Show simple item record

dc.contributor.advisorGenç, Osman
dc.contributor.advisorÜçok, Kağan
dc.contributor.authorŞimşek, Hasan
dc.date.accessioned2020-12-02T09:35:35Z
dc.date.available2020-12-02T09:35:35Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2019-06-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/25334
dc.description.abstractGenel Bilgiler: Tuz, yaşam için gerekli besinlerden biridir. Sodyum klorür (NaCl) ekstraselüler sıvı hacmini belirleyen faktördür. Ayrıca kan basıncının düzenlenmesinde görev alır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tüm dünyada tuz alımının 5gr'ın altında olmasını önermektedir. Yüksek tuz alımı, direkt olarak kan basıncını arttırarak inme, sol ventrikül hipertrofisi ve böbrek hastalıkları üzerine negatif etki eder. Stres, günümüzde yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Stres durumu, fizyolojik fonksiyonları bozarak birçok hastalığa neden olur. Stres hipertansiyon, koroner kalp hastalıkları, gastrik ülser, diyabet ve hafıza kaybı gibi birçok hastalığa neden olur. Çalışmamızda, normal ve kronik hareketsizlik stresi oluşturulmuş ratlarda farklı tuz tiplerinin bazı fizyolojik parametreler üzerine etkisini belirlemeyi amaçladık.Materyal – Metod: 97 adet erkek Wistar albino sıçan (3-4 aylık, 250-350gr) 13 gruba ayrılmıştır. Tuzlar gastrik gavaj yoluyla verildi (1 ml/gün). Deney başında ve deney sonunda kan basıncı parametreleri ve vücut ağırlıkları ölçüldü. Tüm deney sonunda mRNA, biyokimyasal ve histopatolojik parametreler incelendi.Sonuçlar: Tuz verilen ve stres uygulanan gruplarda kan basıncı değerleri artış göstermiştir. Bu gruplarda böbrek ve kalp dokusu hasarları meydana gelmiştir. Anj-I, Anj-II ve ACE değerlerinde azalma meydana gelmiştir.Tartışma: Çalışmamızda tespit ettiğimiz sonuçlara göre düşük sodyum miktarına sahip olan kaya tuzu ve himalaya tuzu kullanımının sağlık açısından daha faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de kaya tuzu kullanımının ön planda tutulması gerektiğini belirtebiliriz.
dc.description.abstractBackground: Salt is one of the nutrients necessary for life. Sodium chloride (NaCl) is the factor that determines the extracellular fluid volume. It is also involved in the regulation of blood pressure. The World Health Organization (WHO) suggests that salt intake should be less than 5 grams all over the world. High salt intake directly raises blood pressure which has negative effects on progress of stroke, left ventricular hypertrophy and renal disease. Today, stress is an integral part of the life. Stress causes many diseases such as; hypertension, coronary heart diseases, gastric ulcers, diabetes and memory loss with disrupting of the physiological functions. In our study we aimed to determinate effects of different types of salts on some physiological parameters on normal and chronic restraint stressed rats.Material and Methods: Ninety seven 3-4 month old Wistar Albino male (3-4 months) rats weighing an avarege of 250-350 gr were randomly divided into 13 groups. Salts were given by gastric gavage (1 ml/day). Before and after experimental period, blood pressure parameters and body weights were measured. After experimental period mRNA, biochemical and histopathologic parameters were studied.Results: Blood pressure increased in salt and stress applied groups. Kidney and heart tissue damages have been occurred and Anj-I, Anj-II and ACE values decreased in the same groups.Conclusion: According to our results, we can say that to use rock salt and himalayan salt which have low sodium content have more advantages than other salts for health. Especially, we can note that the use of rock salt should be kept in the forefront.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleSıçanlarda farklı tuzlar ve stresin bazı fizyolojik parametreler üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of different salts and stress on some physiological parameters in rats
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-06-13
dc.contributor.departmentFizyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmRats
dc.subject.ytmPhysiology
dc.subject.ytmPhysiological parameters
dc.subject.ytmSalt
dc.subject.ytmSalt consumption
dc.subject.ytmHypertension
dc.subject.ytmBlood pressure
dc.subject.ytmImmobility
dc.subject.ytmStress
dc.identifier.yokid10112755
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid437482


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess