Show simple item record

dc.contributor.advisorGürbüz, Ozan
dc.contributor.authorYörük, Gizem
dc.date.accessioned2020-12-10T10:50:46Z
dc.date.available2020-12-10T10:50:46Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/251784
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye'de yetiştirilen yaban mersini çeşitlerinin (Vaccinium spp.) toplam antosiyanin, toplam flavonoid, toplam fenolik madde, antioksidan kapasite ve antioksidan bileşenlerin biyoalınabilirliği araştırılmıştır. Toplam fenol içeriği Folin-Ciocalteau metodu, antioksidan kapasite ise ABTS, CUPRAC ve DPPH metotları kullanılarak belirlenmiştir. Yaban mersini çeşitlerinde toplam altı fenolik standart taranmıştır. En yoğun fenolik asitlerin sırasıyla ferulik asit (12,50-147,90 mg/kg), naringin (2,50-108,70 mg/kg) ve p-kumarik asit (2,70-100,20 mg/kg) olduğu belirlenmiştir. Toplam antosiyanin 5,15-55,11 mg/kg ve toplam flavonoid 1,75-5,83 mg/g aralığında bulunmuştur. Yaban mersini çeşitlerinin, ekstrakte edilebilir toplam fenol içeriği 884,75-1510,24 mg GAE/100 g ve hidrolize edilebilir toplam fenol içeriği 800,62-1357,77 mg GAE/100 g bulunmuştur. Uludağ 2 çeşidinin ABTS, CUPRAC ve DPPH metotlarına göre, ekstrakte edilebilir fenollerinin antioksidan kapasite değerlerinin ise diğer çeşitlere kıyasla daha yüksek tespit edilmiştir. Gold Traube çeşidi toplam fenoliklerinin biyoalınabilirliği daha yüksektir. Yaban mersini çeşitlerinin antioksidan kapasitelerinin biyoalınabilirlikleri ise sırasıyla %78 (ABTS), %53 (CUPRAC), %31 (DPPH) olarak belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, total anthocyanin, total flavonoid, total phenolic compounds, antioxidant capacity and bioaccessibility of blueberries varieties (Vaccinium spp.) grown in Turkey were investigated. Total phenol content was determined by Folin-Ciocalteau method and antioxidant capacity was determined by ABTS, CUPRAC and DPPH methods. A total of six phenolic standards have been screened in the blueberry varieties. The most abundant phenolic acids were determined to be ferulic acid (12,50-147,90 mg/kg), naringin (2,50-108,70 mg/kg) and p-coumaric acid (2,70-100,20 mg/kg), respectively. Total anthocyanin was in the range of 5,15-55,11 mg/kg and total flavonoid was found in the range of 1,75-5,83 mg/g. The total extractable phenol content of the blueberry varieties was 884,75-1510,24 mg GAE/100 g and the total hydrolyzable phenol content was 800,62-1357,77 mg GAE/100 g. According to ABTS, CUPRAC and DPPH methods, the antioxidant capacity values of the extractable phenols of Uludağ 2 were higher than the other varieties. Total phenolics was more bioaccessible from the Gold Traube variety (81%). The bioaccessibility of antioxidant capacities of blueberry varieties was 78% (ABTS), 53% (CUPRAC), 31% (DPPH), respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleUludağ`da yetiştirilen bazı yaban mersini çeşitlerinin fenolik bileşiklerinin ve antioksidant kapasitelerinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of phenolic compounds and antioxidant capacities of some blueberry varieties grown in Uludag
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-15
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPhenolic compounds
dc.subject.ytmWild plants
dc.subject.ytmBlueberries
dc.identifier.yokid10267239
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid568654
dc.description.pages86
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess