 kg/da (Dimitra)-445,7 kg/da (Blue Moon), ortalama sindirilebilir kuru madde oranının %66,16 (Diane)-%64,23 (Nimet), ortalama nispi yem değerinin 153,37 (Diane)-131,18 (Nimet), ham kül oranının %10,55 (Diane)-%9,9 (Nimet), ortalama ADF oranının %31,65 (Nimet)-%29,17 (Diane) ve ortalama NDF oranının %45,59 (Nimet)-%40,12 (Diane) aralığında değiştiği tespit edilmiştir. Araştırma sonucuna göre Dimitra ve Özpınar çeşitleri Karacasu koşullarında yonca yetiştiriciliği için en uygun çeşitler olarak belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis study was planned to determine some yield and quality characteristics with the ability of adapting 13 different alfalfa species (Magna 601, Nimet, Diana, Blue Moon, Gea, Isparta Sentetik, Queen, Blue Ice, Dimitra, Özpınar, Verdor, Alsancak, Population) to Aydın-Karacasu ecological conditions. The trial was established in Aydın / Karacasu province in farmers' land and in 2016 as 3 repetitions according to Random Blocks Test Design. In the study, plant height, green grass yield, hay yield, crude protein ratio (CPR), crude protein yield (CPY), ADF ratio, NDF ratio, digestible dry matter, crude ash content, dry matter consumption and relative feed value were investigated. As a result of the study, it has been determined that, average plant height was 67,65 cm (Dimitra) -65,67 cm (55,72 Diane), total fresh forage yield changes between 13569 kg / da (Alsancak) -9256,9 kg / da, herbage yield changes between 2922 kg/da (Dimitra)-1945,7 kg/da (Blue Moon), average crude protein ratio changes between 23,92% (Population) - 21,46% (Gea) , total crude protein yield changes between 445,7 kg/da (Blue Moon) - 655 kg / da (Dimitra), average digestible dry matter ratio changes between %66,16 (Diane)-%64,23 (Nimet), average digestible dry matter changes between 153,37 (Diane)-131,18 (Nimet), crude ash ratio changes between %10,55 (Diane)-%9,9 (Nimet), ADF ratio changes between %31,65 (Nimet)-%29,17 (Diane) and average NDF ratio changes in the range of 40,12% (Diane)- 45.59% (Nimet). According to the results of the study, Dimitra and Özpınar varieties were determined as the most suitable varieties for alfalfa cultivation in Karacasu conditions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAydın-Karacasu koşullarında yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of yield and quality characteristics of alfalfa (Medicago sativa L.) cultivars in Aydın-Karacasu conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-11-26
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10209455
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid520407
dc.description.pages85
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess