Peynir altı suyu ve zeytin karasuyu kullanılarak silolanmış buğday samanı silajlarının besin değeri ve fermantasyon özellikleri
dc.contributor.advisor | Keleş, Gürhan | |
dc.contributor.author | Yele, Hatice Cansu | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T10:55:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T10:55:35Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/253017 | |
dc.description.abstract | Bu tez çalışmasında buğday samanının peynir altı suyu ve zeytin karasuyu ile silolanmasının silajların fermantasyon özellikleri ile besin değeri üzerine etkileri araştırılmıştır. Buğday samanı doğal halde yaklaşık olarak % 6 ve 12 melas ve her melas düzeyinde de % 0 ve 1 üre içerecek şekilde hazırlanmış ve karma yemle karıştırılmıştır. Daha sonra bu dört rasyon % 45 kuru madde içerecek şekilde normal su, zeytin karasuyu ve peynir altı suyu ile muamele edilerek 12 grup oluşturulmuştur. Her bir grup için 9 kavanoz silaj yapılmıştır. Bir lt'lik anaerobik kavanozlara silolanmış silajlardan 3'er adedi silolamadan sonraki 7., 30. ve 60. günlerde açılarak fermantasyon özellikleri belirlenmiştir. Son açım döneminde açılan kavanozlarda ayrıca silajların besin madde içerikleri belirlenmiştir. Normal su ve peynir altı suyu ile silolanmış silajların tamamı düşük pH içerikleri tatminkar bir şekilde silolanmıştır. Normal su ve peynir altı suyu ile silolanan silajlara üre ilavesi silaj pH'sını artırırken, aynı gruplarda artan melas düzeyi laktik asit üretimi artırmış silaj pH'sını düşürmüştür. Buna karşın zeytin kara suyu katılmış silajların tamamında laktik asit üretimi düşük gerçekleşmiş ve silaj pH'sı 5.0'ın üzerinde belirlenmiştir. Ancak silajlarda görsel bozulma gözlenmemiştir. Üre ilavesi silajların ham protein ve amonyak N'u içeriklerini belirgin şekilde artırmıştır. Peynir altı suyu ve kara su ile silolanan silajların amonyak N'u içerikleri normal su ile silolanmış silajlardan daha yüksek gözlenmiştir. Çalışma sonucunda peynir altı suyunun buğday samanlarının silolanmasında başarılı bir şekilde kullanılabileceği değerlendirilirken, zeytin karasuyunun fermantasyonu kısıtlamasından dolayı seyreltilerek kullanımının uygun olacağı değerlendirilmiştir. | |
dc.description.abstract | The effects of ensiling wheat straw with whey and olive black water on silage fermentation and nutritive value of silages were investigated. Wheat straw was mixed with four concentrate which containing two level of molasses (6 and 12, %) and urea (0 and 1, %). Each of four total mixes ration (TMR) were then ensiled with water, whey and olive black water (12 groups). Ensiling was performed at 45% dry matter content. Nine jars were made for each group. Ensiling were made into 1 Lt anaerobic jars. Three jars from each group were open at day 0, 30 and 60 and fermentation characteristic were determined. Nutritive value of silages were determined at last opened jars. Silages ensiled with whey and water well preserved with low pH value. Addition of urea to the TMR ensiled with whey and water increased the silage pH. But lactic acid production increased and silage pH decreased in silages ensiled with high molasses level. Ensiling straw based TMR with olive black water resulted in silages with insufficient lactic acid production and silage pH was over 5.0. However, there was no visual deterioration in these silages. Addition of urea increased crude protein and ammonia-N content of all silages. Ammonia-N concentration silage ensiled with water was lower than ammonia-N concentration of silages ensiled with whey and olive black water. In conclusion, ensiling wheat straw with whey is promising, but due to restricted fermentation olive black water may use by diluting. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Peynir altı suyu ve zeytin karasuyu kullanılarak silolanmış buğday samanı silajlarının besin değeri ve fermantasyon özellikleri | |
dc.title.alternative | Nutrive value and fermentation characteristics of wheat straw silage ensiled with whey and olive black water | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10289313 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 574488 | |
dc.description.pages | 57 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |