Show simple item record

dc.contributor.advisorKaplan, Arzu
dc.contributor.authorKaplan, Arzu
dc.date.accessioned2020-12-10T10:49:57Z
dc.date.available2020-12-10T10:49:57Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-11-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/251532
dc.description.abstractGastronomi turizmi son yıllarda dünyadaki tüm destinasyonlar için önem arz etmektedir. Turizm destinasyonları sadece tarihi ve doğal güzellikleriyle değil gastronomik ögeleriylede ön plana çıkmayı hedeflemektedir. Gastronomi turistleri için seyahatlerinde birincil motivasyon yemektir. Sadece yemek değil, yerel yiyecekler, üretim yerleri, gıda ile ilgili pazarlar, müzeler gastronomi turistleri için motivasyon kaynağıdır. Destinasyonlarda gıda tercihlerini etkileyen farklı etmenler bulunmaktadır. Gıda neofobi, bireylerin yeni ve farklı gıdalara karşı ön yargılı yaklaşımıdır. Neofobi eğilimi olan turistler seyahat güzergâhında bulunan kültüre ait gıdalardan ziyade, tanıdıkları yiyecekleri tüketmeyi tercih etmektedir. Neofobi kişilerin yemek tercihlerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Neofilik eğilim gösteren turistler her koşulda maceracı bir tercih göstererek yeni ve farklı yemekleri tercih etmektedir. Turistlerin gıda neofobi ve neofili eğilimleri gıda tercihlerini olumlu veya olumsuz şekilde etkilemektedir. Araştırmada kişinin yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, eğitim durumu gibi demografik özellikleriyle birlikte bir destinasyona sadece yemek yemek amacıyla gidip gitmeyeceği soruları sorulmuştur. Bu sorular sonucunda gastronomi turistinin gıda tercihinde neofobik veya neofilik olmasına etkisi ölçülmektedir. Tesadüfi olmayan örneklem yöntemlerinden kolayda örneklem kullanılarak katılımcılara ulaşılmıştır. Anket tekniğiyle 418 adet analize uygun veri elde edilmiştir. Analiz sonucunda, gıda tercihlerinde neofili eğilimi gösterenlerin gastronomi turizmine daha az katıldıkları tespit edilmiştir. Araştırmaya göre gastronomi turistlerinin neofobik ve neofilik eğilimlerin olması gıda tercihlerini etkilemesi açısından önemlidir. Gastronomi turislerinin Neofobi ve neofili eğilimleriyle ilgili çalışmanın bulunmaması nedeniyle yapılan çalışma önem arzetmektedir.ANAHTAR SÖZCÜKLER: Gastronomi turisti, gıda tercihi, gıda neofobi, gıda neofili
dc.description.abstractIn recent years, gatronomy tourism has hand great importance for all the destinations in the World tourism destinations aim to come in to prominence not only with their historical and natural beauties also with gastronomic factors. The first motivation for gastronomy tourists in their travels is food. Not only food but also local food, production places, food markets, museums are motivation sources for gastronomy tourists. There are several factors which effect food choice in destinations. Food neophobia is a bias aganist various food in destinations. Tourists who have tendecy of neophobia prefer to consume familiar food instead of the cultural food of the route of their vocation. Neophobia can negatively effect the food choice of individuals. Tourists who show a tendecy to neophilia prefer new and varios food by showing adventurous preference. Neophobia and neophilia tendency of the tourist can negatively or posivitively effect the food choice.In this research, the person's demographic features such as age, gender, level of income, educational status and also whether he/ she goes to a destination for only of gastronomy tourists to food choice is evaluated. Participants are reached with the method of non-probability sample by using convenience sampling method. 418 pertinent data is gatheredwith questionnaire technique by using data gathering nethod. In consequence of the analysis, it is determined that in food choice of touristwho have neophilia tendency, rarely attend gastronomy tourism. According to the research, gastronomy tourism having tendency to neophobia and neophilia is significian with regard to their effect to food choice. This research has importance for want of research about tendency of neophobia and neophilia of the gastronomy tourists.KEYWORDS: Gastronomy tourist, food choice, food neophobia, food neophiliaen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleGastronomi turistlerinin gıda seçiminde neofobi – neofili etkisi
dc.title.alternativeFood choice of gastronomy tourists neophobia- neopfilia
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-07
dc.contributor.departmentGastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmGastrostomy
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.subject.ytmNeophobia
dc.subject.ytmNeophilia
dc.subject.ytmFood preferences
dc.subject.ytmCustomer preferences
dc.subject.ytmTourists
dc.identifier.yokid10203847
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityAYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid516955
dc.description.pages128
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess