İncir (ficus carica) çekirdeği yağının deneysel mezenterik arter oklüzyonuna bağlı ince barsak iskemi reperfüzyon hasarı üzerine olası etkileri
dc.contributor.advisor | Ek, Rauf Onur | |
dc.contributor.author | Orak, Cenk | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T10:51:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T10:51:24Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-04-28 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/251931 | |
dc.description.abstract | Akut mezenterik iskemi neticesinde gelişen iskemi reperfüzyon hasarındaki histopatolojik bozulmanın temel sorumlusu serbest oksijen radikalleri ve proinflamatuar sitokinlerin artışıdır. Ficus carica ve çeşitli kısımlarının antioksidan ve antiinflamatuar özellikler gösterdiği geçmiş çalışmalarda bildirilmiştir. Bu çalışmada da Ficus carica çekirdek yağının, sıçanlarda intestinal iskemi reperfüzyon hasarı üzerine etkilerini incelemek amaçlandı.Çalışmamızda 50 adet Wistar albino sıçan 5 eşit gruba bölündü: Negatif control (NC), sham operasyon (Sham), iskemi ve reperfüzyon (IR), 3ml/kg/gün Ficus carica çekirdek yağı (FC3), 6ml/ kg/gün Ficus carica çekirdek yağı (FC6). IR, FC3 ve FC6 gruplarına iskemi ve reperfüzyon prosedürü 45 + 120 dakika boyunca uygulandı. Sham grubu sıçanlara 10 gün boyunca 6ml/kg serum fizyolojik verilip, yalnızca abdominal orta hat laparotominin ardından 165 dakika boyunca anestezi altında bekletildi.IR grubuna kıyasla, doku IL-1β düzeyi FC3 ve FC6 gruplarının her ikisinde de düşük bulundu (p≤0,001). TNFα seviyesi FC6 grubunda IR grubuna gore anlamlı derecede düşük saptandı (p≤0,01). FC3 grubunun doku MPO ve MDA düzeyi IR grubuna kıyasla düşük bulundu (sırasıyla; p≤0,01, p≤0,05). Benzer şekilde FC6 grubunun doku MPO ve MDA düzeyinin de IR grubuna kıyasla düşük olduğu gösterildi (p≤0,001). Hem MPO hem MDA için FC6 grubundaki düşüş FC3 grubundaki düşüşten fazlaydı (p≤0,05). FC6 ve FC3 gruplarının her ikisinde de SOD ve GSH seviyeleri IR grubuna kıyasla düşük olup (p≤0,001), FC3 ve FC6 grupları arasında anlamlı fark gösterilemedi. Doku CAT düzeyi FC6 ve FC3 gruplarının her ikisinde de IR grubundan yüksek saptandı (p≤0,05). CAT düzeyi açısından FC3 ve FC6 grupları arasında anlamlı bir fark gösterilemedi. Histopatolojik olarak FC3 ve FC6 gruplarının her ikisi de IR grubundan düşük (p≤0,001), FC6 grubu ise FC3 grubundan daha düşük bir skorla evrelendi (p≤0,05).Sonuç olarak, incir çekirdeği yağının oral kullanımının, olasılıkla antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri sebebiyle, sıçanlarda akut mezenterik iskemi modeline bağlı gelişen iskemi reperfüzyon hasarındaki biyokimyasal ve histopatolojik bulguları tersine çevirdiğini söyleyebiliriz. Çalışmamız bulguları ışığında; insanlarda da incir çekirdeği yağının oral kullanımının iskemi reperfüzyon hasarındaki biyokimyasal ve histopatolojik sonuçları olumlu yönde değiştirebileceğini düşünmekteyiz. | |
dc.description.abstract | The increase in free oxygen radicals and proinflammatory cytokines in the ischemia reperfusion injury caused by acute mesenteric ischemia are the key responsibles of intestinal histopathological alterations. It has been reported that Ficus carica and its various parts contain antioxidant and anti-inflammatory compounds recently. Thus we aimed to investigate how Ficus carica seed oil effects on intestinal ischemia reperfusion injury in a rat model in this study.50 male Wistar albino rats were randomly divided into 5 equal groups. Negative control (NC), sham-operated (Sham), ischemia and reperfusion (IR), 3ml/kg/day Ficus carica seed oil (FC3), 6ml/kg/day Ficus carica seed oil (FC6). IR, FC3 and FC6 groups underwent ischemia and reperfusion procedure for 45 + 120 min. Sham group rats were given 6ml / kg saline for 10 days. Only abdominal midline laparotomy was performed in Sham group, and after 165 minutes they were euthanized.Tissue IL-1β levels were significantly lower in both FC3 and FC6 groups compared to the IR group (p≤0.001). TNFα levels were significantly lower in the FC6 group than in the IR group (p≤0.01). The tissue MPO and MDA levels of the FC3 group were lower than in the IR group (p≤0.01, p≤0.05, respectively). Similarly, the tissue MPO and MDA levels of the FC6 group were lower compared to the IR group (p≤0.001). For both MPO and MDA levels, the decrease in the FC6 group was statistically bigger than the decrease in the FC3 group (p≤0.05). SOD and GSH levels were lower in both FC6 and FC3 groups compared to the IR group (p≤0.001), with no significant difference between the FC3 and FC6 groups. Tissue CAT levels were higher in both FC6 and FC3 groups than in the IR group (p≤0.05). There was no significant difference in CAT levels between FC3 and FC6 groups. Histopathologically, both FC3 and FC6 groups were staged with a lower score compared to the IR group (p≤0.001) and the FC6 group with a lower score compared to the FC3 group (p≤0.05).As a conclusion, peroral administration of fig seed oil may reverse biochemical and histopathological findings resulting from ischemia reperfusion injury in an experimental model of acute mesenteric ischemia in rats; probably because of its antioxidant and anti-inflammatory compounds. According to the results of our study; we think that oral use of fig seed oil in humans may positively alter the biochemical and histopathological results in ischemia reperfusion injury. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.subject | Gastroenteroloji | tr_TR |
dc.subject | Gastroenterology | en_US |
dc.title | İncir (ficus carica) çekirdeği yağının deneysel mezenterik arter oklüzyonuna bağlı ince barsak iskemi reperfüzyon hasarı üzerine olası etkileri | |
dc.title.alternative | Possible effects of fig (ficus carica) seed oil on ischemia-reperfusion damage, resulting from experimental mesenteric arterial ischemia in small intestine | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-04-28 | |
dc.contributor.department | Fizyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Ischemia | |
dc.subject.ytm | Ficus carica | |
dc.subject.ytm | Antioxidants | |
dc.identifier.yokid | 10324811 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 620052 | |
dc.description.pages | 130 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |