Show simple item record

dc.contributor.advisorÖnol, Ahmet Gökhan
dc.contributor.authorKuter, Eren
dc.date.accessioned2020-12-10T10:53:32Z
dc.date.available2020-12-10T10:53:32Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-06-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/252591
dc.description.abstractAraştırma etlik piliç rasyonlarına DL-metiyonin ve L-karnitin katkısının performans, göğüs etinde beyaz çizgi oluşumu, karkas ve organ ağırlıkları, göğüs eti kalitesi, serum trigliserit ve toplam kolesterol düzeyleri ve beyaz çizgi oluşumunun göğüs eti besin madde bileşimine etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Toplam 480 adet bir günlük yaştaki Ross 308 erkek etlik civciv, her bölmede 15 civciv içeren sekiz tekrar grubundan oluşan dört deneme grubuna rastgele dağıtılmıştır. Çalışmada iki farklı metiyonin (gereksinim ve gereksinimin %25 fazlası) ve L-karnitin (0 ve 100 mg/kg) düzeyi kullanılarak 2x2 faktöriyel deneme deseni uygulanmıştır. Denemede kullanılan rasyonlar, Ross 308 Yetiştirici Kataloğunda başlangıç (1-10. günler), büyütme (11-24. günler), bitirme 1 (24-39. günler) ve bitirme 2 (40-49. günler) dönemleri için önerilen besin madde gereksinim düzeylerine göre mısır ve soya fasulyesi küspesi temeline dayalı olarak hazırlanmıştır. İlave DL-metiyoninin 10. günde canlı ağırlığı (P<0,05), büyütme döneminde (11-24. günler) yem tüketimini arttırdığı (P<0,05) ve başlangıç döneminde (1-10. günler) yemden yararlanma oranını iyileştirdiği (P<0,05) belirlenmiştir. Yemden yararlanma oranı üzerine benzer etki 100 mg/kg L-karnitin katılan gruplarda 1-10. günler (P<0,05) ve 1-49. günler (P<0,05) arasında gözlenmiştir. Katkı maddelerinin canlı ağırlık artışı üzerine etkisi olmamıştır. Göğüs etleri 39. ve 49. günlerde üç farklı (normal, orta şiddetli ve şiddetli) beyaz çizgi yoğunluğuna göre görsel olarak derecelendirilmiştir. Katkı maddelerinin beyaz çizgi görülme oranı üzerine etkisi olmamıştır. DL-metiyonin katkısının 49. günde göğüs eti ağırlığı ve randımanını arttırdığı (P<0,05) belirlenmiştir. Ancak DL-metiyonin katkısının 39. günde göğüs eti ağırlığı ve randımanına etkisi olmamıştır. Katkı maddeleri diğer karkas parametrelerini (karkas, abdominal yağ, karaciğer ağırlıkları ve rölatif ağırlıkları) de etkilememiştir. Rasyona 100 mg/kg L-karnitin eklenmesi 49. gün yapılan kesim sonrası 72. saatte ölçülen göğüs eti parlaklık (L*) değerini yükseltmiştir (P<0,05). Rasyon metiyonin ve L-karnitin düzeylerinin bunun dışındaki kalite özelliklerine etkisi olmamıştır. Rasyona 100 mg/kg L-karnitin katkısı serum trigilserit düzeyine etki etmezken, serum toplam kolesterol düzeyini düşürmüştür (P<0,05). Rasyon metiyonin düzeyinin ise serum trigliserit ve toplam kolestrol düzeyleri üzerine etkisi olmamıştır. Orta şiddette beyaz çizgi bulunan göğüs etlerinde, normal göğüs etlerine göre yağ düzeyinin daha yüksek (P<0,01), protein düzeyinin ise daha düşük (P<0,001) olduğu belirlenmiştir. Beyaz çizgi şiddeti, göğüs eti nem ve kül düzeyinde farklılık oluşturmamıştır. Araştırmada kullanılan katkı maddelerinin bazı performans parametreleri üzerine olumlu etkileri görülmüş ancak beyaz çizgi oluşumu ve et kalitesi üzerine herhangi bir etkileri olmamıştır. Bu bağlamda kullanılmasına karar verilebilmesi için öncelikle ekonomik analizlerin yapılması gerekmektedir.Anahtar kelimeler: Etlik piliç, beyaz çizgi oluşumu, DL-metiyonin, L-karnitin
dc.description.abstractThe study was aimed to investigate the effects of dietary supplementation of DL-methionine and L-carnitine on growth performance, carcass and organ yields, breast meat quality, serum triglyceride and total cholesterol concentration, and occurrence of white striping in broiler breast meat. Effect of white striping on proximate composition of breast meat was also determined. A total of 480 one-d-old Ross 308 male broiler chicks were randomly divided into 4 experimental groups, each consisting of 8 replicates having 15 chicks in each pen. The study followed a design with 2×2 factorial arrangement of two levels of methionine (requirement level and %25 higher than requirement level) and L-carnitine (0 and 100 mg/kg). Corn/soybean meal-based basal diets were formulated for starter (days 1 to 10), grower (days 11 to 24), finisher 1 (days 25 to 39), and finisher 2 (days 40 to 49) phases of broilers in accordance with the recommendations of Ross 308 Manual (2014) to meet or exceed the nutrient requirements of male broilers. Dietary addition of DL-methionine improved body weight and feed conversion ratio at day 10 (P<0,05), and feed consumption at 11 to 24 days (P<0,05) in broilers. Similarly, dietary 100 mg/kg L-carnitin improved (P<0,05) feed conversion ratio at 0 to 10 and 0 to 49 days. Body weight gain were not different among the treatments. Fillets were visually scored for three degrees (normal, moderate, and severe) of white striping at 39 and 49 days of experiment. None of the dietary treatments had any significant effect on the incidence of white striping. DL-methionine supplementation increased (P<0,05) the breast meat weight and yield ın broilers at day 49, however, there was no significant increase at day 39. Other carcass traits (carcass, abdominal fat pad, liver weigths and relative weights) were not affected by any treatment. Dietary DL-methionine and L-carnitine levels had no significant effect on breast meat quality except for lightness (L*) that increased (P<0,05) in response to dietary L-carnitine at day 49 (72 hours post-slaughter). Addition of L-carnitin to broiler diets decreased (P<0,05) the serum total cholesterol levels. Dietary DL-methionine had no influence on serum triglyceride and total cholesterol levels. Moderate white stripped breast meats exhibited higher fat content (P<0,01) and lower protein content (P<0,001), in comparison with normal breast meats. Moisture and ash levels in breast meat did not differ significantly with respect to white stripe severity. In this stduy, a positive effect of feed additives was observed on some performance parameters, however, white striping and meat quality remained uneffected. Firstly, it is necessary to carry out the economic analyses in order to decide the use of feed additives in this context.Key words: Broiler, white striping, DL-methionine, L-carnitineen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleEtlik piliçlerde göğüs etinde beyaz çizgi oluşumunun önlenmesinde rasyonlara DL-metiyonin ve l-karnitin katkısının etkinliğinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of the effects of dietary DL-methionine and L-carnitine supplementation on preventing white striping in broiler breast meat
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-06-13
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmChickens
dc.subject.ytmChicken farming
dc.subject.ytmChicken meat
dc.subject.ytmBroiler rations
dc.subject.ytmFeed rations
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmPoultry feed
dc.subject.ytmMethionine
dc.subject.ytmCarnitine
dc.identifier.yokid10222847
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid522934
dc.description.pages140
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess