Show simple item record

dc.contributor.advisorSeferoğlu, Halil Güner
dc.contributor.authorMete, İlay
dc.date.accessioned2020-12-10T10:55:52Z
dc.date.available2020-12-10T10:55:52Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-30
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/253077
dc.description.abstractDenemede armut çöğürü üzerine aşılı Santa Maria, Deveci, Margaritte, Ankara, Etruşka çeşitleri kullanılmıştır. Bu çeşitler Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait meyve koleksiyon bahçesinde bulunmaktadır. Çalışma, her armut çeşidinden 3 tekerrür olmak üzere her tekerrür 1 ağaç olarak yürütülmüştür. Denemedeki çeşitler karşılaştırıldığında; Etruşka çeşidi fenolojik olarak en erken hasat olgunluğuna ulaşan çeşit olmuştur.Pomolojik ölçümler incelendiğinde ise Margaritte çeşidi en yüksek oranda meyve ağırlığı, meyve eni, meyve eti rengi a değeri ve meyve kabuğu rengi a değerine sahip çeşittir. Etruşka ise en yüksek oranda meyve boyu, pH, meyve kabuğu rengi L değeri ve meyve kabuğu rengi b değerine sahip çeşittir. SÇKM, titre edilebilir asit, meyve eti sertliği ve meyve eti rengi L değeri en yüksek çeşit ise Santa Maria olmuştur.Morfolojik gözlemlere bakıldığında; sürgün çaplarının zamana göre değişiminde en fazla gelişim gösteren çeşit Margaritte'dir. Çeşitlerin ağaç başına düşen verimleri karşılaştırıldığında en yüksek verime sahip çeşit Etruşka'dır. En yüksek oranda gövde kesit alanına sahip çeşit ise Ankara çeşidi olmuştur. Birim gövde kesit alanına düşen ortalama verimin ise en yüksek düzeyde Santa Maria çeşidinde olduğu gözlenmiştir. Ağaç gövde çaplarının zamana göre değişiminde ise en yüksek değere sahip çeşidin Ankara çeşidi olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractIn this experiment, Santa Maria, Deveci, Margaritte, Ankara and Etruşka cvs. were used. This cvs. were located in fruit tree collection parcels belongs to Aydın Adnan Menderes University, Agriculture Faculty, Horticulture Department. The research was carried out three replications and each replication had one tree.Etruşka cv. ripened the shortest period when compared with other cvs. phenologically. According to pomological results, Margaritte had the highest fruit weight, fruit width and fruit flesh and fruit skin color a value. Etruşka had the highest fruit length, pH, fruit skin L and b color value. Santa Maria had the highest total soluble solid, titratable acidity, fruit flesh firmness and fruit flesh color L value.When morphological observations examined, it was recorded that Margarita had the highest alterations of shoot diameter with time. When compared the cultivars respectively in terms of the yields, stem section area and yield / stem section area ratio, the highest values were obtained in Etruşka, Ankara and Santa Maria. In addition that Ankara cv. had the highest alteration of stem diameter with timeen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı armut çeşitlerinde fenolojik, morfolojik ve pomolojik özelliklerin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe determination of phenological morphologial and pomological characters in some pear cultivars
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-30
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10286593
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid572898
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess