Aflatoksin M1`in (AFM1) laktik asit bakterileri tarafından bağlanması
dc.contributor.advisor | Bulut Albayrak, Çisem | |
dc.contributor.author | Yücel, Mustafa | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T10:56:30Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T10:56:30Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-04-12 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/253305 | |
dc.description.abstract | Aflatoksinler Aspergillus türleri tarafından ikincil metabolit olarak üretilen insan ve hayvan sağlığına zararlı olan toksinlerdir. Aflatoksin M1 (AFM1) süt ve süt ürünlerinde bulunabilen oldukça toksik bir maddedir. Bu çalıĢmanın amacı çeĢitli Laktik asit bakterilerinin fosfat tamponlu tuzlu su solüsyonunda AFM1 toksinini bağlama özelliğini araĢtırmaktır. Farklı parametreler (AFM1 konsantrasyonu, inkübasyon sıcaklığı, etkileĢim süresi, pH, mikroorganizma konsantrasyonu, ölü veya canlı hücre olma) bağlanma mekanizmasının açıklanması için test edilmiĢtir. Sonuç olarak, Lactobacillus plantarum NRRL B-4496 (%17,05±0,91), Lactobacillus paracasei subsp. paracasei NRRL B-4560 (%17±0,64), Lactobacillus reuteri NRRL B-14170 (%18,12±1,33), Lactobacillus casei subsp. casei NRRL B-441 (%15,67±0,74), Lactobacillus rhamnasus NRRL B-442 (%17,05±0,92) ve Lactobacillus helveticus NRRL B-734 (%17,04±1,48) yüksek bağlanma gösteren mikroorganizmalar olarak bulunmuĢtur. Parametrik çalıĢmalar yüksek bağlama özelliği gösteren Lactobacillus plantarum NRRL B-4496 ile yapılmıĢtır. Bağlanmanın kısa süre içerisinde gerçekleĢtiği(30 dak ) gözlenmiĢtir. Ġnkübasyon sıcaklığının artması bağlanma oranını olumsuz etkilemiĢtir. Ölü hücreler de canlı hücrelere yakın toksin bağlama özelliği göstermiĢtir. AFM1-mikroorganizma kompleksinin tekrar eden yıkamalarla kararlılığı kontrol edilmiĢ ve sınırlı düzeyde geri kazanım gözlenmiĢtir. Bu deneyler, bağlanmanın fiziksel adsorpsiyon olduğunu göstermiĢtir. Adsorpsiyon denge verileri en iyi Sip‟s adsorpsiyon denge izoterm modeli ile uyumlu bulunmuĢtur. | |
dc.description.abstract | Aflatoxins are the toxins produced by Aspergillus species as secondary metabolites that are harmful to human and animal health. Aflatoxin M1 (AFM1) is a highly toxic substance that can be found in milk and dairy products. The aim of this study was to investigate the ability of Lactic acid bacteria of various Lactobacillus species to bind AFM1 toxin in phospahate buffered saline solution. Different parameters (AFM1 concentration, incubation temperature, time of interaction, pH, concentration of microorganisms, dead or live cells) were tested to explain the binding mechanism. In the result, Lactobacillus plantarum NRRL B-4496 (%17,05±0,91), Lactobacillus paracasei subsp. paracasei NRRL B-4560 (%17±0,64), Lactobacillus reuteri NRRL B-14170 (%18,12±1,33), Lactobacillus casei subsp. casei NRRL B-441 (%15,67±0,74), Lactobacillus rhamnasus NRRL B-442 (%17,05±0,92) and Lactobacillus helveticus NRRL B-734 (%17,04±1,48)were found to be high binding microorganisms. Parametric studies were performed with Lactobacillus plantarum NRRL B-4496 which showed high binding properties. It was observed that binding took place in a short time (30 min). The increase in incubation temperature adversely affected the binding rate. Dead cells also showed toxin binding properties close to living cells. The AFM1-microorganism complex was controlled by repeated washing and limited reversibility was observed. These experiments have shown that binding is physical adsorption. Adsorption equilibrium data were found to be best compatible with Sip‟s adsorption equilibrium isotherm model. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Aflatoksin M1`in (AFM1) laktik asit bakterileri tarafından bağlanması | |
dc.title.alternative | Binding of aflatoxin M1 (AFM1) by lactic acid bacteria | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-04-12 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10237192 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 538269 | |
dc.description.pages | 79 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |