Show simple item record

dc.contributor.advisorAkçay, Hulusi
dc.contributor.authorArslan, Onur
dc.date.accessioned2020-12-10T10:55:46Z
dc.date.available2020-12-10T10:55:46Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/253067
dc.description.abstractZeytinyağı üretiminde atık olarak çıkan ve olumsuz çevresel etkileri nedeniyle sorun olan zeytin posasının fermente edilerek ruminantların beslenmesinde ne derece kullanılabileceğinin belirlenmesi amacıyla bu çalışma yürütülmüştür. Deneme 3 baş erkek toklu ile 3x3 Latin kare klasik sindirim denemesi şeklinde yürütülmüştür. Deneme 10 gün alıştırma, 5 gün örnekleme süresi olmak üzere 45 gün sürmüştür. Deneme rasyonları, %75 kaba yem %25 yoğun yemden oluşturulmuş, isonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmıştır. Kontrol grubu (%0 zeytin küspesi), %5 zeytin küspesi ve %7 zeytin küspesinden oluşan deneme rasyonları hayvanlara verilmiştir. Rasyonlara göre deneme grupları arasında fermente zeytin küspesi kullanımı arttıkça ADF, NDF, kuru madde, organik madde ve ham proteinin sindirilme derecelerinin düştüğü görülmekle birlikte bu farklılıklar önemli bulunmamıştır (P>0.05). Bu çalışmada elde edilen bulgulara dayanarak zeytin küspesinin ruminant rasyonlarında %5-7 düzeyinde kullanımının ham besin madde sindirimi açısından olumsuz etkilerinin olmadığı söylenebilir.Anahtar Kelimeler: Zeytin küspesi, besin maddesi, sindirim, ruminant, koyun
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the extent to which olive cake by fermenting can be used in the nutrition of ruminants, which is a problem in olive oil production due to its negative environmental effects. The experiment was carried out as a 3x3 Latin square classical experimental design with 3 wethers. The study lasted 45 days wtih 10 days of adaptation and 5 days of sampling period. The rations were composed of 75% roughage and 25% concentrate and prepared as isonitrogenic and isocaloric. The rations consisting of control group (0% olive cake), 5% olive cake and 7% olive cake were given to the animals. According to the rations, it was observed that the digestion of ADF, NDF, dry matter, organic matter and crude protein decreased while fermented olive cake percentage increasing among the experimental groups, but these differences were not statistically significant ( P>0.05). Based on the findings obtained in this study, it can be concluded that the use of fermented olive cake in ruminant rations at the level of %5-7 does not have negative effects on the nutrient digestibility.Key Words: Olive cake, nutrient, digestibility, ruminant, sheepen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleRasyonda farklı düzeylerde kullanılan fermente zeytin küspesinin ham besin maddeleri sindirimi üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of supplement olive cake with different levels on crude nutrient digestibility in sheep
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10288779
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid574467
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess