Show simple item record

dc.contributor.advisorÖğüt, Serdal
dc.contributor.authorBoztepe, Ece
dc.date.accessioned2020-12-10T10:53:29Z
dc.date.available2020-12-10T10:53:29Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-07-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/252582
dc.description.abstractHastalıkların önlenmesi ve tedavi süreçlerinde besinlerin kullanılması, besinlerin sağlığı korumadaki etkisini daha iyi anlamamızı sağlamıştır. Antioksidan etki gösteren besinlerin insan sağlığı üzerine olumlu etkisi yapılan çalışmalarca gösterilmiştir. Bu çalışmada da antioksidan kapasitesi yüksek, aromatik bir bitki olan selam otu (Levisticum officinale) kullanılmıştır. Sıcak stresine karşı direnç (termotolerans) sağlayan antioksidan bileşikler, yaşlanmayı geciktirmekte bunun sonucu olarak da canlının yaşam süresinin artmasını sağlamaktadır. Caenorhabditis elegans'ın insan genleriyle büyük oranda benzerliği, genetik yapısının iyi bilinmesi ve yaşam süresinin kısa olması gibi özellikleri sayesinde yaşlanma çalışmalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Deney, selam otu (Levisticum officinale) bitki ekstresinin farklı konsantrasyonları ( 20, 100 ve 200 μg/ml) ve kontrol grubu ile 35̊ C'de gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde 100 μg/ml konsantrasyonda hazırlanan selam otu ekstreleri Caenorhabditis elegans termotoleransını arttırırken 20 μg/ml ve 200 μg/ml konsantrasyonlardaki ekstreler kontrol grubu ile benzer sonuç vermiştir. Levisticum officinale ekstresi kullanılarak yapılacak daha sonraki çalışmalar için, elde edilen bu veriler önem arz edebilir.
dc.description.abstractThe prevention of diseases and the use of nutrients in the treatment process have enabled us to better understand the impact of nutrients on health protection. The positive effects of antioxidant foods on human health have been shown by studies. In this study, lovage (Levisticum officinale) was used to have an aromatic plant with high antioxidant capacity. Antioxidant compounds that provide resistance to heat stress (thermotolerance) delay aging and consequently increase the life span of the organism. Caenorhabditis elegans is widely used in aging studies because of its similarity with human genes, its well-known genetic structure and short life span. The experiment was carried out at different concentrations (20, 100 and 200 μg / ml) of the plant extract of the lovage (Levisticum officinale) and at 35 ° C with the control group. When the results were evaluated, the lovage extracts prepared at a concentration of 100 μg / ml increased the Caenorhabditis elegans thermotolerance, while the extracts at concentrations of 20 μg / ml and 200 μg / ml showed similar results with the control group. For later studies using Levisticum officinale extract, these data may be important.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleSelam otu (levisticum officinale) fonksiyonel besininin caenorhabditis elegans termotoleransı üzerine etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of lovage (levisticum officinale) functional food on thermotolerance of caenorhabditis elegans
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-07-23
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmCaenorhabditis elegans
dc.subject.ytmLevisticum officinale
dc.subject.ytmAging
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmTemperature stress
dc.subject.ytmTolerance analysis
dc.identifier.yokid10224818
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid529446
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess