İzmir`de gastronomi turizminin geliştirilmesine yönelik sistemsel bir yaklaşım
dc.contributor.advisor | Öncüer Çivici, Melek Ece | |
dc.contributor.author | Ağlamaz Susup, Ayşe Ebru | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T10:50:03Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T10:50:03Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2020-01-17 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/251577 | |
dc.description.abstract | Dünya çapında değişen turizm anlayışı ile birlikte kişiselleştirilmiş deneyimlere yönelik ihtiyaçlar ön plana çıkmaya başlamıştır. Bu ihtiyaçların karşılanması amacıyla da `özel ilgi turizmi` olarak adlandırılan turizm türleri ortaya çıkmıştır. `Gastronomi turizmi` de, söz konusu özel ilgi turizmi çeşitlerinden biri olarak ele alınmaktadır. Bu turizm türü, yüksek katma değer sağlaması, turizm sezonunun yıl içine yayılması, yerel kültürün ve geleneklerin korunması gibi faydalar sağlamasının yanı sıra, destinasyonlar için bir farklılaştırma unsuru olarak da değerlendirilmekte ve benzer destinasyonlar ile rekabet edilmesine katkı sağlamaktadır.Türkiye'nin üçüncü büyük ili olan İzmir, çok çeşitli turizm türlerinin uygulanabileceği kaynaklara ve özelliklere sahip bir destinasyondur. Aynı zamanda İzmir, bulunduğu coğrafya gereği çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bunun bir uzantısı olarak da, farklı kültürler ve bunların birbirleri ile etkileşimi sayesinde köklü bir mutfak kültürü ve geleneğine sahip bir şehir haline gelmiştir. Ancak şehrin halen, mutfağı ile yeterince tanınmadığı ve yeterli sayıda ziyaretçi alamadığı görülmektedir. Bahsi geçen özelliklerine dayanarak, İzmir'de gastronomi turizminin geliştirilmesinin, şehir açısından önemli bir rekabet avantajı yaratabileceği ve şehrin turizm hareketliliğini arttırabileceği düşünülmektedir.Bu amaçla, bu tez çalışması kapsamında, İzmir'de gastronomi turizminin geliştirilmesi için arz yönlü bir paydaş analizi yapılmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde, gastronomi turizminde ön plana çıkarılabilecek ürünlerin belirlenmesi amacı ile yerel halk ile bir anket çalışması yürütülmüştür. Bunun yanı sıra, gastronomi turizminde rol alabilecek diğer paydaşlar değerlendirilmiş ve bu paydaşlar ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler, içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda, İzmir'de gastronomi turizminde ön plana çıkarılabilecek ürünler değerlendirilmiş ve İzmir'de bu gastronomi turizminin geliştirilmesi için önerilerde bulunulmuştur. | |
dc.description.abstract | In recent years, personalized experiences have been gaining vital importance due to the changes in the tourism sector worldwide. In order to satisfy the need of personalized experiences, `special interest tourism` concept is introduced. `Gastronomy tourism`, which is also accepted to be one of these special interest tourism types, has many advantages such as high value added, expansion of the tourism season throughout the year, protecting the local culture and traditions. Besides these advantages, gastronomy tourism, serves as a means of differentiation for the destinations, and therefore, creates competitive advantage amongst similar ones.İzmir, the third largest city in Turkey, has various resources and potential to host different tourism types. In addition, many different civilizations have lived in İzmir's geographic location throughout the centuries. As a result of different cultures living in the same geography and the interaction between these cultures, İzmir cuisine has become a very historic and authentic cuisine. Despite all these positive factors, city of İzmir is still not recognized by its cuisine and not attracting sufficient number of visitors. Improving gastronomy tourism in İzmir is supposed to create a crucial competitive advantage and increase tourism activities in the city.For this purpose, a supply side stakeholder analysis is conducted in this thesis research. In the first section of the thesis, a survey is conducted with the residents of İzmir in order to find out the products that could be promoted in gastronomy tourism. Besides the local residents of İzmir, other stakeholders that may take part in improving gastronomy tourism have been identified and semi-structured interviews are conducted with them. The data collected from these interviews is analyzed using content analysis. As a result of the research, products that should be promoted are identified and recommendations are made in order to improve gastronomy tourism in İzmir. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.title | İzmir`de gastronomi turizminin geliştirilmesine yönelik sistemsel bir yaklaşım | |
dc.title.alternative | A systematic approach to improve gastronomy tourism in the city of Izmir | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-01-17 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Izmir | |
dc.subject.ytm | Gastronomy | |
dc.subject.ytm | Culinary tourism | |
dc.subject.ytm | Special interest tourism | |
dc.subject.ytm | Destination | |
dc.subject.ytm | Tourism marketing | |
dc.identifier.yokid | 10213070 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 521512 | |
dc.description.pages | 238 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |