Afyonkarahisar bölgesinden toplanan çiğ sütlerde beta-laktam grubu antibiyotik kalıntı varlığının araştırılması
dc.contributor.advisor | İnce, Sinan | |
dc.contributor.author | Aycan, Eda | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T09:35:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T09:35:38Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-09-27 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25342 | |
dc.description.abstract | Hayvanlarda tedavi edici, koruyucu ve benzeri amaçlarla kullanılan antibiyotikler bu hayvanlardan elde edilen gıdalarda kalıntı bırakabilmektedir. Antibiyotik kalıntıları bakımından çiğ süt yüksek risk içermektedir. Böyle gıdaların insanlar tarafından tüketimi ise ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu amaçla, Afyonkarahisar bölgesinden toplanan 80 çiğ süt örneği beta-laktam antibiyotik kalıntı varlığı bakımından ELISA yöntemiyle analiz edildi. Yapılan analizler neticesinde 38 örneğin beta-laktam grubu antibiyotik kalıntısı içermediği, 35 örneğin değişen konsantrasyonlarda ve bulunmasına izin verilen maksimum kalıntı limitleri içerisinde ve 7 numunenin ise maksimum kalıntı limitinin üzerinde beta-laktam antibiyotik kalıntısı içerdiği tespit edildi. Sonuç olarak, çiğ sütlerde saptanan değerlerin nispeten yüksek olmasının antibiyotik verilmiş hayvanlardan gerekli arınma süresi geçmeden sütlerin tüketime verildiği şeklinde değerlendirildi. | |
dc.description.abstract | Antibiotics usage for treating, protective and similar purposes of animals may cause residue in foods of animal origin. Raw milk has high risk in terms of antibiotics residue. The consumption of such foods can cause serious health problems in human. For this purpose, 80 raw milk samples were collected from Afyonkarahisar province and analysed for beta-lactam antibiotics by means of ELISA. The result of analyses showed that 38 samples did not contain beta-lactam residue, 35 samples contained different concentration and acceptable maximum residue limits of beta-lactam and 7 samples contained high level of residue which is more than acceptable maximum residue limits. In conclusion, relatively high level of residue in raw milk showed that milk is offered for human consumption without taking it into consideration of withdrawal time. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Afyonkarahisar bölgesinden toplanan çiğ sütlerde beta-laktam grubu antibiyotik kalıntı varlığının araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of beta-lactam antibiotic residues in raw milk obtained from Afyonkarahisar province | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-09-27 | |
dc.contributor.department | Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Milk | |
dc.subject.ytm | Antibiotics-lactam | |
dc.subject.ytm | Pharmacology | |
dc.subject.ytm | Afyonkarahisar | |
dc.subject.ytm | Raw milk | |
dc.subject.ytm | Drugs | |
dc.subject.ytm | Residue analysis | |
dc.subject.ytm | Residues | |
dc.subject.ytm | Antibiotics | |
dc.identifier.yokid | 10125998 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 447159 |