Show simple item record

dc.contributor.advisorKaragözler, Arife Alev
dc.contributor.authorYurdagül, Aylin
dc.date.accessioned2020-12-10T10:55:40Z
dc.date.available2020-12-10T10:55:40Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/253033
dc.description.abstractBu çalışmada semizotu (Portulaca oleracea L.) bitkisinin antioksidan özelliklerinin araştırılması ve bu özelliklerin kültür de ve yabani türlerde değişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda, incelenen parametrelere, örnek hazırlama tekniğinin (liyofilizasyon veya sıvı azot ile parçalama) ve ekstraksiyonunda kullanılan çözgen etkileri (su, metanol, etanol) hazırlanan ekstraktlarda araştırılmıştır. Ekstraktların antioksidan kapasitesi DPPH radikal süpürücü aktivite tayini, toplam fenolik bileşik tayini, toplam flavonoid tayini, toplam flavonol tayini, indirgeme gücü tayini, ferrik tiyosiyanat yöntemi ile total antioksidan kapasite tayini, süperoksit anyonu süpürücü aktivite tayini, kuprik iyon indirgeme antioksidan kapasite tayini, oksijen radikal absorbans kapasitesi, hidroksil radikal süpürücü aktivite tayini, Troloks eşdeğeri antioksidan kapasite tayini, prolin miktarı tayini ve antimikrobiyal aktivite tayini yöntemleri ile araştırılmıştır. Örnek hazırlama yöntemlerinden liyofilizasyon yönteminin daha yüksek antioksidan kapasitesine sahip ekstraktların elde edilmesini sağladığı; kültüre ve yabani türlerden elde edilen ekstraktların antioksidan aktiviteleri arasında genellikle anlamlı farkların olmadığı saptanmıştır. İncelenen deney koşullarında ekstraktların hiçbirinde antimikrobiyal aktivite saptanmamıştır.
dc.description.abstractIn this work, investigation of antioxidant and antimicrobial activities of purslane (Portulaca oleracea L.) and variation of these properties due to the cultured and wild species were investigated. Parallel to this, the effect of sample preparation techniques (lyophilization and liquid nitrogen disintegration) was investigated in extracts prepared using three different solvents (water, methanol, ethanol). Antioxidant capacity of the extracts were investigated using DPPH radical scavenging activity assay, total phenolics assay, total flavonoid assay, total flavonol assay, reducing power assay, total antioxidant capacity assay using ferric thiocyanate method, superoxide anion scavenging activity assay, cupric ion reducing antioxidant capacity assay, oxygen radical absorbance capacity assay, hydroxyl radical scavenging activity assay, Trolox equivalent antioxidant activity assay, proline content determination and of antimicrobial activity tests. Results revealed that lyophilization technique provided extracts with higher antioxidant capacity and extracts provided from cultured or wild species did not have antioxidant activities with significant differences. Under our experimental conditions none of the samples demonstrated antimicrobial activity.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleYabani ve kültür semizotu (Portulaca oleracea L.) bitkisinin antioksidan özelliklerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of antioxidant properties of wild and cultured purslane plant (Portulaca oleracea L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-14
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10281269
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid568112
dc.description.pages90
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess